Strømregninga kan bli 3000 kroner høyere, og det er bare starten

4
Illustrasjon: Shutterstock

I desember 2018 ligger strømprisen i Norge 70 prosent over nivået på samme tid i fjor. Dette skriver Hegnar.no.

Ole Johan Botnen i Wattsight sier til nettavisa et det ikke er så mye været som driver prisene opp som økte priser på kull og CO2-avgifter. Også E24 skriver at vi kan regne med fortsatt høye strømpriser.

I tredje kvartal betalte nordmenn i snitt 123,4 øre kilowattimen for strøm ifølge Statistisk Sentralbyrå. Av dette var prisen på selve kraften 55,3 øre. Det er 66 prosent høyere enn samme kvartal i fjor. De siste 20 årene har gjennomsnittsprisen vært rundt 25 øre. Samlet sett har prisen på strøm aldri vært høyere.

Det er ingen tvil om at Norges stadig tettere kopling til det europeiske kraftmarkedet er en sterk driver for prisene også her til lands. Den økte energiprisen er derfor ikke noen naturkatastrofe, men et resultat av en villet politikk, og ifølge ekspertene skal prisen ytterligere i været.

I Frankrike ser vi hva slags potensielt sprengstoff det ligger i økte energipriser, så det går an å spørre: Når får vi se masser av gule vester også her?


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Løsningen ligger i Tolfa. Vi må begynne å bo i små, energigjerrige middelalder-byer og -landsbyer igjen, hvor naturressursene, inklusive energien, blir en del av allmenningene og fordeles demokratisk.

  Det nytter ikke med små, energigjerrige el-biler. Dette er en del av den suburbane blindvegen:

  Bear in mind the original suburbanization of America (including Norway) back in the 20th century — along with its accessory automobiles — must be regarded as the greatest misallocation of resources in the history of the world. – J.H. Kunstler

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Skal det være noe elektrisk, må det bli el-sykkel. Den gjør etter sigende Norge flatt.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Håper at de høye strømregningene fører til at folk i Norge nå begynner å våkne.

  Stadig flere utenlandskabler vil føre til at strømregningen (inkl nettleie) på sikt fordobles eller tredobles i Norge. Det kan føre til flere konkurser i norsk næringsliv (bla smelteverkene). Strømprisene kan også komme til å variere kraftig innenfor døgnet, mange kan bli tvunget til å lage middag sent på kvelden og vaske klær på natten fordi strømprisen da er mye lavere (men strømprisene kan evt variere litt fra dag til dag eller fra natt til natt).

  Jeg har mistanke om at noen mektige grupper i Norge (feks Topplederforumet) i all stillhet på siden av Storting og regjering arbeider i det skjulte for å øke antall utenlandskabler, men med den begrunnelse at strøm fra Norge skal redde verden, mens de internt ser fram til å plyndre landet og høste superprofitt på salg av norsk strøm til utlandet.

  Det ser ut som det går mot krise i det europeiske strømmarkedet for tiden:
  -Akutt strømmangel i Belgia (har vi en slags ENRON-skandale på gang her?)
  -Mangel på strøm i Sverige (hvor investeringer i næringslivet på 150 milliarder svenske kroner måtte kanselleres pga for lite strøm)
  -Det tyske strømnettet er ikke dimensjonert for å ta i mot strøm fra nabolandene (jeg tolker det slik at Tyskland ikke ønsker å betale for å bygge overføringslinjer som feks skal overføre strøm fra Danmark til Polen via Tyskland, altså transittoverføring av strøm). https://www.abcnyheter.no/penger/naeringsliv/2018/03/23/195381827/eu-gransker-stromkabel-etter-vindkraft-sjokk

 4. Avatar for aford aford says:

  “Salig er de plattfote, for de skal jevne jorden.”

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere