Venezuela – statskupp for oljeprofitt

0
Demonstrasjon i Sydney mot USAs politikk overfor Venezuela. Foto: Peter Boyle

Bare de aller sløveste tror at det USA-styrte kuppforsøket med marionetten Juan Gauidó som frontfigur har noe som helst med demokrati å gjøre. Ikke en gang USA sjøl klarer å skjule de virkelige årsakene. Det handler om enda et staskupp for oljeprofitt og for oljegigantene.

Oljegigantene Chevron og Halliburton har en lang historie i Venezuela og en periode satset Chevron på et samarbeid med Hugo Chavez og hans regjering. Men nasjonaliseringa av oljeindustrien i Venezuela har redusert profitten, og det er klart at den full liberalisering som den kreftene bak kuppet ønsker vil bringe tilbake «the good old days» for oljeselskapene.

Donald Trump har ikke gjort noen hemmelighet om at hans utenrikspolitikk i stor grad handler om å «take the oil», slik han sa her og her.

Les: Regime Change for Profit: Chevron, Halliburton Cheer On US Venezuela Coup

Den fremste Maduro-dödaren i USA, Marco Rubio, skrev på Twitter at han håper at oljeselskapene begynner å «arbeide med president Guaidó og kutte forbindelsene til det illegitime Maduro-regimet».

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton har også svært tydelig sagt at det handler om olje. På Fox News sa han blant annet:

Det ville gjøre en stor forskjell for USA økonomisk hvis vi kunne få amerikanske oljeselskaper til virkelig å invstere og produsere olje i Venezuela.

Les: United States involvement in regime change in Latin America

Det handler om olje og profitt og USAs økonomisk-politiske krig mot Kina. Påstandene om at det har noe med demokrati å gjøre er bare den nødvendige reklamen som skal gjøre krigen mot Venezuela salgbar.

Forrige artikkelTrump fortsetter å love tilbaketrekning men Pentagon sender nye tropper inn i Syria
Neste artikkel”Vänd dem inte ryggen” – kamp mot hedersförtrycket
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).