CIA kan ta over mobilen, TVen og bilen din

0

WikiLeaks har publisert 8761 dokumenter fra CIA i det som kalles «Vault7» «Year Zero». Dokumentene viser at CIAs Center for Cyber Intelligence i Langley, Virginia, nå driver en cyberkriminalitet uten sidestykke.

CIA har skadeprogramvare som kan gjøre enhver iPhone eller Android.telefon og enhver Samsung smart-TV til et våpen mot deg som bruker. CIA har også skadeprogrammer som gjør at de kan ta over styringa på moderne biler, slik at de eventuelt kan gjennomføre attentater som nesten vil være umulig å avsløre.

CIAs hackeravdeling har nå over 5000 brukere og kan drive cyberkrig over hele verden.

Julian Assange, redaktør i WikiLeaks, sier i forbindelse med avsløringene:

«There is an extreme proliferation risk in the development of cyber ‘weapons’. Comparisons can be drawn between the uncontrolled proliferation of such ‘weapons’, which results from the inability to contain them combined with their high market value, and the global arms trade. But the significance of «Year Zero» goes well beyond the choice between cyberwar and cyberpeace. The disclosure is also exceptional from a political, legal and forensic perspective.»

Skadeprogrammer som retter seg mot iPhone, Android og smart-TV

Skadeprogrammene og virusene er utviklet av ingeniøravdelinga EDG, som er programutviklerne i CCI (Center for Cyber Intelligence), en avdeling i CIAs DDI (Directorate for Digital Innovation). Se organisasjonskart.

Angrepet på Samsungs smart-TVer ble utviklet i samarbeid med Storbritannias MI5. Skadeprogrammet Weeping Angel setter TVen i falsk av-modus, slik at brukeren tror at den er slått av, mens den i virkeligheten er på og kan avlytte enhver samtale i rommet og sende dem til CIAs server over nettet.

I 2014 hadde ledelsen i CIAs avdeling Embedded Development Brach (EDB) der skadeprogrammer for kjøretøykontroll sto på dagsordenen. Det ble ikke spesifisert hva det skulle brukes til. Du man kan jo bare spørre deg om hva CIA skal med skadeprogramvare som kan over kontrollen over bilen din. Og biler kan hackes. Det skrev CNN tech i 2014:

Imagine driving down the highway at 70 miles per hour, when suddenly the wheel turns hard right. You crash. And it was because someone hacked your car.

It’s not far-fetched science fiction. It’s the near-term future today’s hackers are warning about.

Nå har antakelig CIA skaffet seg teknologien til å gjøre dette.

CIAs Mobile Devices Branch (MDB) har utviklet skadeprogrammer som kan ta kontroll over folks smarttelefoner. Telefoner som er infisert med CIAs virus kan få beskjed om å sende all informasjon på telefonen til CIA, slik som brukerens geografiske koordinater, lyd, tekst og bilder, og de kan aktivisere telefonens kamera og mikrofon.

Her er en oversikt over CIAs skadeprogrammer for Android-telefoner, som er de mest utbredte i verden.

CIA angriper Windows, OSx, Linux og rutere

Ifølge de lekkede dokumentene har CIA gjort et omfattende arbeid for å kontrollere brukere av Microsoft Windows. 

Det betyr at de kan avlytte, ta kontroll over og infisere PCen din på den måten de måtte ønske. De kan lese tastetrykkene, slik at de vet akkurat hva de skriver og hva passordene dine er. De kan naturligvis aktivisere kameraet og mikrofonen, slik at PCen blir din personlige overvåkingssentral for CIA. Og de kan tappe harddisken din for all informasjon og eventuelt plante filer der som kan brukes mot deg.

De kan gjøre det samme med Mac OSx, Solaris og Linux gjennom en programvare som kalles HIVE.

USAs konsulat i Frankfurt er hacherbase

Det går fram av lekkasje at USAs konsulat i Frankfurt er CIAs framskutte base for å drive hackerkrig i Europa, Midtøsten og Afrika. CIAs hackere der blir utstyrt med diplomatpass og beskyttelse fra US State Department.

Agentene blir til og med instruert i hvordan de skal svare på spørsmål i den tyske passkontrollen.

Reaksjoner

Edward Snowden skriver i en serie med twittermeldinger at han jobber seg gjennom stoffet og at han synes det ser ekte ut og at dette er en «big story».

Privacy International skriver i en kommentar:

If today’s leaks are authenticated, they demonstrate what we’ve long been warning about government hacking powers — that they can be extremely intrusive, have enormous security implications, and are not sufficiently regulated. Insufficient security protections in the growing amount of devices connected to the internet or so-called “smart” devices, such as Samsung Smart TVs, only compound the problem, giving governments easier access to our private lives. If the CIA knew of security weaknesses in the devices many of us use — from “smart” phones to “smart” TVs — they should have been working with companies to fix the vulnerabilities, not exploit them.

Apple hevder at mange av de sårbarhetene som er pekt på i dokumentene er rettet opp i nyere Mac-programvare. Indirekte bekrefter dette innholdet i lekkasjen, men prøver å berolige brukerne. Men Apple kan ikke garantere at ikke CIA også vil hacke de nye løsningene.

Vi står her overfor en internasjonal datakriminalitet som knapt ha sidestykke. Det er ikke en obskur hackergruppe som gjennomfører disse forbrytelsene. Det er CIA på vegne av USAs regjering. Kan vi vente protester fra norske politikere? (Unnskyld meg, dumt spørsmål.)

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFinansfyrste Nicolai Tangen fester grepet om Sørlandets Kunstmuseum
Neste artikkelPanikken sprer seg i Deutsche Bank (og på Wall Street)
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).