Du blir «trollet»

0
Theodor Kittelsen: Skogtroll

Av Dmitry Orlov.

Originalens tittel: You Are Being Trolled. Oversatt til norsk av Anne Merethe Erstad.

Verden er på randen til krig, igjen. Og igjen. Og, ja, igjen – enda en gang. Og så er vi ikke på randen lenger… men, vent, det er mer! Selvsagt er det mer, det er det alltid. Grupper av kampfly fra USA er på vei i full fart mot Nord-Korea… eller ikke. De farer rundt uten mål, ikke en gang i nærheten av Nord-Korea, men på en veldig truende måte. Så møtes Trump og Kim Jong Un, kommer flott ut av det med hverandre, signerer et stykke papir som ikke betyr noe som helst og forlater hverandre som venner. Nå farer kampflyene rundt atskillig mindre truende. Så møtes Trump og Un igjen, for å signere på et annet meningsløst papir, men da lar John Bolten munnen løpe av med seg og avtalen går i vasken. Trump og Un fortsetter imidlertid å utveksle kjærlighetsbrev, så bromansen er ikke død. Uansett, krig mellom USA og Nord-Korea er ikke bare umulig å vinne, men utenkelig: Sør-Koreas hovedstad ligger innenfor rekkevidden til nord-koreansk artilleri og alle USAs militærbaser i regionen er innenfor rekkevidden til nord-koreanske raketter. Krig med Nord-Korea er definitivt ikke aktuelt.

Hovedsammendrag: ingen ting skjer. Så, hva handlet det hele om?

Nå handler det om Venezuela. Landets demokratisk valgte leder blir erklært tronraner og en passende erstatning blir funnet, ved navn Random Guy-doh. Amerikanske vasallstater rundt om i verden blir presset til å gi ham diplomatisk anerkjennelse som Venezuelas president, selv om han bare er en tilfeldig fyr (Random Guy – overs. anm.) i en leilighet i Caracas. Noen lastebiler blir påtent på en bro mellom Columbia og Venezuela. De var lastet med humanitær hjelp, slik som ruller med ståltråd. Det snakkes om en militær intervensjon, men det er bare snakk. Bank of England konfiskerer Venezuelas gullbeholdning, USA fryser bankkontoene til Venezuelas oljeselskaper i USA og overlater dem til en gjeng suspekte venezuelanere, som stjeler dem. Den delen gir mening, men resten? Hvem bryr seg! Uansett, en amerikansk, militær inntrengen i Venezuela ligger ikke innenfor mulighetens grenser: Venezuela har russiske luftforsvarssystemer som gjør landet til en flyforbud-sone for USAs luftstyrker. Dessuten, geriljakrig i Venezuela er ikke noe USAs militære er i stand til.

Hovedsammendrag: ingen ting skjer, igjen.

Nå handler det om Iran. Trump trekker seg ut av den internasjonale avtalen med Iran som omhyggelig var forhandlet fram, og han sier han vil forhandle fram en ny. Hvis du legger merke til det, dette er et utrolig idiotisk trekk, på linke med «jeg kommer ikke til å betale tilbake, så la meg få låne mer penger av deg». Hvis et land ikke respekterer avtalene de allerede har signert, hvorfor bry seg med å forhandle fram flere avtaler med dem? (Det var et retorisk spørsmål.) Iran erklærer at siden USA ikke respekterer avtalen, kommer ikke Iran til å gjøre det heller. Noen oljetankskip blir ødelagt og USA forsøker å legge skylden på Iran, men ingen tror på USA. Og så blir et par oljetankere til ødelagt, og USA forsøker å gi Iran skylden igjen, men ingen tror på USA, igjen. Og så sender USA en drone inn i iransk luftrom, fulgt av et rekognoseringsfly med internasjonalt mannskap om bord, i håp om at Iran gjør den feilen å skyte ned rekognoseringsflyet. Men Iran skyter ned dronen og den faller ned på grunna, i iransk farvann, i stedet for i dypt, internasjonalt farvann, slik USA hevder det skjedde, men ingen tror på det. Iran fisker kjapt dronen opp av vannet og viser stolt fram vraket av den ikke lenger topp hemmelige dronen. Amerikanerne spinner en fortelling om at de kommer til å angripe Iran, men avblåser i siste øyeblikk. Oljeprisen går litt opp. USAs oljefelter produserer som gale, men har blodstyrt av rødt blekk. De trenger høyere oljepriser for å unngå en voldsom bølge av konkurser. Den delen gir mening, men resten? Igjen – hvem bryr seg! Uansett, et militært angrep mot Iran er utenkelig: Iran har muligheten til å stenge Hormuzstredet for all skipsfart og dermed kutte bort en tredjedel av verdens oljeeksport – og sprenge i stykker verdensøkonomien, inkludert USAs.

Hovedoppsummering: ingen ting skjer, igjen, enda en gang.

Også i andre deler av verden foregår det ulike ikke-begivenheter. Nato-skip farer rundt i Svartehavet, hvor de langt på vei er enkle målskiver dersom fiendtligheter med Russland skulle rulle på seg. Så, hva det forteller oss, er at fiendtligheter ikke vil rulle på seg, fordi disse skipene er dyre og det finnes ikke penger til å erstatte dem. Det foregår også Nato-øvelser i de baltiske landene, som er helt på grensen til Russland. De trener på invasjon og nedslakting av sivile i pittoreske middelalder-landsbyer bemannet av russisktalende statister, som later som om de er bønder som brenner etter å overgi seg. (Teknisk sett skulle dette vært kategorisert som et fantasi-rollespill i stedet for en øvelse.) Russerne forblir lite imponerte. De vil ikke ha noe med de baltiske landene å gjøre. Baltikum pleide å være transitt-stater for russisk eksport, men nå trengs de ikke til noe som helst (bortsett fra å være Natos jaktmarker). Uansett, bare særdeles dumme mennesker er i stand til å snakke om krig mot Russland med en alvorlig mine. Hovedoppsummering: ingen ting skjer.

Legger du merke til refrenget her? (Det er jeg sikker på at du gjør.) Det som skjer er at et har-vært-land, som ikke klarer å slutte å kaste bort de siste ressursene de har igjen på et hensiktsløst, men idiotisk oppsvulmet militærindustrielt kompleks, forsøke å skape aktivitet for å rettferdiggjøre fortsatt overdådig pengebruk på forsvar. Alle mulige slags eksperter og forståsegpåere spiller med, der de hevder at trusselen om denne eller den andre krigen er svært reell og at vi vi alle bør følge nøye med hva som skjer. Men det som skjer, er at du blir «trollet».

Da de ikke har noe bedre å ta seg til, forsøker USA å «trolle» hele verden, men stadig større andel av verden nekter å la seg «trolle» eller «troller» tilbake mot USA.

  • Når USA truer med å kutte tilgang til USAs finansielle system, arbeider verden med å finne en omvei rundt det.
  • Når USA tvinger fram toll og sanksjoner, svarer verden med å endre sine handelsforbindelser for å unngå USA.
  • Når USA truer stater med militær intervensjon, svarer verden med å bygge opp nye allianser og skape sikkerhetsforbindelser som isolerer USA.

Men viktigst av alt, verden venter, ganske enkelt. USA har nå et budsjettunderskudd som er oppe i mer enn tre billioner dollar i året og fortsetter å stifte gjeld i samme takt som på høyden av den forrige finanskollapsen. Hva tror du vil skje når det neste finanskrakket slår til? (Ifølge mange pålitelige stemmer kan det slå til i år eller til neste år.)

I mellomtiden håper jeg du liker å bli trollet, for jeg er sikker på at det kommer mer trolling fra USA. Bare, du vet, for å holde seg i farta, regner jeg med.

Forrige artikkelNoe er råttent i norsk kraftpolitikk
Neste artikkel«Syriens tystade röster»