Alt de ikke forteller deg om Venezuela

99
Foto de la manifestación en Caracas en apoyo al presidente Nicolás Maduro. Foto: teleSUR
Terje Alnes

Av Terje Alnes.

Utenriksreporterne i NRK og TV2 kunne holdt seg hjemme og lest høyt fra amerikanske aviser. Nyhetsdekning fra Venezuela er falsk og fordummende.
For noen dager siden kvapp jeg til der jeg satt i sofaen. Under en reportasje om dramaet i Venezuela falt følgende karakteristikk av Nicolás Maduro ut av munnen på reporteren: «…, en diktator som klamrer seg til makten». Om ikke før så ble det åpenbart for meg da; dette er Saddam, Gaddafi og Assad om igjen. Nå skal demoniseringen av Maduro intensiveres, slik at en amerikansk intervensjon kan legitimeres.

Journalister for krig

Basert på hva jeg ser og hører fra NRK og TV2 sine utenriksreportere i Venezuela gjør de lite annet enn å formidle den amerikansk virkelighetsbeskrivelsen. De gjengir temmelig samvittighetsfullt den offisielle versjonen som USA har fabrikkert. Hensikten er tydelig å bygge en forestilling i opinion om at «verdenssamfunnet» (les; USA) må gripe inn for å stoppe lidelsene til det venezuelanske folket, og slik innføre demokrati.

Som vi vet har dette vært en vellykket strategi i Irak, Libya og Syria, og en rekke andre steder. Det gjelder å feste merkelappen «diktator» på en statsleder og fremstille det som om demokratiet vil blomstre om denne personen fjernes. Først propagandablitz, deretter knusende militærmakt.

Dette er journalistikk for å legitimere krig.

Mangel på historisk kontekst

Ja, det er ille i Venezuela nå. Folk lider. Men de norske reporterne fra NRK og TV2 viser liten interesse for å gå bak det vi ser på skjermen. Når det meste av historisk kontekst feies under teppet fremstår de norske TV-journalistenes rapportering som lite egnet til å opplyse og øke forståelsen for hvordan dette kan skje. Reportasjene fremstår som enkle og unyanserte øyeblikksbilder, det er sort/hvitt, de onde mot de gode, der tilhengerne av den selverklærte «presidenten» Juan Guaidó representerer håp om frihet og demokrati, og den sittende president Maduro er en mørkets fyrste som holder folket i lenker.

Ron Paul tweet

De norske TV-journalistene opptrer som heiagjeng for opposisjonen. At Juan Guaidó i realiteten er utpekt av USA, og fungerer som en marionett for USA, nevnes knapt. At den samme opposisjonen – som for øvrig er svært splittet og neppe kan enes om annet enn sin motstand mot Maduro – har tapt valg etter valg, har nektet å delta i valg, og i tillegg har stått bak grotesk vold og drap på regjeringens tilhengere, er heller ikke tema. Det er i det hele tatt forbløffende at ikke NRK og TV2 sine menn i Caracas stiller spørsmålstegn ved legitimiteten til opposisjonen og til USAs aktive politikk for å styrte Nicolás Maduro.

Jill Stein tweet 2

Hvorfor er ikke Anders Magnus og Fredrik Græsvik i stand til å koble det som skjer i Venezuela til USAs historiske rolle som støttespiller for en uendelig lang rekke militærkupp og diktatoriske regimer i Mellom- og Sør-Amerika? Ser de ikke at dette er klassisk USA-intervensjon mot et land som i en årrekke har stått opp mot USAs politikk? Skjønner de ikke at USAs sanksjoner, og aktive og årelange kampanje for å stenge Venezuela ute fra normale internasjonal relasjoner, er en sterkt medvirkende årsak til at forholdene i Venezuela er slik de er nå? Ser de ikke at dette er et råkjør for å sikre seg tilgang og kontroll over Venezuelas enorme oljerikdom?

“President Trump stands with the people of Venezuela as they demand democracy, human rights and prosperity denied to them by Maduro”
Uttalelse fra Det Hvite Hus, 29.01.19

Nei, de skal ha oss til å tro at diktatorvennene i USA, og deres lokale marionetter av tvilsomt opphav, er forsvarere av menneskerettigheter og demokrati og handler idealistiske og uegennyttig på vegne av den vanlige venezuelaner.

