Tidligere Ap-tingmann: Mindretallet må bryte ut og stemme med nei-sida mot Acer!

0

Av Halvor Fjermeros.

Stortingsmann for Arbeiderpartiet fram til nyttår, Freddy de Reuter, oppfordrer Ap-representantene til å trosse partipisken. Smelteverksforeningsleder med Sørlandsoppropet i ryggen melder seg ut av Ap hvis partiet sier ja til Acer torsdag.

-Det er ingen tvil om hvor flertallet ute i partiet står. Vi har fått et flertall av vedtakene fra fylkesårsmøtene mot Acer, AUF, et flertall av ordførerne, 118 av i alt 208 Ap-ordførere som har skrevet under på oppropet mot Acer, pluss alle fagforbundene som dekker vel 70 % av LOs medlemmer og vedtaket i LOs sekretariat mot Acer og nye kraftkabler. Likevel setter Ap-ledelsen demokratiet til side og trumfer gjennom sitt EU-vennlige ja-til-Acer-standpunkt.

Idioti i den situasjonen Ap er i nå

Det er Freddy de Reuter som uttaler seg om det han ser på som en overkjøring uten sidestykke av medlemsdemokratiet i Acer-saken. Han satt på Stortinget for Ap i Aust-Agder i 12 år (2005-2017) og er nå tilbake i en sivil jobb i Arendal. Han er både frustrert og forbanna på hvordan Ap-ledelsen har opptrått:

-Når vi ligger på 23 % på meningsmålinger og sliter med å skape tillit i fagbevegelsen og på grasrota, så er det idioti av ledelsen å velge en strategi som den de har valgt overfor Acer og kraftkablene. Her er det veldig sterke EU-tilhengere som er villige ofre partiets interesser for sitt eget standpunkt. Dette demobiliserer medlemmene og flytter velgere bort fra Ap. Acer har blitt en verkebyll for partiet, sier Freddy de Reuter som har vært medlem av Ap og AUF i til sammen 33 år.

-Saken er den at ledelsen setter partidemokratiet til side når de har bestemt seg for noe de vil ha vedtatt. Acer hadde vært en glimrende sak å demonstrere at Ap-toppene lytter til grasrota i parti og fagbevegelse. I stedet setter de i gang en skinndemokratisk manøver som gjør det hele enda verre. De har de vist for all verden at de mangler bakkekontakt. Bare timinga av landsstyremøtet i forrige uke viser det, uka før den siste runden med fylkesårsmøter der fire av fem uttalelser gikk mot Acer. Da burde Jonas Gahr Støre i det minste ha innkalt til et nytt telefonmøte med landsstyret og gitt dem anledning til å si sin mening om Acer før stortingsbehandlinga, sier han og minner om kampen om EUs postdirektiv i 2011:

-Jeg var på det landsmøtet der veto mot postdirektivet ble vedtatt. Partiledelsen den gang med Stoltenberg i spissen brukte nøyaktig de samme argumentene den gang som nå med trusler om sanksjoner fra EU og uforutsigbare konsekvenser for EØS-avtalen.

-Tross partipisken!

-Hadde jeg sittet på Stortinget i dag, ville jeg aldri ha akseptert partipisk i denne saken. Min oppfordring til det store mindretallet som er i Arbeiderpartiets stortingsgruppe i denne saken, er at de bør stemme mot Acer i tråd med stemninga ute i partiet. De bør trosse partipisken som svar på den situasjonen som har oppstått, sier Freddy de Reuter. Han medgir at han teller på knappene når det gjelder partimedlemskapet, men foreløpig heller i retning av å bli på innsida for å fortsette å slåss for de riktige standpunkter.

-For øvrig vil jeg si at nei-sida, både den innad i partiet og fagbevegelsen og Nei til EU, har gjort en kjempejobb i å mobilisere motstanden her.

-Du er EU-motstander, men EØS-tilhenger. Hva tenker du om Norges forhold til EØS når du ser denne sakens utvikling?

-Reservasjonsretten er en grunnleggende del av EØS-avtalen. Hvis den blir en rein illusjon, så er det grunn til å revurdere mitt standpunkt og bli EØS-skeptiker, avslutter de Reuter.

Ja til Sørlandsoppropet, nei til Ap

Denne vinteren av misnøye i hele industri-Norge, ikke minst i det det kraftforedlende fylket Vest-Agder, har nedfelt seg i Sørlandsoppropet. Det har fått tilslutning fra alle de store kraftforedlende industrienes arbeiderforeninger ved Glencore Nikkelverk og Elkem Fiskå i Kristiansand, Alcoa aluminium på Lista og Eramets mangansmelteverk i Kvinesdal. I tillegg har Lister LO og Kristiansand og omegn LO, Agder Fagforening av Fellesforbundet, inkl. Fellesforbundet i Flekkefjord med sitt sterke miljø av mekanisk industri tilsluttet seg. Det samme har flere avdelinger av Fagforbundet og en rekke andre LO-forbund gjort.

En av initiativtakerne til Sørlandsoppropet, Bjørn Åge Nilsen, hovedtillitsvalgt ved Eramets smelteverk i Kvinesdal, meldte at han vurderte sitt medlemskap før årsmøtet i Agder Ap sist helg.

Nå har han tatt sin beslutning om å melde seg ut av Arbeiderpartiet hvis de sier ja til Acer under Stortingets behandling torsdag 22. mars, noe det etter alle solemerker blir.

-Partiledelsen burde ha satt foten ned og tatt signalene fra grasrota i parti og fagbevegelse for lengst. I stedet gjør de det motsatte; de viser ingen respekt for partidemokratiet. En sterkere mobilisering enn det vi har sett i denne saken skal du leite lenge etter å finne. Det har ikke vært mye oppmuntring å hente sentralt i Ap i denne saken. Når er det nok!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSolberg punkterte Arbeiderpartiets trumfkort i ACER-striden
Neste artikkel«Katastrofal» kollaps i Frankrikes fuglepopulasjon