Venezuela – statskupp for oljeprofitt

0
Demonstrasjon i Sydney mot USAs politikk overfor Venezuela. Foto: Peter Boyle

Bare de aller sløveste tror at det USA-styrte kuppforsøket med marionetten Juan Gauidó som frontfigur har noe som helst med demokrati å gjøre. Ikke en gang USA sjøl klarer å skjule de virkelige årsakene. Det handler om enda et staskupp for oljeprofitt og for oljegigantene.

Oljegigantene Chevron og Halliburton har en lang historie i Venezuela og en periode satset Chevron på et samarbeid med Hugo Chavez og hans regjering. Men nasjonaliseringa av oljeindustrien i Venezuela har redusert profitten, og det er klart at den full liberalisering som den kreftene bak kuppet ønsker vil bringe tilbake «the good old days» for oljeselskapene.

Donald Trump har ikke gjort noen hemmelighet om at hans utenrikspolitikk i stor grad handler om å «take the oil», slik han sa her og her.

Les: Regime Change for Profit: Chevron, Halliburton Cheer On US Venezuela Coup

Den fremste Maduro-dödaren i USA, Marco Rubio, skrev på Twitter at han håper at oljeselskapene begynner å «arbeide med president Guaidó og kutte forbindelsene til det illegitime Maduro-regimet».

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton har også svært tydelig sagt at det handler om olje. På Fox News sa han blant annet:

Det ville gjøre en stor forskjell for USA økonomisk hvis vi kunne få amerikanske oljeselskaper til virkelig å invstere og produsere olje i Venezuela.

Les: United States involvement in regime change in Latin America

Det handler om olje og profitt og USAs økonomisk-politiske krig mot Kina. Påstandene om at det har noe med demokrati å gjøre er bare den nødvendige reklamen som skal gjøre krigen mot Venezuela salgbar.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.