Vil det svenske Vänsterpartiet redde Löfven og sikre en svært høyreorientert politikk?

0
Skjermdump fra nettsidene til Vänsterpartiet

Avtalen mellom det det svenske sosialdemokratiske partiet og Miljöpartiet, Liberalerna og Centern inneholder en mer høyreorientert økonomisk politikk en den forrige regjeringa til Moderaterna. Den kjente svenske sosiologen Göran Therborn skrev på steigan.no at:

Varför gräver socialdemokraterna sin egen grav? För nöjet att sitta i Kanslihuset i fyra år till, noga övervakade av det oupplysta pengaväldets vakthundar? Och sedan bli konsulter eller direktörer i det privata affärslivet?

Likevel teller det svenske Vänsterpartiet på knappene om de likevel skal støtte en slik regjering. Det eneste som holder dem tilbake er en formulering i firepartiersavtalen der det eksplisitt sies at Vänstern ikke skal ha noen innflytelse. Det er for mye for partileder Jonas Sjöstedt å bære. Men får han en eller annen trøst på det området later det til at han vil stille seg bak et regjeringsprosjekt som vil ramme arbeiderklassen og de fattigste veldig hardt.

Anders Romelsjö har gjort seg noen betraktninger om dette situasjonen og spør:

Varför kan V inte rösta Nej?

Sveriges Radio informerar “Orimligt om Vänsterpartiet ställs utan inflytande – Stefan Löfven måste kommande dagarna förhandla om partiets ja-röster i omröstningen. Det var vänsterledaren Jonas Sjöstedt budskap på en pressträff efter möte med talmannen. Vänsterpartiet släpper inte fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister i nuläget, meddelar V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Den allmänna högervridningen i överenskommelsen är en av huvudorsakerna till att Jonas Sjöstedt inte släpper fram Stefan Löfven i nuläget, säger V-ledaren.
Samt att V ställs utanför samarbetet.
– Det är orimligt att vi ställs helt utan inflytande. Det är inte acceptabelt, säger han.

Exakt vilka krav Vänsterpartiet har på Stefan Löfven vill Sjöstedt inte gå närmare in på.
– Vi är inte Liberalerna. Vi förhandlar inte inför media, vi samtalar med Stefan Löfven, säger Sjöstedt.

Han sa på presskonferensen efter mötet med talmannen att Stefan Löfven har tagit några steg i sitt uttalande om skrivningarna i överenskommelsen, men det räcker inte, enligt Sjöstedt. Enligt Löfven så finns det möjligheter för regeringen att samarbeta med Vänsterpartiet i andra frågor som inte ingår i överenskommelsen.

Jonas Sjöstedt kräver dessutom att de reformer Vänsterpartiet fått igenom inte ska rullas tillbaka och – kanske viktigast – att det står alldeles klart att partiet också i framtiden kan vara med och påverka politiken på områden som ligger utanför överrenskommelsen.

Rimligen kommer Sjöstedt att kunna få uppgifter som han kommer att tolka som garantier. Och då kommer Löfven att kunna väljas.

Talmannen är kl 15 kritisk mot att överenskommelsen inte är tillräckligt förankrad redan och är beredd till kort förlängd tid till på fredag.

Diskussionsämne:* Om V vill framstå som socialistiskt bör man rösta Nej, eller?

Motargument:
a) Då kan M-ledaren väljas till till statsminister. Men detta innebär väsentligen samma politik som finns i den överenskommelse som ingåtts mellan S,C och L och som är bas för regeringsarbetet – ingen större skillnad.
b) C och L måste ge sitt stöd och får framstå som en slaggs hoppjerkor. Javisst, varför inte?

c) Inflytande från SD. Förutsätter att S och annat/andra partier röstar med SD. Kan rimligen pareras. Och mycket i överenskommelse ligger nära SD:s ekonomiska politik.

* I opposition kan S utveckla en mindre borgerlig politik och vi kan få en slags parlamentarisk vänster. Som dock inte är inriktad på att ersätta kapitalism med socialism.

* “Alla” etablerade verkar fasa för extraval. Men extraval innebär ökad demokrati! Endast 15 % av svenskar anser sig ha politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen (Olle Wästberg).

Övertyga mig om att jag har fel!

Kommentar:

De svenske partilederne har kort tid på seg for å løse opp i disse flokene som de stort sett har skapt sjøl. Desemberavtalen i 2014 gjorde Sverigedemokraterna til landets eneste opposisjonsparti. Vi spådde da at det kom til å gi SD økt oppslutning, og det skjedde da også.

Om Sverige, eliten og ekstremhøyre

Det kvalmende spillet de svenske partilederne har holdt på med siden valget spiller fortsatt i hendene på SD. Og Vänsterpartiet viser at de setter den såkalte «kampen mot rasismen» over kampen mot kapitalen, siden de jo seriøst vurderer å støtte en regjering som på alle økonomiske områder vil slåss mot det meste av Vänsterpartiets program, for liksom å «bevare fronten mot SD». Slik er SD blitt et nyttig redskap til å demontere de siste restene av den svenske velferdsstaten, bare gjennom sin eksistens. Og til slutt så er det SD som kan innkassere gevinsten. Jimmie Åkesson kan bare sitte helt rolig i båten.

Hadde Vänsterpartiet hatt ryggrad, ville de naturligvis ha veltet dette spillet for lenge siden.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkel«Feil» valgvinner i Den demokratiske republikken Kongo
Neste artikkelRosa Luxemburg og Karl Liebknecht til minne
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).