– Arbeiderpartiet vil ikke være med på vedtak mot ny utenlandskabel

0
Mange fagforeninger demonstrerte foran Stortinget i januar for å holde Norge utenfor EUs energiunion og ACER. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Sp og SV foreslår å si nei til nye kraftkabler til utlandet før man har erfaring med de to nye under bygging. Trass sitt ACER-løfte blir ikke Arbeiderpartiet med på det. Dette skriver ABC Nyheter. Nettavisa fortsetter:

– Ap fører folk bak lyset når de sier at ikke en kilowatt skal sendes ut av landet om industrien trenger den. De har signert en Acer-avtale med de borgerlige som nettopp ikke stanser den planlagte, nye kabelforbindelsen NorthConnect til Skottland.

Det sier Rødts leder, stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter, etter at Stortingets energi- og miljøkomité torsdag avga sin innstilling til Rødts forslag om en ny industriell revolusjon i Norge.

I ett av 12 punkter i sin industriplan går Rødt inn for at norsk strøm og kraftproduksjon skal brukes som et industripolitisk og miljømessig virkemiddel, og at det ikke skal legges flere kraftkabler til utlandet.

Her er det innlegget Bjørnar Moxnes holdt i Stortinget om NorthConnect i april 2018:

I egen kommentar skriver ABC Nyheter:

Det pikante er at Arbeiderpartiet ikke slutter seg til dette forslaget, trass i hva partiledelsen gikk med på i den opphetede striden om tilslutning til EUs tredje energipakke, et omfattende lovverk for EUs energiunion, inkludert det overnasjonale energibyrået Acer.

Etter kraftig motstand i fagbevegelsen og internt i Arbeiderpartiet mot å gi EU enda mer myndighet over norsk energipolitikk, endte det med at partiets landsstyre i fjor vår sa ja, forutsatt at åtte ufravikelige krav blir oppfylt i Stortinget.

Kampen mot ACER har vært at grasrot-, utkant- og arbeideropprør i Arbeiderpartiet. Våren 2018 reiste store deler av fagbevegelsen seg mot ACER. Vi fikk Sørlandsoppropet med tilslutning fra alle de store kraftforedlende industrienes arbeiderforeninger ved Glencore Nikkelverk og Elkem Fiskå i Kristiansand, Alcoa aluminium på Lista og Eramets mangansmelteverk i Kvinesdal.

Sørlandet raser mot Acer: Tillitsvalgte i industrien har fått nok av Arbeiderpartiet

Tidligere Ap-tingmann: Mindretallet må bryte ut og stemme med nei-sida mot Acer!

Men trass i protestene, som også omfattet mange av partiets egne ordgørere klarte Ap å sikre flertallet for regjeringas tilslutning til EUs tredje energipakke og energibyrået ACER og å bygge enda en utenlandskabel til Skottland.

Som vanlig har Arbeiderpartiet, denne gangen med Espen Barth Eide som utøver, prøvd å innbille opinionen at de har stilt sterke krav og «ufraviklelige betingelser». Men disse betingelsene viser seg å være svært fravikelige, slik Erik Plahte viser her.

ACER og Arbeiderpartiets fravikelige «ufravikelige krav»

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.