USAs sentrale aktører er som hentet ut av et politikkens forbryteralbum: Sikkerhetsrådgiver John Bolton drev regimeendring i Afghanistan og Irak, utenriksminister Pompeo er tidligere CIA-sjef, mens nyutnevnt sjefsstrateg Elliot Abrams spilte en hovedrolle i den forbryterske Iran-Contras skandalen på 1980-tallet.

Jill Stein tweet

Når NRK og TV2 ikke får med dette bakteppet fremstår nyhetsformidlingen som falsk og fordummende.

Venezuelas eksempel må knuses

Akkurat som Cuba er blitt utsatt for USAs sanksjoner, blokader, militær invasjon og et utall forsøk på å likvidasjon av sine ledere i 60 år, ble Venezuela utpekt som en fiende av USA den dagen Hugo Chávez ble valgt til president.

Hugo Chávez styrte Venezuela fra 1999 til 2013. I løpet av disse årene

– ble fattigdommen mer enn halvert
– ble den ekstreme fattigdommen mer enn halvert
– ble analfabetismen utryddet
– fikk millioner av mennesker legetilgang for første gang
– ble gratis utdanning innført
– var det storstilt satsing på boligbygging for de fattige
– fikk folk gratis vaksiner gjennom statlige programmer

Under Chávez opplevde Venezuela den nest kraftigste fattigdomsreduksjonen i regionen, fra 49 % til 25 % fra 1999 til 2013. Ifølge FN var Venezuela det landet i verden som hadde tredje størst fremskritt innen menneskelig utvikling fra 2006 til 2011.

Hvordan var dette mulig? Oljeinntektene forklarer ikke dette, for det er nok av oljenasjoner som ikke bruker rikdommen på velferd. Forklaringen var politisk omfordeling av rikdom, fra overklassen og ned til den vanlige venezuelaner i fattigstrøkene. Venezuela fikk en regjering som favoriserte folket, og ikke de rike og privilegerte eller «et fritt næringsliv».

Selvsagt var dette et utålelig eksempel for USAs nyliberale krigere. Venezuelas måtte knuses.

USAs økonomiske krigføring

De aller fleste vestlig medier klandrer Chávez og Maduro for Venezuelas tilstand. De ser helt bort ifra at USA har drevet økonomisk og politisk krigføring mot landet. Venezuela har verdens største oljereserver, og det meste av inntekter stammer fra oljeindustrien. USAs sanksjoner har kostet Venezuela milliarder av dollar i tapte inntekter.

Tulsi tweet

WikiLeaks har publisert utdrag fra det de kaller «US Coup manual», en håndbok som beskriver ukonvensjonell krigføring. Her beskrives hvordan den amerikanske regjeringen bruker «økonomiske våpen» til «økonomisk krigføring«, mot utenlandske regjeringer som prøver å følge en selvstendig politisk kurs. Institusjoner som hjelper den amerikanske regjeringen med å oppnå dette er Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

USA på sin side krever lydighet fra verdenssamfunnet, å gå imot USAs sanksjoner skal koste dyrt. «Frykten for gjengjeldelse fra Trump-administrasjonen har presset utenlandske interesser ut av den venezuelanske økonomien. Resultatet er nærmest en blokade av Venezuela«, ifølge Venezuela-eksperten professor Steve Ellner.

FN fordømmer sanksjonene

Det er resultatet av denne økonomiske krigføringen vi ser i dag. Det er helt riktig å kalle sanksjonene for «krigføring», for i praksis er ikke dette annet enn en krigsstrategi der målet er å sulte ut fienden, hindre tilgang på medisiner og annet som er livsnødvendig. Målet er at Venezuela skal bukke under.

FNs menneskerettighetsråd har formelt fordømt sanksjonene, og sagt at de «påvirker de fattige og mest sårbare uforholdsmessig». Rådet oppfordret alle medlemsstatene til å bryte dem. Juristen Alfred de Zayas som besøkte Venezuela har beskrevet Trumps handlinger som mulige «forbrytelser mot menneskeheten«.

