
I Storbritannia er det blitt avslørt at ikke bare utenriksdepartementet, men også hæren og forsvarsdepartementet har finansiert Institute for Statecraft som står bak en meget skitten kampanje mot Labour-leder Jeremy Corbyn.
Her på steigan.no har vi avslørt at minst fem personer som jobber i tilknytning til Forsvaret er medlemmer av det hemmelige nettverket som Institute for Statecraft har organisert.
Takket være lekkasjene i Storbritannia kjenner vi navnene på medlemmene av den norske «klyngen». Den «tidligere statstjenestemannen» er antakelig Chris Prebensen, som var sekretær i Den norske atlanterhavskomité fra 1997 til 2010. Den øvrige medlemmene av «klyngen» er Jardar Østbø, Institutt for forsvarsstudier, Kristin Ven Bruusgaard, Institutt for forsvarsstudier, Tor Bukkvoll, Forsvarets forskningsinstitutt og Henning André Søgaard, Forsvarets forskningsinstitutt.
Prinsippet for disse gruppene er at de skal jobbe via journalister som på diskret vis planter artikler i mediene på oppdrag fra det britiske programmet.
Dette burde ha ført til protester og skarpe artikler fra Journalisten og ha vært et av de store oppslagene i radio og TV. Men i stedet råder det absolutt taushet. Dette er ekstremt talende. Det betyr antakelig at klyngen jobber godt.
Militarisering av mediene
Det tyske magasinet Der Spiegel rystes nå av en skandale der den prisbelønte journalisten Claas Relotius har vist seg å ha skrevet en serie falske reportasjer og artikler. TV2-journalist Øystein Bogen har jobbet med Atlantic Council for å brennemerke norske politikere, nettsteder og enkeltpersoner som «pro-russiske». Også Atlantic Council er i denne sammenhengen å oppfatte som et utenlandsk politisk agentur.
Dette er bare overflatekrusninger av noe mye større som foregår nede i djupet. I 2015 meldte vi at den britiske hæren hadde opprettet en hæravdeling av Facebook Warriors, Facebook-krigere.
Hæravdelinga kalles 77th Brigade. Den har hovedkvarter i Hermitage, Berkshire. Og den er i fullt arbeid. Brigaden består av 1500 Facebook-soldater og de har et svært nettverk av informasjonskrigere rundt seg. Generalstabssjefen i den britiske hæren, general Sir Nick Carter, holdt en tale til dem i januar 2018 der han lovpriste dem for det arbeidet de utfører. Carter siterte forfatteren David Patrikarakos og gjorde hans ord til sine:
I was caught up in two wars: one fought on the ground with tanks and artillery, and an information war fought largely, though not exclusively, through social media. And counter intuitively, it mattered more who won the war of words and narratives than who had the most potent weaponry.
Informasjonskrigen pågår nå og den føres som en virkelig krig
Ta ikke mine ord for det, les general Carter. Han ser på iformasjonskrigen som en virkelig krig, som kanskje er viktigere enn den som føres med tradisjonelle våpen. I denne krigen rekrutteres det journalister, mediefolk, bloggere og andre som kan bidra til hjernevask, svart propaganda og krigshysteri.
Den norske «klyngen» og deres kontakter i mediene og samfunnet forøvrig er allerede i full sving. Og deres første seier er at mediene ikke omtaler dem og virksomheten deres.
En meget talende stillingsannonse
77th Brigade søker etter folk til informasjonskrigen, og det er svært avslørende å se hva de søker etter. (Kilde: Ministry of Defence, 77th Brigade.) Våre uthevinger.
- Influencer – An individual whose expertise is in activities that contribute to the changing or maintaining of another’s attitudes and/or behaviours.
- Civil Affairs – An individual who can provide an effective link and enhance the relationship between military forces and civilian authorities.
- Media – An individual whose expertise is in the design, production, or delivery of a message, story or imagery.
- Capacity Builder – An individual with a skill set in development of Government programmes, organisation structures and outputs to aid improvement and growth.
- Generalists – An individual with a broad background in marketing, advertising, media production, civil affairs and stabilisation activity
- Photographers
- Videographers
- Content (Digital, print and audio) creatives
- Journalists
- Historians and research experts
- Digital content experts
- Social media experts
