Kampen mot Huawei handler om mye mer enn overvåking

0
Bakgrunnsbilde: Shutterstock. Innfelt: faksimile fra VG.

Politiets sikkerhetstjeneste tror at statlige datanettverksoperasjoner vil utgjøre en vedvarende trussel mot Norge, og advarer mot selskaper som telegiganten Huawei. Dette skriver avisa VG etter pressekonferansen til PST-sjef Benedicte Bjørnland og justisminister Tor Mikkel Wara.

På pressekonferansen trakk Bjørnland særlig frem Russland og Kina, «land som ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med Norge og som kan bedrive etterretningsvirksomhet mot norske interesser, og kinesiske virksomheter som Huawei.»

Og rett skal være rett. Det er viktig at nasjonale sikkerhetsmyndigheter engasjerer seg i datasikkerhet overfor utenlandske teknologigiganter. Men da burde man engasjert seg overfor alle utenlandske teknologigiganter, men til nå har Norge lagt seg flatt for de amerikanske. Fikenbladet man gjemmer seg bak er at de tilhører et land vi har «sikkerhetspolitisk samarbeid med». Men allerede avsløringene til Edward Snowden viste at den amerikanske sikkerhetstjenesten NSA har underlagt seg teknologigiganetene fullstendig og bruker deres data til global spionasje. Teknogigantene brukes i psykologisk krigføring, slik vi nå nettopp så Twitter gjøre i Venezuela, og slik også Google og Facebok er tatt i å gjøre en rekke ganger. Dataløsningene til Amazon er nå fullstendig integrert med NSA/CIA.

Les: CIA kan ta over mobilen, TVen og bilen din

Norge har naturligvis ingen som helst innflytelse på hvordan NSA, CIA og teknoselskapene bruker den tunge innflytelsen de har i Norge. Det er også påvist at USA til og med har spionert på europeiske toppledere via deres private mobiltelefoner, så hvis Bjørnland og Wara påstår at Norge kan føle seg trygt overfor uvennlig spionasje fra USA, viser de at de enten ikke følger med i timen – eller at de snakker usant og fører folk bak lyset. Faktisk vet vi at NSA i USA har infiltrert servere som tilhører Huawei for å kunne drive spionasje. Edward Snowden har vist at NSA allerede i 2010 brøt seg inn i Huaweis sentrale server, som brukes av ledelsen i selskapet, og gjennom det har overvåket seskpets ledelse og andre sentrale folk i Kina.

Vår kritikk går altså ikke ut på at man er på vakt overfor en telegigant. Den går ut på at denne kritikken har Bjørnland og Wara bare klipt rett ut av instruksene fra USA, og der er krigen mot Huawei motivert av helt andre forhold enn datasikkerhet.

Les: Helse- og miljøsrisiko fra 5G? Ikke rom for tvil.

Den fjerde teknologiske revolusjonen

På de siste møtene i milliardærklubben World Economic Forum har den såkalte fjerde teknologiske revolusjonen vært et hovedtema. Det handler om en gjennomdigitalisering av samfunnet. Det såkalte «tingenes internett» der alt mulig koples sammen via nettet. De norske strømmålerne er, ved siden av å være en smart måte å skattlegge oss ytterligere på, et første skritt i denne utviklinga.

Sentralt i dette står den såkalte 5G-revolusjonen, der vi gjennom flere artikler har pekt på de store mulige helseskadene dette kan innebære. Skulle man først være opptatt av sikkerhet, kunne man jo tenke litt på føre-var-prinsippet overfor 5G.

Les: «5G gjør hele verden trådløs»

Og her nærmer vi oss puddelens kjerne. For hvem er det som dominerer utviklinga av 5G-teknologiene? Hvem har flest patenter og anvendt teknologi for å rulle ut dette i stor skala? Du gjettet riktig. Svaret er Huawei. Og svaret er Kina. 32 prosent av 5G-patentene i verden er kinesiske, mens bare 17 prosent er tatt i USA. I 2018 hadde 5G-teknologiene et globalt marked på bare 528 millioner dollar, men dette er ventet å vokse til 26 milliarder dollar i 2022 – og hvis prognosene holder mål – til 10.600 milliarder i 2030. Den som tar corner i det markedet vinner kampen om den fjerde industrielle revolusjonen. Og alle solemerker peker i retning av at det er Huawei og Kina som kommer til å vinne. Huawei har 87.805 patenter og 11.152 kjernepatenter i USA knyttet til denne teknologien. Huawei lanserer sin første 5G-telefon i juni 2019, mens Apple kommer først i september 2020. Det er en evighet i forskjell i et marked som dette. Kina bygger nye byer som vil være fullstendig basert på 5G, og ruller ut teknologiem i svært høy hastighet. Dette vil være helt sentralt i Kinas strategi som kalles Made in China 2025, og det er praktisk talt ingenting USA kan gjøre for å hindre Kina i å sette USA fullstendig i skyggen – hvis man ser bort fra en eventuell massiv storkrig.

Les: Huawei – Brennpunktet i den økonomiske krigen mellom Kina og USA.

Europeiske land, og deriblant Norge, er under press fra USA for å droppe eller nedskalere forbindelsene til Huawei. Det drøftes slike tiltak både i Frankrike og Tyskland. Problemet er, som man frykter i tysk industri, er at tyske teknologibedrifter dermed også begår økonomisk selvmord.

Forrige artikkelTwitter har slettet 2000 pro-Venezuela-kontoer
Neste artikkelFN-rapportör: Sanktionerna mot Venezuela dödar människor och förstör ekonomin
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).