Er dette noe som gjenspeiles i de store norske medienes dekning av Venezuela?

Vår mann i Caracas

På bakgrunn av dette er det en sann prøvelse å følge mange av reportasjene som sendes i Dagsrevyen og i TV2-nyhetene. Noen av reportasjene havner også på nett i skriftlig form. For et par dager siden leverte f.eks. Fredrik Græsvik artikkelen «Skjebneuke for Venezuela» til tv2.no.

«Hjelpeorganisasjoner har slått alarm. 200.000 barn står i fare for å dø på grunn av feil- og underernæring. TO HUNDRE TUSEN! Landets lederskap er ikke i stand til å fø folket, og nå svikter inntektene.» Ja, akkurat, og hvem skal vi klandre?

«Folket reiser seg. De vil ha frihet og demokrati. De vil ha penger til mat. Maduro har vist at han ikke er i stand til å levere noen av delene.» Ja, akkurat. Heldigvis kan vi stole på at Trump, Bolton, Pompeo og Abrams vil gi folket det de vil ha.

Kilder:

«The Making of Juan Guaido: US Regime Change Laboratory At Work», telesurenglish.net 29.01.19, «Internal US Gov’t Document Outlines Program of ‘Economic Warfare’ on Venezuela», graysoneproject.com 30.01.19, «The ‘Venezuelan People’ Are Whoever Agrees With Donald Trump», fair.org 31.01.19, «Venezuela crisis: Former UN rapporteur says US sanctions are killing citizens», The Independent 27.01.19, «Skjebneuke for Venezuela» TV2.no 30.01.19

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg arvet linsens-avgifta etter mor mi. Ikke gjør det. Stå heller over arva.

  Ikke glem palestinerne. Nå har Nuttyahoo fått jaget FN og alle andre observatører fra Hebron, og nå dette:

 2. NATO-journalistene opprettholder den offentlige diskursens smale sti for å “forsvare demokratiet”.

 3. Amerikansk presse og media er helt integrert i det militær-industrielle komplekset, og europeisk presse og media er bare et underbruk av det amerikanske. NRK som er statseid og da folkets eiendom, men er slett ingen nøytral nyhetsformidler.

  For NRK har lydig og lojalt vært og er mikrofonstativ og stenograf for Washington. Den globale storkapitalen har sine agenter her fra tidlig av, da NRK når flest folk med mest informasjon over lengst tid, NRKs nyhetssendinger med utenriksmagasin blir sett av de fleste, spesielt eldre.

  Beste eksempel fra nyere tid er Libya, en utviklet velferdsstat, som ble angrepet når Gadaffi ville ha egen sentralbank som ikke var underlagt Federal Reserve, og en egen valuta Gulldinaren med backing i egne realverdier, Libyas veldige oljereserver, mineralforekomster og gull, og Gadaffi ville ha betalt for oljen i realverdier, som Gulldinaren, og ikke petrodollar. Dette truet og CFA-francen også, og USA med vasaller ødela Libya og myrdet Gadaffi og ranet sentralbanken med gullreserver.

  Nå ser vi NRK med sin Venezuela dekning gjør det samme igjen for USA som med Libya, Irak og Syria og flere andre. Enig med deg om at dette er ikke bedre enn deltakelse i kupp for NRK, for at USA skal tilrane seg kontroll over naturressurser, Venezuelas enorme oljeforekomster, uten at den norske tv-seer protesterer.

  I dette intervjuet sier Bolton det rett ut (fra 5:43 min) at hensikten er at amerikanske oljeselskaper skal få utvinne Venezuelas olje. Har ikke NRKs 1700 journalister med redaktører samme tilgang til nyheter som alt venstre media? Skal ikke NRKs journalister ha fått med seg hva Bolton sa her?

  Når NRK er statseid må det kunne stilles andre krav til nyhetsformidling enn for øvrige MSM som er eid av den globale storkapitalens mediehus. Hadde NRK dekket Libya som det faktisk var, hadde kanskje det vært nok protester blant befolkingen til å stoppe den Norske krigsdeltagelsen. Enig med deg at det burde kunne reises tiltale mot NRK og TV2 som feks deltakelse i forbrytelser mot menneskeheten.

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg lurer på hvordan tukt ble til noe voldelig jeg, da det er det samme ordet som engelsk ‘teach’, og betyr å instille dyd.

  “den man elsker tukter man” betød orginalt den du elsker lærer du dyd***, så på et eller annet tidspunkt skiftet ordet betydning. Tukthus var således sin tids ord for en opplæringsanstalt. At det ble brukt fysisk avstraffelse der, kan være en forklaring, og det kan også være forskyvning i språket, eks Jeg skal faen lære deg ei lekse.

  Ingen av mine besteforeldre fikk ris, ei heller mine foreldrene, så jeg er skeptisk hvor vanlig det egentlig var. Spesielt med alle de radikale forfatterne og forskerne som var ute etter å farve fortiden som barbarisk, så de kunne presentere seg selv, sin ideologi og sin egen tid som den opplyste.

  *** dyd har også skiftet betydning, så dygd blir ofte brukt i steden.

 5. Gapestokk er fint til sitt bruk. Tenk bare for en skolemobber, at han vet at hvis han driver med det, havner han som underholdning i gapestokken på klassetur til gamlebyen i Fredrikstad , med tilhørende høydepunkt : Midt på brosteinstorget der, som er en passende arena, en gapestokkoppstilling for den verste mobberen, mens de andre kaster egg og spiser is. Torg i Norge med gapestokk :

 6. Statistikken vil vise om færre ble mobbeofre.

  Ja, det er et veldig spesiellt sted. Jeg husker jeg var der, og kom inn mot bryggene, og så de treskipene som lå der. Da fikk jeg en spesiell følelse av å være tilbake langt tid bakover i historien. De har også rekord i ølsorter, og der hang et skilt hvor det stod at Beer proves God loves us

 7. Avatar for aford aford says:

  Det er ekte innbildning – altså helt feil. Jeg gjorde det inntil for en del år siden, men har redusert alt av typisk uteliv, restaurantmåltider, barbesøk etc. til nesten aldri lenger. Dels fordi jeg nesten ikke rører alkohol lenger, dels fordi jeg svir av for mye spenn på den måten, og aller mest bare fordi det (i mitt hode) er blitt såpass mye kjedeligere enn mye annet jeg derfor heller gjør, og vi ikke er en fast gjeng som gjør det sammen for tida. Dessuten er jeg glad i og ikke så verst god til å lage mat sjæl.

  Når det gjelder hår er mitt ekte nok, men det er noen tiår siden jeg brukte hår, da. Dvs. at hodehåret barberes tett på jevnlig basis; man er de facto en skinhead. Og han under her kunne lett vært meg for noen år siden, faktisk:

  tarot%20108%20-%20the%20anarchist

 8. Jamfør (sosiopaten) Johan Bolt on:

  Nylig foretok ICC en undersøkelse i f.m. amerikanske krigsforbrytelser i Afghanistan - fra deres tortur-politikk til deres bombing av sivile mål slik som hospitaler, brylluper(!) og infrasruktur. ‘’Denne undersøkelsen fant til slutt ut at det var ‘’en rimelig basis for å tro at krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten’’ forekom.
  Donald Trump’s nasjonale sikkerhetsrådgiver JB fikk raserianlfall - og advarte i september, om at: ‘’USA vil ta i bruk ethvert nødvendig middel for å beskytte våre innbyggere og de av våre allierte fra urettmessig rettslig forfølgelse fra denne ugyldige domstolen.’’ – og la til at FN’s Internasjonale Domstol må ikke være så dristige at de foretar undersøkelser av ‘’Israel eller andre av USA’s allierte.’’
  Og Bolton lekset vidre opp USA’s trussel:
  ‘’Vi kommer til å sanksjonere midlene deres i det amerikanske finanssystemet, og vi vil rettsforfølge dem i USA’s rettsapparat. Vi vil ikke samarbeide med ICC. - Vi kommer ikke til å yte noen assistanse til ICC. - Vi vil ikke tilknytte oss ICC. - Vi vil la ICC dø på egen hånd. Egentlig,: i virkeligheten er allerede ICC død for oss!’’

  • So much for fair play . . . . . .

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

91 flere kommentarer

Deltakere