Fattigkasse eller nasjonal el-politikk?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Ap åpner for støtteordninger for dem som rammes hardest av de høye strømprisene. Dette sier Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Støres uttalelse kommer som svar på det begynnende folkeopprøret på sosiale medier mot de ekstremt høy strømprisene. Det kravet som blir reist er å innføre en makspris på strøm på 50 øre per kilowatt. Dette kravet blir avvist av Støre. Han vil heller ha subsidier til dem som rammes hardest.

Det var tydeligvis Rødt som var først ute med å fremme kravet om støtte til dem som rammes hardest av strømprisene gjennom en økt bostøtte. Deretter er forslaget støttet av SV, og nå altså kanskje av Arbeiderpartiet.

Det er grunn til å advare mot denne kursen. Den økte strømprisen er ikke noen naturkatastrofe. Den er et resultat av en villet politikk. Dette har vår skribent Odd Handegård forklart i en rekke svært konkrete og velfunderte artikler. Han har oppsummert dem i den svært mye leste artikkelen Sammenhengene i kraftpolitikken.

Les: Strømregninga kan bli 3000 kroner høyere, og det er bare starten

Både Ap og Høyre er tilhengere av å knytte det norske strømnettet tettere til Europa og gjennom utenlandskabler importere europeiske strømpriser til Norge. Nå sier riktignok Støre at Ap vil ha en midlertidig stans i utenlandskablene, men det er bare opportunisme. Ap har støttet dem til nå, og Ap er for Acer som legger norsk energipolitikk under EUs kontroll. De nye såkalt «smarte» strømmålerne er også innført for å øke strømregninga.

De gule vestenes opprør i Frankrike viser hvilken eksplosiv kraft det kan ligge i motstanden mot et slikt regime. Det Ap vil er å prøve å dempe raseriet ved å gi penger til de fattigste.

Les om strømprisene på steigan.no.

Det å blinke ut de fattigste og gi dem penger på denne måten er et skritt tilbake i retning Fattigkassa. Alternativet er en nasjonal og solidarisk politikk som gir strømregninger som alle kan leve med. Dette er fullt ut mulig. Norge er rikt på billig strøm. Et slikt regime kan innføres i morgen gjennom de riktige politiske vedtakene. Men det krever et brudd med den EU-styrte energipolitikken til Høyre og Ap og en gjeninnføring av nasjonal kontroll over elektrisitetsforsyninga.

Dette er ingen utopi. Norge har hatt et slikt regime før, og det var Arbeiderpartiet som innførte det. Det er svært merkelig at ikke SV og Rødt ser dette i stedet for å legge seg på linja med almisser til de fattigste.

Det er kanskje på tide å finne fram de gule vestene i Norge også. De er lette å få tak i. De skal ligge i alle biler.

Forrige artikkel”Vänd dem inte ryggen” – kamp mot hedersförtrycket
Neste artikkelFortellingen om hvordan avisa Klassekampen ble skapt – og bevegelsen som gjorde det mulig
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).