Den brente jords taktikk i Syria

0
Den brente jords taktikk i Syria rammer det som kunne ha blitt en historisk stor avling.

Det så ut til å bli en svært god kornavling i Syria i 2019. Rikelig med nedbør hadde gjort at de gylne hvete- og byggåkrene sto bugnende med avlinger som var praktisk talt innhøstingsklare.

Da ble åkrene satt i brann. Tusenvis av hektar med korn er blitt flammenes rov i Irak og Syria, skriver AP. Det er neppe tvil om at brannene er påsatt. Spørsmålet er hvem som begår disse forbrytelsene, som opplagt er begått for å bruke sult som et våpen.

De fremste mistenkte er IS, som har lidd store militære tap, men som uten problemer kan ta i bruk dette våpenet. De har også en historie for å gjøre slikt, og de har sjøl sagt i nyhetsbladet al-Nabaa, at de står bak branner både i det østlige Syria og Irak. I artikkelen heter det:

«Det ser ut til å bli en varm sommer som vil brenne lommene til de frafalne såvel som hjertene deres, slik de brente muslimer og deres hjem de siste årene.»

Det er blant annet brukt droner og granater for å sette fyr på avlingene.

Syriske myndigheter beskylder de kurdiskledede SDF-styrkene for å stå bak brannene, mens SDF på sin side sier at de ikke har kapasitet til å hindre dem. Laith Marouf i det Canada-baserte TéléVision Communautaire hevder at det var SDF som sto bak dette og skriver på sin Facebook-side at representanter for Saudi-Arabia har reist rundt sammen med USAs representanter og tilbudt de arabiske stammelederne i Øst-Syria kompensasjon for å vinne dem over i krigen mot Syrias regjering.

Vi har ikke kilder som er sterke nok til at vi vil si at det foreligger bevis for hvem som faktisk står bak denne brente jordas taktikk i Syria. Vi regner det som helt usannsynlig at det kan være Syrias regjering, siden den er de første som vil bli rammet av en politisk uro som måtte følge av kommende matmangel.

Vi antar derfor at det er terroristgrupper som står bak, men hvilke andre enn IS det kan være, kan vi inntil videre ikke dokumentere.

Forrige artikkel– Arbeiderpartiet vil ikke være med på vedtak mot ny utenlandskabel
Neste artikkelTrump støtter forslag om å forby flaggbrenning