Mattis’ avgang – norske medier marsjerer i takt

0

Som kjent reagerte USAs forsvarsminister Jim «Mad Dog» MattisDonald Trumps beslutning om tilbaketrekning fra Syria med å trekke seg og levere et høflig, men sviende oppgjør med presidentens politikk.

Og dersom du leser om dette i norske medier så er de så veldisiplinert enige som om de skulle stå oppstilt på appell for generalen. Det spiller ingen rolle om du leser NRK, Aftenposten, Klassekampen eller VG. De dekker det på nesten identisk amme måte. De siterer stort sett de samme kildene og bruker til og med de samme memene, de samme ladde nøkkelformuleringene. Alle bruker for eksempel anledningen til å kalle Mattis for «den siste voksne i rommet».

Klassekampen har oppslaget Rammer Norge med stikktitte l: Norske USA-bånd kan bli svekket uten James Mattis. 

Og hvem blir intervjuet for å underbygge dette? Jo, det er Anders Romarheim fra Institutt for forsvarsstudier, Janne Haaland Matlary fra Universitetet i Oslo og Forsvarets Høgskole og til slutt – av alle mennesker – CIA-informanten og den notoriske krigshisseren Carl Bildt. For å få kommentarer henvender altså venstresidas avis seg til NATO, NATO og – for å få litt balanse – også til NATO.

Og de tre sier: Romarheim: «Hans avgang betyr mindre informasjon ut og dårligere norsk tilgang til det amerikanske toppnivået». Matlary: «…veldig dårlig nytt for Norge…» og Bildt: Europa står «overfor en alarmerende morgen…»

Klassekampens egen journalist, Eirik Grasaas-Stavenes, skriver: «Sammen med nasjonal sikkerhetsrådgiver HR McMaster og stabssjef John Kelly ble Nato-tilhenger Mattis – ikke minst av Nato-tilhengere i Europa – etter hvert ansett som en av de få «voksne i rommet på Det ovale kontor.»

NRK skriver på sine nettsider:

James «Mad Dog» Mattis sa opp som forsvarsminister i protest mot presidentens politikk. Med ham forsvinner sikkerhetsnettet for de allierte og «den siste voksne» fra Det hvite hus, mener eksperter.

Aftenposten:

Men oppsigelsen til Jim Mattis har skapt sterke reaksjoner. … Nesten alle de som ble kalt «de voksne i rommet», har sluttet eller fått sparken.

Dagbladet:

I løpet av bare noen dager er det klart at de siste to som ble betraktet som de «voksne» i Donald Trumps administrasjon, slutter rett over nyttår.

Hvor er forskjellen?

Det eneste punktet der Klassekampens kommentar ikke er 100 prosent i takt med norske og internasjonale min stream medier er at avisa avslutter med å omtale den rollen Mattis spilte i en av de viktigste krigsforbrytelsene i Irak.KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMigration = Utveckling? Vem vinner på ”brain drain”?
Neste artikkelRussland og det kurdiske SDF diskuterer den syriske hærens overtakelse av den militære kontrollen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).