USAs NATO-allierte: «Tror de at vi er dumme?»

3
Mike Pompeo gjorde ingen god figur i møte med USAs NATO-allierte. Foto: Sjutterstock

USAs utenriksminister Mike Pompeo var som kjent på en snartur til USAs europeiske NATO-allierte for å mobilisere dem mot Iran. Møtene gikk ikke bra for Pompeo. Fra EUs utenrikssjef Federica Mogherini til den franske, tyske og britiske utenriksministeren var det null begeistring å spore. Selv Storbritannia med sitt «spesielle forhold» til USA advarte mot at opptrappinga kunne skape en enda farligere situasjon.

En tjenestemann i NATO uttalte seg slik etter løfte om anonymitet:

Tror de at vi er dumme?

Han sa videre at Pompeos forsøk på å hausse opp europeisk støtte til USAs harde linje mot Iran falt for døve ører:

Briefinga var en elendig samling rykter, ting uten god kildedekning, mulig plantet informasjon og naturligvis noen bilder av båter som iranerne kanskje har utstyrt med missiler. … Iranerne har utstyrt båter med missiler siden 1980-tallet. Det er slikt man gjør når man har en ordentlig marine.

En irakisk talsmann sa at irakerne hadde prøvd å forklare USA at de jobber nært med Iran og ikke kunne se noe tegn til noen trusler fra Iran. Da han ble spurt om hvordan Pompeo og hans stab reagerte på det, svarte han leende:

Dere amerikanere er ikke alltid så gode til å lytte. Vi forteller dem at Iran ikke oppfører seg unormalt og de ignorerer oss.

Heller ikke Iran er imponert over krigstruslene fra USA. Etter at Donald Trump hadde truet med å utslette Iran kommenterte utenriksminister Mohammad Javad Zarif med å si at det ikke blir noen krig. Og han sendte følgende Twitter-melding tilbake til USAs president:

Prøv respekt. Det funker!

Irans øverste leder Ayatollah Khamenei har holdt tale om krigsfaren på iransk TV der han ganske enkelt sa:

Det blir ingen krig. … Vi går ikke inn for krig og [USA] ønsker det heller ikke. De vet at det ikke er i deres interesse.

Også New York Times konkluderer med at USAs press mot Iran på ingen måte har svekket Irans holdning, snarere tvert i mot.

Vi har pekt på det før: Det er ikke hode og hale på USAs strategi mot Iran. Til nå har man oppnådd å samle sine fiender of fornærme sine allierte, og det er ikke en gang noen som lar seg skremme av truslene.

USA øker faren for krig mot Iran – uten en exit-strategi

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Dumhet avler ondskap. De tomme truslene er de krampeaktige forsøkene til mennesker som er strippet for visdom. Verdern har ikke lenger muligheten til å danse etter USAs sinnsyke toner. Å påpeke inkompetansen er eneste mulighet. Dessverre kan denne utviklingen presse frem desperat handling hos et USA som er i ferd med å grave en stadig dypere grav til seg selv, og som ikke ser ut til å evne å snu. Et systemskifte tvinger seg på, enten det kommer i form av krig, reell demokratisk forandring, eller revolusjon. Graden av korrupsjon og skitne udemokratiske prosesser i tilknytning til den amerikanske valgordningen, uteluker langt på vei demokratisk omveltning. Elitens grep på landets vanvittige våpenmakt og makt forøvrig utelukker langt på vei revolusjon. Landets tilbøyelighet til å tro på voldelig problemløsning sannsynliggjør dermed krig med god margin.

  2. Demokrati er ikke synonymt med det systemet vi har vokst opp under. Snarere tvert i mot - har det vist seg.
    Jeg tror ikke at vi kan få reelt demokrati, før hver mann er økonomisk selvstendig. Og kan “take it or leave it each time”.

    Uten forbindelse forøvrig.

    https://www.youtube.com/watch?v=h1L8DVEZu90

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere