Mattis’ avgang – norske medier marsjerer i takt

15

Som kjent reagerte USAs forsvarsminister Jim «Mad Dog» MattisDonald Trumps beslutning om tilbaketrekning fra Syria med å trekke seg og levere et høflig, men sviende oppgjør med presidentens politikk.

Og dersom du leser om dette i norske medier så er de så veldisiplinert enige som om de skulle stå oppstilt på appell for generalen. Det spiller ingen rolle om du leser NRK, Aftenposten, Klassekampen eller VG. De dekker det på nesten identisk amme måte. De siterer stort sett de samme kildene og bruker til og med de samme memene, de samme ladde nøkkelformuleringene. Alle bruker for eksempel anledningen til å kalle Mattis for «den siste voksne i rommet».

Klassekampen har oppslaget Rammer Norge med stikktitte l: Norske USA-bånd kan bli svekket uten James Mattis. 

Og hvem blir intervjuet for å underbygge dette? Jo, det er Anders Romarheim fra Institutt for forsvarsstudier, Janne Haaland Matlary fra Universitetet i Oslo og Forsvarets Høgskole og til slutt – av alle mennesker – CIA-informanten og den notoriske krigshisseren Carl Bildt. For å få kommentarer henvender altså venstresidas avis seg til NATO, NATO og – for å få litt balanse – også til NATO.

Og de tre sier: Romarheim: «Hans avgang betyr mindre informasjon ut og dårligere norsk tilgang til det amerikanske toppnivået». Matlary: «…veldig dårlig nytt for Norge…» og Bildt: Europa står «overfor en alarmerende morgen…»

Klassekampens egen journalist, Eirik Grasaas-Stavenes, skriver: «Sammen med nasjonal sikkerhetsrådgiver HR McMaster og stabssjef John Kelly ble Nato-tilhenger Mattis – ikke minst av Nato-tilhengere i Europa – etter hvert ansett som en av de få «voksne i rommet på Det ovale kontor.»

NRK skriver på sine nettsider:

James «Mad Dog» Mattis sa opp som forsvarsminister i protest mot presidentens politikk. Med ham forsvinner sikkerhetsnettet for de allierte og «den siste voksne» fra Det hvite hus, mener eksperter.

Aftenposten:

Men oppsigelsen til Jim Mattis har skapt sterke reaksjoner. … Nesten alle de som ble kalt «de voksne i rommet», har sluttet eller fått sparken.

Dagbladet:

I løpet av bare noen dager er det klart at de siste to som ble betraktet som de «voksne» i Donald Trumps administrasjon, slutter rett over nyttår.

Hvor er forskjellen?

Det eneste punktet der Klassekampens kommentar ikke er 100 prosent i takt med norske og internasjonale min stream medier er at avisa avslutter med å omtale den rollen Mattis spilte i en av de viktigste krigsforbrytelsene i Irak.KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. For ikke å glemme hvordan kallenavnet “Mad-dog” konsekvent utelates til fordel for den langt mindre brukte “krigsmunken” som han angivelig også ble kalt for. Kvalmt og beinløst krigs-hisser-pissing av lame stream. Kom litt nærmere dere ynkelige smiske-tryne journalister, så jeg kan klaske dere svinhardt over trynet med håndflaten min!

 2. Avatar for aford aford says:

  Hvis det er sånn at man kan stille seg i kø her, så vil jeg gjerne gi dem ris på blanke messingen. Det er noe ekstremt umodent, rent menneskelig, over sånn rævedilting. Så en passende, tradisjonell oppdragelse med flathånda til skinkene lyser full stopp-rødt hadde kanskje vært greia. Moro hadde det vært åkkesom.

 3. Avatar for INK INK says:

  God idé! Noen må jo oppdra han aford (hei, aford!) litt også! :+1: :grin:

 4. Avatar for aford aford says:

  De er så mange at jeg får tennisalbue og sceneskr senebetennelse i håndleddet bare av tanken.

 5. Avatar for aford aford says:

  Hei hei, @INK! :kissing_heart: Ja. Og jeg skjønner at du er villig til å ofre deg for en god sak. En skitten jobb, men noen må gjøre den. Du er virkelig en sann altruist, for dette er selvfølgelig et oppdrag du går til med stort alvor og ikke for moro skyld. Makan.

 6. …“senebetennelse i håndleddet bare av tanken.”
  Det var en som viste meg en øvelse for det .
  Hver kveld etter aftenbønnen så presser du fingrene mot hverandre foran brystkassa sånn :pray: Teste ut med litt forsiktig fjæring på den med fingertuppene mot hverandre kanskje ?
  Prøv deg fram…

  Så må du tenke på utseendet på bruskskivene dine , og at det er nok slitasje på de, av all steinrullingen… Jeg vil ikke at du skal ha enda verre ryggplager på dine gamle dager. (gnåle- gnål…bla- bla- bla…skvaldre skvaldre, mas mas…kjatre, mumle…) og ikke hold for ørene , og slutt å syng når noen snakker til deg …

 7. Avatar for INK INK says:

  INK i et nut-skall! :coconut:
  Og jeg ville ha lagt til at det gjør mer vondt for meg enn for deg - hvis det hadde vært sant.:innocent:

  PS: Den gale doggen - og hans krigsbejaende og flinke flying monkeys i norsk presse - kan ta seg en bolle!

 8. Avatar for aford aford says:

  Ikke sant? :upside_down_face:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

15 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.