– Pentagon forbereder cyberkrig mot Russland – uten å informere presidenten

12
Illustrasjon: Shutterstock

Avisa New York Times skrev 15. juni 2019 at USA trapper opp angrep på Russlands strømnett via internett. Denne artikkelen er kommentert av Aftenposten, som skriver:

Over en periode på tre måneder har avisen gjort intervjuer med tjenestemenn som beskriver et system der amerikanerne skal ha plantet datakode inne i det russiske strømnettet og andre mål.

Dette skal ifølge New York Times være et direkte svar på russisk innblanding med hacking og desinformasjon i forbindelse med det amerikanske mellomvalget i 2018.

I mars 2018 advarte amerikanske sikkerhetsmyndigheter om at Russland hadde gjort tilsvarende bestrebelser på å hacke og sabotere det amerikanske strømnettet.

Den nye innsatsen skal være organisert gjennom United States Cyber Command, som er en del av Pentagons militære onlineoperasjoner over hele verden.

Donald Trump reagerte rasende på artikkelen og beskyldte New York Times for forræderi. Redaksjonen i avisa svarte med at de hadde forelagt artikkelen for medlemmer av presidentens stab, inkludert sikkerhetsrådgiver John Bolton, og de hadde nektet å kommentere den, samtidig som medlemmer av det nasjonale sikkerhetsrådet hadde sagt at de ikke hadde noen sikkerhetsmessige innvendinger mot artikkelen.

Ifølge New York Times har Pentagon unnlatt å informere Trump og hans stab om innholdet i cyberkrigsprogrammet mot Russland utfra faren for at presidenten kunne komme til å røpe dette overfor utenlandske samtalepartnere.

To tjenestemenn fra administrasjonen sa at de trodde at Trump ikke hadde blitt orientert i noen form for detalj om tiltakene for å plante programkode i strømnettet til Russland som kan brukes til overvåking eller angrep.

Kommentatoren Peter Wade skriver om dette i Rolling Stones nettutgave:

Nye lover som ble vedtatt av Kongressen i fjor tillater slik «hemmelig militær aktivitet» i cyberrommet å pågå uten presidentens godkjenning. Så i dette tilfellet beskytter disse nye lovene USAs interesser … gjennom å holde den sittende presidenten i uvitenhet. For en (skremmende) tid vi lever i.

Ifølge New York Times er den fiendtlige programvaren som skal være installert i Russlands nett av en slik dybde og av et slikt omfang at noe liknende aldri er forsøkt tidligere. Det forbereder å «kaste Russland ut i mørke eller å lamme dets militærvesen». En anonym talsmann for Pentagon sier til avisa at «Vi gjør ting i en skala som vi ikke en gang vurderte for noen få år siden».

Det hevdes altså at den fiendtlige programvaren allerede er implantert i det russiske strømnettet. Hvis det er tilfelle kan man reise spørsmålet om ikke det allerede er en krigshandling. Når starter en krig i cyberkrigens tidsalder? Når nettet blir infisert slik at det når som helst kan lammes – eller først når nettet faktisk blir lammet?

Antakelig har Russland tilsvarende kapasiteter. Magasinet Wired skriver at ei hackergruppe som skal ha tilknytning til Russland skal ha gjort vellykte forsøk på å infiltrere strømnettet i USA.

Rammer livsnerven i samfunnet

Våre moderne samfunnet er så totalt avhengig av at strømnettene våre fungerer at vi fort havner i noe nær totalt kaos dersom nettene blir lammet. Dette fikk Argentina, Uruguay og deler av Paraguay og Brasil erfare da strømmen plutselig forsvant 16. juni 2019. På det verste var 48 millioner mennesker uten strøm. Når strømmen går forsvinner ikke bare lys og strømbasert oppvarming. Pumpesystemene i vannforsyninga forsvinner, slik at folk også er uten vann til drikkevann, matlaging og toaletter. Det tar kort tid før dette blir et megaproblem. Trafikken lammes også, signalsystemer, varslingssystemer, internett, telefonsystemer, sjukehus, nødsystemer og alt som trenger lading – fra mobiltelefoner til biler.

Foreløpig er ikke årsaken til blackouten i Sør-Amerika kjent. Det er navnt at det kan skyldes store nedbørmengder, og det kan godt hende at det vil vise seg at det er et sammenfall av uheldige omstendigheter som ligger bak.

Men i prinsippet kan det ikke utelukkes at det kan ha vært en test eller en advarsel fra militære krefter for å si til sine egne og til sine fiender: Se hva vi kan gjøre!

Venezuela har i 2019 vært utsatt for en serie tilfeller av blackout, og myndighetene der har beskyldt USA for å stå bak, noe som slett ikke kan utelukkes, sjøl om det heller ikke er definitivt bevist.

