Trump fortsetter å love tilbaketrekning men Pentagon sender nye tropper inn i Syria

0
USA-base i det nordlige Syria

Når vil USA trekke troppene sine ut av Syria? Ifølge president Donald Trump vil det skje «veldig snart». Hvor mange soldater har USA i Syria. Ifølge Trump er tallet «to tusen». Begge deler sa han i intervju med CBS.

Problemet er at USA ikke holder på å trekke seg ut av Syria. Tvert i mot har USA økt antallet soldater i landet med 50 prosent de siste to månedene og har nå om lag 3000 soldater der. Så enten vet ikke Trump hva Pentagon gjør, eller så juger han. Det er New York Times som har snakket med representanter fra Pentagon og de opplyser dette. De hevder at det å øke antallet soldater «er standard prosedyre for å forberede tilbaketrekning».

Men antakelig er det heller uttrykk for at sterke krefter i det militære apparatet er på linje med avgåtte forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis som ønsket å holde styrkene i Syria på ubestemt tid. Som kjent gikk han av på grunn av Trumps vedtak om tilbaketrekning.

Pentagon bruker også tid til å forsyne SDF-styrkene med mer våpen, blant annet anti-tank våpen som TOW-raketter.

SDF trygler USA om fortsatt okkupasjon

SDFs ledelse ved Riad Darar og Ilham Ahmed har vært i Washington for å be USA om å holde styrkene sine i Syria eller i hvert fall bremse tilbaketrekninga. De fikk ikke til noe møte med de virkelige toppene i forsvarsdepartementet, men de ble i det minst avbildet sammen med framtredende senatorer som Venezuela-krigeren Marco Rubio.

USAs spesialutsending James Jeffrey, som er en typisk neocon, har pønsket ut en plan for å hindre Syria i å ta tilbake kontrollen over den nordøstre delen av landet. Planen går ut på at Storbritannia og Frankrike skal sende tropper for å patruljere grensa mot Tyrkia. Problemet er at verken Storbritannia eller Frankrike vil være med på det, at SDF avviser det og at Tyrkia er rasende på det. Den var den planen. Rett i søpla.

SDFs Washington-reise økte neppe aksjene deres i Damaskus. De krever kurdisk autonomi i Nordøst-Syria. Det vil ikke Syrias regjering gå med på. Det Syria tilbyr er kulturelle rettigheter, men ikke noe annet. Og når SDF går så langt som å trygle Syrias hovedfiende om å opprettholde den ulovlige okkupasjonen, har de ikke styrket sin forhandlingsposisjon.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer hele tida med rykke inn i Nordøst-Syria. Det eneste som kan hindre ham i å gjøre det er om syriske styrker gjenvinner kontrollen over området. USA bruker som påskudd for sin okkupasjon at de vil nedkjempe IS, men de har vist seg å holde handa over IS og latt dem operere fra ganske små baseområder som det burde ha vært en smal sak for USAs overlegne flystyrker å nedkjempe.

Den sikreste måten å nedkjempe IS på ville være å la den syriske hæren ta over og gjennomfør den oppgaven slik de har gjort i resten av landet. Og når det gjelder den angivelige kampen mot terrorismen, så gjør USA ingenting for å nedkjempe den virkelig store terrorgruppa i Syria, nemlig al-Qaida. dette understreker også Bloomberg.

Alliert med terroristene

Tvert om gir USA al-Qaida i Idlib både støtte og ryggdekning, og Washington har gang på gang truet Syria med bombing dersom den syriske hæren gjør alvor av planene om å renske opp terrorbasene i denne regionen. USA behandler i virkeligheten al-Qaida som en alliert, både i Syria og i Jemen.

Så hva blir det til med USAs tilbaketrekning? Den har foreløpig ikke vist seg i praksis, og det er det eneste somteller. Men planene om tilbaketrekning har forandret hele den strategiske situasjonen på begge. Alle partene i området har begynt å opptre som om den allerede har skjedd.

USAs strategi i Syria ligger i ruiner, og USA har ikke klart å komme opp med noe troverdig alternativ. Trump sier at han vil holde en stor styrke i Iraq som en motvekt mot Iran, men det vil ikke Iraks statsminister ha noe av. Han ønsker et best mulig forhold til Iran.

USA og deres allierte har tapt krigen mot Syria. Bashar al-Assads regjering står sterkere enn på svært lenge og Russland og Iran har ingen planer om å gi opp støtten til Syria. Donald Trump og Pentagon driver tautrekking om hva som er det minst dårlige alternativet for USA og Israel, men de har ikke klart å stille på beina noe som likner en virkelig strategi.

Vær med på arbeidet med å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelAlt de ikke forteller deg om Venezuela
Neste artikkelVenezuela – statskupp for oljeprofitt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).