USAs NATO-allierte: «Tror de at vi er dumme?»

0
Mike Pompeo gjorde ingen god figur i møte med USAs NATO-allierte. Foto: Sjutterstock

USAs utenriksminister Mike Pompeo var som kjent på en snartur til USAs europeiske NATO-allierte for å mobilisere dem mot Iran. Møtene gikk ikke bra for Pompeo. Fra EUs utenrikssjef Federica Mogherini til den franske, tyske og britiske utenriksministeren var det null begeistring å spore. Selv Storbritannia med sitt «spesielle forhold» til USA advarte mot at opptrappinga kunne skape en enda farligere situasjon.

En tjenestemann i NATO uttalte seg slik etter løfte om anonymitet:

Tror de at vi er dumme?

Han sa videre at Pompeos forsøk på å hausse opp europeisk støtte til USAs harde linje mot Iran falt for døve ører:

Briefinga var en elendig samling rykter, ting uten god kildedekning, mulig plantet informasjon og naturligvis noen bilder av båter som iranerne kanskje har utstyrt med missiler. … Iranerne har utstyrt båter med missiler siden 1980-tallet. Det er slikt man gjør når man har en ordentlig marine.

En irakisk talsmann sa at irakerne hadde prøvd å forklare USA at de jobber nært med Iran og ikke kunne se noe tegn til noen trusler fra Iran. Da han ble spurt om hvordan Pompeo og hans stab reagerte på det, svarte han leende:

Dere amerikanere er ikke alltid så gode til å lytte. Vi forteller dem at Iran ikke oppfører seg unormalt og de ignorerer oss.

Heller ikke Iran er imponert over krigstruslene fra USA. Etter at Donald Trump hadde truet med å utslette Iran kommenterte utenriksminister Mohammad Javad Zarif med å si at det ikke blir noen krig. Og han sendte følgende Twitter-melding tilbake til USAs president:

Prøv respekt. Det funker!

Irans øverste leder Ayatollah Khamenei har holdt tale om krigsfaren på iransk TV der han ganske enkelt sa:

Det blir ingen krig. … Vi går ikke inn for krig og [USA] ønsker det heller ikke. De vet at det ikke er i deres interesse.

Også New York Times konkluderer med at USAs press mot Iran på ingen måte har svekket Irans holdning, snarere tvert i mot.

Vi har pekt på det før: Det er ikke hode og hale på USAs strategi mot Iran. Til nå har man oppnådd å samle sine fiender of fornærme sine allierte, og det er ikke en gang noen som lar seg skremme av truslene.

USA øker faren for krig mot Iran – uten en exit-strategi

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.