Enda en terrorist drept før han kan vitne

0
Islamisten Chérif Chekatt skal ha stått bak terroraksjonen mot julemarkedet i Strasbourg. Bakgrunnsfoto: Shutterstock.

Chérif Chekatt, mannen som ifølge fransk politi var skyldig i drapene og de mange skadde på julemarkedet i Strabourg er drept av franske spesialstyrker. Det hevdes at han ble drept etter å ha åpnet ild mot politiet.

Så ergerlig for fransk politi. Her har de brukt mange penger på å utdanne spesialsoldater som kan dette med nærkamp og nøytralisering av en motstander. Men hver eneste gang de møter en islamistisk terrorist som har gjennomført en alvorlig terrorhandling så klarer de å drepe ham. Dermed kan han aldri avhøres om hvem som eventuelt ga ham oppdraget, hva slags nettverk han tilhører og om det eventuelt kan finnes andre i hans miljø som kunne tenkes å gjøre det samme. Akkurat det samme skjedde med de antatte gjerningsmennene bak terrorangrepet mot Charlie Hebdo i 2015, Chérif og Saïd Kouachi, samt Amedy Coulibaly,som ble regulært henrettet i en voldsom ildgivning utenfor et supermarked. Det ble ikke en gang gjort forsøk på å bare såre ham for å kunne sikre videre etterforskning. Det samme med Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, som skal ha vært den som gjennomførte terroraksjonen med lastebil i Nice 14. juli 2016.

Det lager seg liksom aldri for de franske spesialstyrkene. De lykkes visst aldri i å framføre et vitne. Det er jo litt underlig siden de samme franske spesialstyrkene er kjent for å jobbe i tett samarbeid med terrorister i Syria og har bistått dem med både trening, organisering, væpning og ledelse.

Chérif Chekatt skal ha vært en såkalt gangster-jihadi. Han hadde 27 dommer for mindre forbrytelser i form av tjuveri og vold, og han skal ha blitt rekruttert til islamismen i fengsel. Franske fengsler er tilsynelatende de rene skoler i islamisme. Profilen hans er ikke mye ulik profilen til de antatte morderne bak Charlie Hebdo-massakren, eller Karim Cheurfi, som drepte en politimann på gata i Paris i april 2017. Han ble forresten også skutt og drept av politiet da han prøvde å flykte.

Noen vil hevde at det får være måte på med tilfeldigheter. Går det virkelig an å drepe hver eneste terrorist uten noen gang å lykkes i å framføre dem levende i en vitneboks? Men vi får gå ut fra at de franske spesialstyrkene bare er ytterst klønete og uproffe, for noe ureint spill kan det jo ikke tenkes at de har bedrevet.

I Frankrike er det kanskje 10.000 potensielt voldelige islamister av samme type som Chérif Chekatt, og i Syria venter kamptrente jihadister på å «komme hjem» etter å ha tapt oppdragsgivernes krig mot Syria. Dessverre er det neppe siste gang landet opplever en terroraksjon som den i Strasbourg. Og dersom fransk politi fortsetter sin praksis vil gjerningsmennene neppe nå fram til en rettssal.


Les også:

Etter Charlie Hebdo

Frankrike: Fra Charlie Hebdo til «Storebror ser deg»

Terroren i Nice

Barcelona og jihadistenes terrorkrig

MI6 hjalp jihadister organisere seg i ManchesterKampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBy-regioner
Neste artikkelÅ dra rasismekortet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).