En spaltist i finansmagasinet Forbes skrev at sjøl om disse episodene kan skyldes andre årsaker, så er de som «tatt rett ut av dreieboka til moderne cyberkrigføring»:

Omfattende sammenbrudd i kraftnettet slik som Venezuela har opplevd er rett ut av dreieboka til moderne cyberkrigføring. Å kutte strømmen i røsjtida, å sikre maksimal problemer for det sivile samfunnet og skape massevis av bilder av post-apokalyptisk karakter passer perfekt inn i planene til en tradisjonell påvirkningsoperasjon. Hvis man programmerer dette til å skje på et tidspunkt med sosial uro på en måte som fratar regjeringa legitimitet samtidig som et regjeriingsalternativ venter i kulissene, er nøyaktig et slikt scenario som jeg har beskrevet her.

Hvis denne typen cyberkrig rettes mot en kjernefysisk stormakt fra en annen kjernefysisk stormakt, kan veien til atomkrigen bli svært kort. Dette kom også klart fram av USAs nye atomstrategi, Nuclear Posture Review, noe som også bl kommentert av New York Times:

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Selv om USA foretar seg mange ubegripelige handlinger syns jeg det er litt i drøyeste laget til å være troverdig at noen går til en så alvorlig handling uten å informere presidenten.

  Hvis det mot formodning skulle være sant, vil jeg anta at de ansvarlige allerede har fått sparken - minst, hvis de ikke også er arrestert.

 2. Hørt om plausible deniability? De har da snakket om cyber-krig, så lenge det har vært et nett.
  Jeg holder en knapp på at dette er en melding til Sør-Amerika, om at de helst bør flytte ambassadene sine til Jerusalem, og støtte invasjonen av Venezuela.
  Eller så er borgerkrigen rett rundt hjørnet.

 3. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Slik spekulerer jeg rundt NYT-avsløringen:

  USA har hatt denne evnen til å slå av strømnettet i mange år, i mange land over hele verden.
  De valgte å bruke den mot Venezuela.
  Russiske dataeksperter ble tilkalt av den venezuelanske regjeringen, og de identifiserte kilden til problemet. Dermed var russerne i stand til å identifisere lignende svakheter i strømnettet hjemme, og fjerne dem.
  Dermed ble metoden ubrukelig, og det gjør ikke noe om den lekkes til pressen.

  Presidenten, som alle hans forgjengere, visste selvsagt om metoden hele tiden, men henviser til denne ‘plausible deniability’ som de er så glad i.

  Har forøvrig Norge en rolle i dette spillet? Det har vært skrevet en del om at cyber"forsvaret" går på offensiven.

  F.eks står det i en TV2 artikkel fra 2013:

  “Det norske [cyber]forsvaret har fått i oppgave å utvikle offensive metoder som skal kunne brukes til å slå tilbake med dersom det er nødvendig.”, osv,

 4. Det blir bare spekulasjoner. Men cyberkrig har kommet for å bli, og hver side kommer til å bruke den for hva det er verdt. Verre er det ikke, eller bedre. Selvsagt er det farlig fordi et moderne samfunn er helt avhengig av strøm som Steigan påpeker.

  Etter det jeg har sett foreløpig sies det at feilen lå i Argentina, men vi får avvente. Det som gjør meg litt mistenksom er at Uruguay har blitt beskrevet som en “grønn suksesshistorie” ved at de har en veldig stor andel vindkraft i kraftsystemet sitt, de har også mye vannkraft og litt biokraft. Knapt fossilbruk i det hele tatt og dermed lave CO-utslipp fra kraftsektoren. Det skal sies at strøm er en veldig liten andel av total energibruk i disse landene, men dog.

  Men Uruguay minner litt om Danmark faktisk. Når de har for mye vindkraft i systemet løses dette ved å sende kraft over til de mye større naboene, altså Argentina og det sørbrasilianske nettet akkurat som Danmark sluser over til Norge og Sverige. En kan ikke se bort fra at man har kortsluttet en argentinsk strømbryter ved en plutselig overflod av kraft inn fra Uruguay og dermed fått en kaskadeeffekt som har slått ut hele nettet i de to landene. Dette er delvis et problem i Europa også, både Tsjekkia og Polen har måttet installere såkalte “faseskiftere” mot Tyskland for å unngå slike flommer av strøm, og høyst sannsynlig er det argentinske nettet i dårligere tilstand.

 5. Du skjønner - jeg sliter med å glemme hvordan Enron-folka lekte seg med strømforsyningen til California.
  Men jeg er tydligvis den eneste.

  Og Pentagon kunne ikke lenger bruke det, mot dem. Men de kan bruke til andre ting, som å skremme Argentina.

 6. Avatar for AndersP AndersP says:

  Förklaringen till det latinamerikanska elavbrottet behöver inte vara en test inför kommande cyberkrigföring. Det har regnat intensivt de senaste dagarna i området kring Uraguay (nordligaste Argentina och sydligaste Brasilien). Det började i onsdags och efter ett tillfälligt (relativt) uppehåll, fortsatte det i söndags. Av prognoserna att döma (från alla de ledande centralerna) verkar regnet forsätta ett par dagar.

 7. Hva er verst? At fremmede makter leker med det, eller at det nasjonale el-anlegget ikke tåler vann?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

12 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.