Israelsk rapport: IS og Israel midlertidig «allierte» mot Iran

0

En ny rapport sier at når det gjelder å bekjempe Irans nærvær i Syria, vil interessene til IS og Israel midlertidig være sammenfallende, noe som på en måte gjør dem til «allierte».

Det er Jerusalem Post som skriver dette på grunnlag av en rapport fra Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center. Rapporten foreslår på ingen måte noen formell allianse mellom Israel og IS, skriver JPost, men fortsetter:

But in the era after ISIS as a state has fallen – when Israel’s new main concern is Iran’s presence in Syria and its attempts to smuggle game-changing weapons through Syria to Hezbollah in Lebanon – both ISIS and Israel may be targeting the same Iranians.

JPost skriver at så lenge IS holdt et stort territorium, så Israel dem som en stor trussel, men nå som de har tapt dette territoriet og antakelig vil slå om til geriljataktikk med angrep på iranske konvoier i Syria, vil Israel betrakte dette som fordelaktig.

In some ways, Israel has not shed too many tears when ISIS hit Iran and its allies even before this point. But as long as ISIS held significant territory, it was regarded as a major threat.

Now that ISIS is no longer an invasion threat to Israel, Israel can now unambiguously view ISIS attacks on Iran and Iranian proxies as beneficial.

Israels venner vil kanskje bli litt rystet over at Israel har en så positiv holdning til terrorangrep fra en organisasjon som har spredd så mye død og elendighet i Europa og Midt-Østen. Men faktum er at denne positive holdninga ikke er av ny dato.

På tross av anti-sionistisk retorikk har IS aldri med vilje angrepet Israel eller israelske installasjoner. Ved ett tilfelle kom de i skade for å angripe en israelsk posisjon, men da ba de om unnskyldning etterpå. IS har også fått medisinsk og annen hjelp fra Israel. Det finnes også tilfeller av at israelere har dratt til Syria for å kjempe i styrkene til IS, skriver JPost i en annen artikkel.

Selve rapporten finnes her, og den kan leses som en kynisk og nøktern vurdering av IS fra den israelske tenketanken. Den kan på ingen måte leses som en støtte til IS, men den har det elementet av «min fiendes fiende er min venn» som JPost beskriver.

Israel er fullstendig fiksert på Iran og ser på alt som kan skade Iran og iranske interesser som fordelaktige. Det er også på det rene at Israel foretrekker at terrorgrupper som IS holder enklaver øst for de okkuperte Golan-høydene som en ekstra buffer for Israel på syrisk territorium. Der har IS treningsleire og baser og Israel har latt dem holde på uten å rette noe angrep mot dem. Det er trygt å si at den hele sannheten om forholdet mellom Israel og ulike terrorgrupper i Syria, inkludert IS, fortsatt ikke ligger på bordet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.