Media har akkurat oppdaget Integrity Initiative…

0
Bakgrunn: Shutterstock
… og det viser seg at det hele var Russlands skyld.

Av Kit Knightly

For de av dere som ikke vet det, er (var?) Integrity Initiative en britisk statsfinansiert operasjon for å «motvirke desinformasjon». Den ble ledet av den (falske) veldedighetsorganisasjonen Institute of Statecraft, betalt av det britiske utenriksdepartementet og etterretningstjenester, og brukte journalister for å spre propaganda, med eller uten deres viten.


Denne artikkelen av Kit Knightly ble først publisert i Off-Guardian, der han er redaktør. Oversatt til norsk og publisert på Midt i fleisen.


Dette ble avslørt for noen måneder siden, da interne dokumenter ble lekket ut på nettet. (Moon of Alabama gjorde et flott arbeid med dette, det samme gjorde Kit Klarenberg).

Journalister og andre innflytelsesagenter ble samlet i celler, som Integrity Initiatives (II) interne notater kalte «klynger», vanligvis inndelt i regioner. Disse klyngene hadde oppgaven å «bekjempe russisk desinformasjon», eller andre høflige omskrivninger av «spredning av propaganda».

Integrity Initiative sin liste over mål er kort, men forutsigbar – de angrep Russland, russiske medier og «russiske bots» (nett-troll). De angrep skotske nasjonalister og den skotske uavhengighetsbevegelsen og de angrep Jeremy Corbyn. I hovedsak vendes skytset fra disse cellene mot de som oppfattes som fiender av status quo.

De som bidrar til disse klyngene er altså knapt noe annet enn betalte talerør. De kaller aldri seg selv det, selvfølgelig, de bruker alle slags mekanismer for å forsvare seg fra sannheten om hva de har gjort. Det er slik folk uten selvinnsikt har levd med det uforsvarlige siden tidenes morgen.

Et godt eksempel på hvordan dette virker er den skotske journalisten David Leask – skrevet om her av Craig Murray:

Vi vet fra interne notater at Leask hadde et møte med II-personell i slutten av mars 2018. Vi vet fra disse notatene at Leask ble «brifet» om hvordan Russland hadde interesse av skotsk nasjonalisme og uavhengighet. Eller utbredelsen av «McBots», nett-troll som spredte meldinger mot unionen [med England] på Twitter. Han blir «fortalt om farene», og rusler så tilbake til sin datamaskin, sikker på at han – selv om han utvilsomt skriver hva staten fortalte ham å skrive om – gjør verden til et tryggere, friere og bedre sted. På en eller annen måte.

Detaljer om lekkasjene er ikke viktige akkurat nå. De har allerede blitt analysert og dissekert i detalj. Den faktiske mekanismen, hvordan de forskjellige klyngene arbeidet, kan spekuleres og gjettes på, men aldri vites helt sikkert … hvis vi da ikke får flere lekkasjer.

Det vi vet, er at utenriksdepartementet brukte millioner av pund på å finansiere en organisasjon som jobbet med journalister for å spinne regjerings-vennlige fortellinger og sverte lederen av opposisjonen. Dette er meget alvorlig. Det bør være nok til å kaste regjeringen, eller i det minste starte en granskning.

Ingen av delene skjedde. Faktisk ble innholdet av disse lekkasjene aldri rapportert i detalj i hovedstrøms-mediene. Faktisk ble det knapt dekket i det hele tatt – unntatt vage, sarkastiske kronikker om hvordan Storbritannia «synker til Russlands nivå» og annet barnslig tull. (The Guardian stengte kommentarfeltet under artikkelen etter bare 2 timer, da det fort ble klart at det var ingen som kjøpte hva de prøvde å selge).

De detaljerte beretningene som er tilgjengelige, finnes bare på alternative nettsteder, eller opprørske akademiske grupper. Den eneste parlamentsmedlemmet som tok opp spørsmålet i parlamentet var Chris Williamson … som siden ble jaget ut av Labour med uærlige anklager om antisemittisme. For det meste ignorerte establishmentet ganske enkelt alt om Integrity Intitiative.

Inntil nå.

