Israelsk rapport: IS og Israel midlertidig «allierte» mot Iran

12

En ny rapport sier at når det gjelder å bekjempe Irans nærvær i Syria, vil interessene til IS og Israel midlertidig være sammenfallende, noe som på en måte gjør dem til «allierte».

Det er Jerusalem Post som skriver dette på grunnlag av en rapport fra Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center. Rapporten foreslår på ingen måte noen formell allianse mellom Israel og IS, skriver JPost, men fortsetter:

But in the era after ISIS as a state has fallen – when Israel’s new main concern is Iran’s presence in Syria and its attempts to smuggle game-changing weapons through Syria to Hezbollah in Lebanon – both ISIS and Israel may be targeting the same Iranians.

JPost skriver at så lenge IS holdt et stort territorium, så Israel dem som en stor trussel, men nå som de har tapt dette territoriet og antakelig vil slå om til geriljataktikk med angrep på iranske konvoier i Syria, vil Israel betrakte dette som fordelaktig.

In some ways, Israel has not shed too many tears when ISIS hit Iran and its allies even before this point. But as long as ISIS held significant territory, it was regarded as a major threat.

Now that ISIS is no longer an invasion threat to Israel, Israel can now unambiguously view ISIS attacks on Iran and Iranian proxies as beneficial.

Israels venner vil kanskje bli litt rystet over at Israel har en så positiv holdning til terrorangrep fra en organisasjon som har spredd så mye død og elendighet i Europa og Midt-Østen. Men faktum er at denne positive holdninga ikke er av ny dato.

På tross av anti-sionistisk retorikk har IS aldri med vilje angrepet Israel eller israelske installasjoner. Ved ett tilfelle kom de i skade for å angripe en israelsk posisjon, men da ba de om unnskyldning etterpå. IS har også fått medisinsk og annen hjelp fra Israel. Det finnes også tilfeller av at israelere har dratt til Syria for å kjempe i styrkene til IS, skriver JPost i en annen artikkel.

Selve rapporten finnes her, og den kan leses som en kynisk og nøktern vurdering av IS fra den israelske tenketanken. Den kan på ingen måte leses som en støtte til IS, men den har det elementet av «min fiendes fiende er min venn» som JPost beskriver.

Israel er fullstendig fiksert på Iran og ser på alt som kan skade Iran og iranske interesser som fordelaktige. Det er også på det rene at Israel foretrekker at terrorgrupper som IS holder enklaver øst for de okkuperte Golan-høydene som en ekstra buffer for Israel på syrisk territorium. Der har IS treningsleire og baser og Israel har latt dem holde på uten å rette noe angrep mot dem. Det er trygt å si at den hele sannheten om forholdet mellom Israel og ulike terrorgrupper i Syria, inkludert IS, fortsatt ikke ligger på bordet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Med tanke på at Avigdor Liebermann, utenriksminister, har deklarert at det IKKE finnes iranske tropper i Syria (Hareetz 28/11 2017) så er det interessant at de dog skall bekjempes med IS sin hjelp!

 2. Sønn av tidligere statsminister Ariel Sharon, Gilad Sharon, gikk i et innlegg i Ynetnews i 2015 et skritt lengre enn dette i det å uttrykke at eksistensen av IS er å foretrekke for Israel:

  » Islamic State – unlike Assad and unlike Hezbollah – is the enemy of an international coalition that is fighting the organization; thus Israel wouldn’t have to face this new threat alone.

  There would be no international pressure for Israel to give back the Golan Heights either – and that’s a very good thing. The Golan will remain an important part of Israel forever.

  This is not to say that we would welcome the presence of the Islamic State lunatics on our border; but it’s certainly no worse, and may even be better, than the presence there of Hezbollah, which is the Lebanese proxy of the Iranian regime. […]

  So who needs Assad? This is not a call for direct intervention in the civil war in Syria, but it’s good to know what’s good for Israel. Sometimes when you want something, it somehow happens all by itself.

  Og ytterligere to år tidligere, i 2013, før IS brøyt ut av al-Qaida, uttalte Israels ambassadør til Washington i enda tydeligere ordelag det faktum at Israel foretrekker de folkemorderiske jihadistene:

  «Even Assad’s defeat by al Qaeda-aligned rebels would be preferable to Damascus’s current alliance with Israel’s arch-foe Iran, Ambassador Michael Oren said in an interview with the Jerusalem Post.»

 3. Under siste krig i Gaza ble det etter det jeg vet bare avfyrt en eneste rakett fra Syria/Golan mot Israel. Dette viser vel ganske klart at IS ikke ønsker å angripe Israel (slike rakett angrep fra IS mot Israel under siste Gaza-krig kunne jo ellers ha vært ganske populært i store miljøer i de arabiske land). Mon tro hva slike organisasjoner som MIFF (med Israel for fred – kirkegårdsfred?) synes om det pågående samarbeidet mellom ISrael og IS? Kanskje på tide å utfordre dette miljøet med spørsmål om også de midlertidig støtter IS? Og for den saks skyld også hva arabiske og muslimske organisasjoner synes om samarbeidet mellom Israel og Saudi Arabia (som begge i tillegg samarbeider med IS).

  • Fra MIFF sin side så er argumentene det at Israel gir humanitær hjelp til mennesker (3000 personer enligt MIFF selv) som er hardt rammet av ´diktatoren´ Assad. At de dermed også gir hjelp til jihadister er greit for disse gjør jo bare det som Israel gjør, nemligen bekjemper Assad. Ellers så er man ikke spesielt keen på at snakke om IS. Det er jo forsåvitt forståelig med den politiske spagat det innebærer at alltid forsvare alt hva Israel måtte foreta seg og samtidig forsvare de som til store deler er affilierte med Hamas, hatobjektet per preferanse til MIFF.

  • Under siste krig i Gaza?

   IS eksisterte jo ikke når Israel begikk sin forrige massakre i konsentrasjonsleiren Gaza!

   Ihvertfall ikke i Syria.

   Forløperen til IS eksisterte på det tidspunktet bare i Irak, og «fangeleirer»/treningsleirer der de fikk støtte av Saudi-Barbaria, Israel, og USA.

 4. Midt Østen-regel:
  Nesten alle kriger mot «alle», og nesten alle er allierte med «alle».
  Noen som har unntak fra regelen?

 5. Israel var jo også med på å opprette Hamas, som de lenge støttet som en motpol mot sekulære PLO – som på den tiden var regnet som den store fienden.

  «Israel er fullstendig fiksert på Iran og ser på alt som kan skade Iran og iranske interesser som fordelaktige.»

  Jeg lurer litt på om og hvor mye israels/Netanyahus hat mot Iran/Persia har religøse og «historiske» grunner?

  Jødenes største høytid, Purim, som den «ikke religiøse» Netanyahu ofte babler om, som angivelig skal ha forhindret et folkemord på jøder, er visst en av grunnene til at Netanyahu hater Iran.

  «In a meeting with Putin in Moscow on Friday, Netanyahu said Persia had made “an attempt to destroy the Jewish people that did not succeed” some 2,500 years ago, an event commemorated on the Jewish holiday of Purim,.

  “Today there is an attempt by Persia’s heir, Iran, to destroy the state of the Jews,” Netanyahu said. “They say this as clearly as possible and inscribe it on their ballistic missiles.”»
  https://www.timesofisrael.com/rejecting-purim-parallel-iran-speaker-tells-netanyahu-to-read-the-torah/

  Det virker litt som om Netanyahu ønsker hevn for et folkemord mot jøder som faktisk IKKE skjedde.

  Høytiden er en feiring av jødinnen Ester, som var dronnig av Persia, og lurte kongen til å begå massedrap av persere som hun mistenkte kunne muligens engang kunne komme til å hate jøder, slik som hun selv, som ikke skydde noen midler for å oppnå makt.

  Hun «glemte» å fortelle sin ektemann kongen, at hun var jødisk, og at hun ikke var så veldig patriotisk når det gjalt hennes hjemland Persia…

  Jødenes største høytid feirer massedrap i regi av en jødisk spion/agent, som Mossad sikkert tenkte på når de fant på sitt slagord: By way of deception thou shalt do war.

 6. Veldig bra artikkel, men ISIS er og blir en alliert av zionistene i vesten og Israel. Det var dem som skapte gruppen og hjelper ISIS med alt fra finansiering til våpen og etterretning.

 7. Du har kanskje ikke studert historien om Esther så veldig nøye, og det er ganske tydelig at du ikke har forstått noe som helst av historien.
  Det burde du kanskje gjøre slik at innlegg som det du skrev kan bli kunnskapsbasert, ikke fordummende konklusjoner og spekulasjon

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.