Socialdemokratins självmordsförsök och Vänsterpartets eventuella existensberättigande

5
Den svenske modellen skal utvikles, ikke avvikles, lovte Stefan Löfven i Almedalen. Men gjennom den nye regjeringsavtalen raserer han det som måtte være igjen. Foto: Shutterstock.
Göran Therborn

Av Göran Therborn.

Socialdemokratins medspelande i en fortsatt nyliberal fördjupning av klassamhället är samma väg mot undergången som de grekiska, italienska, franska, holländska, tyska, danska och norska socialdemokratierna trampat upp.

Vad Lövén och hans krets gått med på är bl a: ökad otrygghet på arbetsmarknaden, förstärkningen av kapitalets makt – lönesubventioner utan krav på kollektivavtal, ökad rätt för arbetsgivaren att avskeda vem han/hon vill, lönepress nedåt för arbetare genom lägre löner för arbetslösa och nyanlända. Mer makt och högre vinster åt fastighetskapitalet, försvagning av hyresgästernas ställning. Ökade inkomstklyftor, genom skattesänkningar för höginkomsttagare. Fördjupade klassklyftor genom att ytterligare göra barns möjligheter beroende av föräldrarnas egendom. Legitimering av all sköns profitering på arbetsförmedling, vård, omsorg och utbildning. Legitimering av överföring av skattepengar till internationella skatteparadis. Nyliberalismen har redan korrumperat den offentliga sektorn. Nu utlovas fritt fram för alla profitsugna affärer.

Lööf, som ju har hämtat sina idéer från Margaret Thatcher och Ayn Rand har skrutit om ”liberala strukturreformer”, och i avtalsdokumentet är ambitionen inriktat på ”systemförändringar”.

Varför gräver socialdemokraterna sin egen grav? För nöjet att sitta i Kanslihuset i fyra år till, noga övervakade av det oupplysta pengaväldets vakthundar? Och sedan bli konsulter eller direktörer i det privata affärslivet?

Punkt 10 i Centerpartiets katalog över sina förhandlingsframgångar lyder: ”Vänsterpartiet hålls utanför inflytande under mandat perioden.”
Under den gångna mandatperioden hade V ett visst, och alltid progressivt, inflytande. Har partiet någon anledning att begå harakiri och acceptera en regering som har till syfte att hålla det utanför inflytande? I så fall varför ska någon rösta på det?

Kan något göras i denna folkhemmets sena skymningstimma? Vänsterpartiets riksdagsgrupp har en unik möjlighet att göra historia. Att försvara löntagarna och hyresgästerna genom att rösta nej till Lövéns kapitulation. Tyvärr räcker nog inte det egna modet till det. Krav och stöd behöver komma in från fackföreningar, hyresgästföreningar, organiserade vänstersocialdemokrater, partilösa anhängare av jämlikhet och mänskliga rättigheter för alla, och från V-avdelningar.

Nej till en ytterligare fördjupning av klassamhället!


Göran Therborn er en nestor i svensk og nordisk sosiologi. Han er blant de mest siterte marxistiske sosiollogene av i dag. Han har bidratt mye i tidsskrifter som New Left Review og er kjent for sine grundige arbeider med klasseanalyse og om hvordan forbindelsen mellom statsapparatet og samfunnets klassestruktur fungerer. Han har nylig stått i spissen for et kjempeløft i moderne klasseanalyse gjennom boka Kapitalet, överheten och alla vi andra.

Therborn er svært glad for at vi vil publisere artikler av ham på steigan.no. Gleden er gjensidig.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og så ikke nevne at masseinvandringen er hoverårsaken til dette…
  En gang i tiden kunne venstre-folk enkel økonomi, som f.eks. at om man økte innvandringen, så senket man lønninger og hevet boligprisene, men for dagens professorale sosialistiske elite er det kjetteri med økonomi, da kampen mot rasisme er viktiger enn alt.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Det høres ut som om både Socialdemokraterna og Vänstrepartiet vil kunne komme til å tape oppslutning i befolkningen hvis forslaget til ny regjering får Vänstrepartiets støtte. Spørsmålet om antirasisme overskygger alle andre spørsmål i Sverige. Men en ny regjering vil uansett måtte føre en restriktiv innvandringspolitikk skulle man tro. Som det tidligere har vært meddelt her på Steigan.no så ble bla investeringer i svensk næringsliv på 150 milliarder svenske kroner kansellert pga mangel på strøm i Sverige, da blir det ikke helt enkelt å få flere mennesker ut i jobb. Man kan lure på hva et nyvalg i Sverige vil føre til av endringer, det er ikke sikkert at situasjonen blir noe enklere.

  I Norge har man et litt annet parlamentarisk prinsipp. I Norge ville en eksisterende (mindretalls-) regjering kunne ha fortsatt frem til det ble reist mistillitforslag mot regjeringen i Stortinget (og da måtte de som stilte et slikt mistillitforslag trolig også ha et nytt avklart regjeringsalternativ klart). Frem til noe slikt skjedde kunne den gamle regjeringen ha overlevd ved å la de viktige avgjørelsene bli fattet i parlamentet. Det ser ut som vi har en smidigere modell i Norge enn i Sverige (i Sverige fortsetter eksisterende regjering som et teknokratisk ministerium fram til at ny regjering dannes).

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Sosialdemokratiet var da tydelig mytologisk allerede da de første pakistanerne kom. Så godt som alle ledere var alt akademikere, og prosjektet bar da tydelig preg av det.
  Jeg har sett på olja, som den store skurken - men siden Sverige er i enda verre forfatning, så heller jeg nok mer til de som “värkar, och inte synas”. Deres ønsker og behov har jo i stor grad styrt norsk oljepolitikk - og i Sverige har de alltid vært dominerende.

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er egentlig ikke så viktig hvem som hadde skylda, hva som er viktig er hvem som får skylda. Sosialistene hadde en glimrende mulighet å legge skylda på kapitalismen, men når vi ser at venstresiden er Globohomos største forsvarer, så har nok det skipet seilt.

  Globohomo kom fra USA, mens Sovjet var opptatt av å ta vare på etnisk mangfold, så det er så vanvittig teit når sosialister har gjort opprettelsen av Globohomo til kampsak nr. 1.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.