Nå, flere måneder senere, har media oppdaget Integrity Initiatives eksistens. Sky News rapporterte i dag at det var:

«Svært sannsynlig» at GRU hacket et britisk institutt mot russiske falske nyheter.

Artikkelen på Sky er lang og vandrende, og inneholder bare ett viktig poeng: Chris Donnelly, lederen for Institute for Statecraft, innrømmer at det ikke finnes «noe bevis» for at Russland stod bak «hackingen».

Alt annet i artikkelen er dermed tomprat. Det er ingen bevis, de har ikke engang indisier (i det minste ingen som vi får se). Vi har ingen grunn til å akseptere påstanden fra NCA bare fordi de sier det.

En enkel analyse av motiv ville tyde på at regjeringen selvfølgelig ville skylde på Russland. De er nødt til å få søkelyset bort fra deres nå beviste korrupsjon. Dette er en grunnleggende politisk taktikk. Forandring av fokus og avledningsmanøvrer. Det er gammeldags, og dessverre virker det. Spesielt når du har en liten hær av regjeringsstøttede talerør for å presse denne møkka-fortellingen ned publikums strupe.

Bare se på dette:

Legg merke til at ingen steder, hverken i artikkelen på Sky News eller noe annet sted, stilles spørsmål ved dokumentenes autentisitet. De er ekte. De er sannheten. Hovedstrøms-mediene forsøker å undergrave en kjent, bevist sannhet ved å gjenta – uten analyse eller spørsmål – en regjeringsstøttet teori som de innrømmer de ikke har noen bevis for.

Det er interessant å merke seg at både Cadwalladr og Deborah Haynes (forfatteren av Sky-artikkelen) er nevnt som medlemmer av den britiske cellen, «UK Cluster», i de lekkede dokumentene.

Så her har vi journalister anklaget for å jobbe med et statlig propagandakontor for å sverte Russland … som forsvarer seg selv ved å spre regjeringens propaganda som sverter Russland. (De kjenner bare en melodi, nærmest som en sketsj). Men når du bare har dette ene kortet å spille med, må du slenge det ut med overbevisning, antar jeg.

Alt dette er selvsagt en gjentagelse av de lekkede e-postene fra Det demokratiske partis nasjonale komité i 2016. E-postene viste korrupsjon på vegne av Hillary Clinton, og likevel ble de angrepet i media som et resultat av «russisk hacking». Ingen bevis for russisk hacking har noen gang blitt framlagt, og WikiLeaks har sagt – dusinvis av ganger – at e-postene var lekket av en insider.

Faktisk er medias forsvarsstrategi hentet rett fra Det demokratiske partis oppskriftsbok:

«Ja, jeg er korrupt og avskyelig, men du vet bare at jeg er korrupt og avskyelig fordi russerne hacket min e-post!»

Det er egentlig ikke et så strålende forsvar som de synes å tro det er.


Med velvillig tillatelse fra Off-Guardian. Kit Knightly er redaktør der. «Inntil nylig skrev han bare for moro skyld, men nå tvinges han av en nesten permanent følelse av opprørthet».

Et utvalg artikler om Integrity Initiative:

Integrity Initiative – NATOs propaganda også i Tyskland (Jens Berger)

Et meget britisk kupp: Spionene som gikk ut til kulden (George Galloway)

Integrity Initiative: Storbritannias innblanding i Norge (Pål Steigan)

Britiske Integrity Initiative tungt involvert i Skripal-affæren (Robert Stevens)


Kommentar:

Få andre medier i verden har publisert så mye om Intergrity Initiative som steigan.no. Les om det her. Her er noen utvalgte artikler:

«Klyngelederne» til Integrity Initiative

Søkelys på «klyngelederne» i Integrity Initiative – del 2

Integrity Initiative – et initiativ uten integritet. Del 3.

Integrity Initiative, klynger mot demokratiet (del 4)

Det er en skam for hovedstrømsmediene at de har vært så tause om en skandale som denne, og det viser igjen behovet for alternative medier.

Total medietaushet om kjempeskandale

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelUkrainsk Watergate?
Neste artikkelFlytende NATO-norsk