Ukrainsk Watergate?

0
Komikeren Vladimir Zelenskij ligger best an på meningsmålingene før presidentvalget i Ukraina. Foto: Shutterstock.

Av Bjørn Nistad.

Vladimir Zelenskij, skuespilleren og filmprodusenten som med en oppslutning på ca 25 prosent på meningsmålingene under normale forhold burde ha hatt gode sjanser til å bli Ukrainas neste president, har lenge klaget over å være overvåket. Nylig ble det oppdaget avansert overvåkningsutstyr på taket til forretningsbygget i Kiev der Zelenskij har sine kontorer. Den ukrainske sikkerhetstjenesten innrømmet 4. mars at det var den som stod bak utplasseringen av overvåkningsutstyret, men bedyret at dette ikke var rettet mot noen av kandidatene ved det kommende presidentvalget.

Se erklæringen til den ukrainske sikkerhetstjenesten her.

Avsløringen av det som fortoner seg som overvåkning av Zelenskij – som har fått ukrainske og russiske massemedier til å snakke om et ukrainsk Watergate – kommer på et ubeleilig tidspunkt for Ukrainas president Petro Porosjenko. Nære medarbeidere av Porosjenko anklages for korrupsjon knyttet til innkjøp av forsvarsmateriell, og opposisjonen prøver å få presidenten avsatt ved hjelp av riksrett. I løpet av de siste dagene har dessuten flere av Porosjenkos støttespillere brutt med ham.

Selv har Zelenskij, som nylig møtte USAs spesialutsending for Ukraina Kurt Volker, erklært at han vil sende Porosjenko i fengsel for korrupsjon og maktmisbruk dersom han selv vinner presidentvalget.

Den 7. mars tilspisset konflikten mellom Zelenskij og Porosjenko seg ytterligere som en følge av det som virker som et forsøk fra Porosjenkos side på å diskreditere Zelenskij ved å trekke ham for retten for fiktive lovbrudd.

I en video publisert på Facebook anklager Zelenskij således myndighetene ikke bare for å overvåke ham, men også for å ha satt i gang en straffesak mot ham knyttet til påstått hvitvasking av penger, og for å ha planlagt å henge opp valgplakater til støtte for ham i det opprørskontrollerte Øst-Ukraina for å diskreditere ham. Dessuten skal Zelenskij ha sagt at han regnet med at et gammelt rykte om at han i 2002 skulle ha kjørt over og drept et menneske, ville bli gjenopplivet. (Tass 07.03.2019: ”Vladimir Zelenskij opplyste om igangsettelsen av en straffesak mot seg selv”).

Disse hendelsene viser hvor destruktiv og giftig den ukrainske presidentvalgkampen er. Det ukrainske presidentvalget er ikke et oppgjør mellom personer som representerer forskjellige ideologier og samfunnsgrupper, men en utilslørt maktkamp mellom en håndfull oligarker som enten selv stiller til valg, eller som sponser kandidater som forsvarer deres interesser. Og taperne må regne med fengsel eller det som verre er.

Den korrupsjonsdømte «gassprinsessen» Julija Tmosjenko ligger bedre an på meningsmålingene enn Porosjenko. Her fra valgkampen i Kiev. Foto: Shutterstock.

Petro Porosjenko er en superoligark og en av de rikeste personene i Ukraina. Julija Timosjenko som konkurrerer med Porosjenko om andreplassen på meningsmålingene, gjorde seg styrtrik på handel med russisk gass på 1990-tallet og er kjent som ”gassprinsessen”. Vladimir Zelenskij skal ha bånd til Igor Kolomojskij, Ukrainas antatt tredje rikeste person og en fiende av Porosjenko.

Porosjenko og Timosjenko er begge erklærte tilhengere av den vestukrainske anti-russiske nasjonalismen, som i høyden støttes av en tredjedel av den ukrainske befolkningen. Zelenskij har støttet både statskuppet i 2014 og krigen mot den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina, men skal i dag være tilhenger av forhandlinger med Russland for å gjøre slutt på krigen i Øst-Ukraina. Hvilken politikk han ville stå for dersom han skulle bli valgt til president, er uklart. Trolig ville han bli et redskap for Kolomojskij og andre oligarker og la krigen i Øst-Ukraina fortsette, så oligarkene fikk utplyndre befolkningen i ly av krigen, slik de har gjort det under Porosjenko.

Jurij Bojko, tidligere statsminister og tilhenger av samarbeid med Russland, er den eneste av kandidatene ved presidentvalget som har lagt frem et realistisk program for å gjøre slutt på borgerkrigen i Ukraina, nemlig direkte forhandlinger med befolkningen i det opprørske Øst-Ukraina. Men han har ingen mulighet til å bli valgt til president i dagens Ukraina.

Alt tyder på at presidentvalgkampen i Ukraina vil bli særdeles skitten, og at Porosjenko vil benytte seg av sin posisjon som president med kontroll over statsapparatet til å forfalske presidentvalget så han blir gjenvalgt som statsoverhode.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Bjørn Ditlef Nistad.


Les mer om Ukraina på steigan.no. Klikk her.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelFascismen frå ein annan synsvinkel.
Neste artikkelMedia har akkurat oppdaget Integrity Initiative…