Frankrike: Fra Charlie Hebdo til «Storebror ser deg»

0
Big Brother vous regarde

Etter drapene på redaksjonen i Charlie Hebdo demonstrerte tre millioner mennesker i Paris mot terroren og for ytringsfrihet. Nå innfører Frankrike en av de mest invaderende sikkerhetslovene i Europa. Overvåkingsagenter kan fra nå av, uten rettslig kjennelse, gå inn på eposten til enhver borger, avlytte telefonene til hvem som helst og til og med ta seg inn i private hjem for å montere overvåkingsutstyr.

Statsminister Manuel Valls begrunnet loven med å vise til angrepet på Charlie Hebdo. Han påsto at dette likevel ikke er Frankrikes Patriot Act, men mange demokratiforkjempere ser det annerledes. Nils Muiznieks, som er leder for Council of Europe’s human rights,
sier at dette setter franske borgeres ytringsfrihet i fare, og Privacy International sier at dette bringer Frankrike på linje med Storbritannia, som har den mest invaderende masseovervåkinga i Europa.

Nettopp det at det ikke behøver å foreligge noen mistanke eller noen rettslig kjennelse, bærer store likhetstrekk med den amerikanske loven. George W. Bush begrunnet Patriot Act med 11. september. François Hollande begrunner denne omfattende overvåkinga med Charlie Hebdo.

Le Figaro skriver at telekom- og internettselskapene vil bli avkrevd samarbeid med regjeringa om denne overvåkinga. Loven gir overvåkerne rett til full og umiddelbar tilgang til alle nettselskapenes data.

François Hollande tok nylig til orde for sterkere sensur og innskrenkning av ytringsfriheten. I en tale i forbindelse med Shoah-dagen 25.01.2015 sa han:

Det er nødvendig å være klar over at teser basert på konspirasjonsteorier blir spredd via internett og i sosiale medier. …. Vi må reagere på europeisk og til og med internasjonalt nivå for å skape et juridisk rammeverk for internettplattformer som driver sosiale medier slik at de gjøres ansvarlige og at det iverksettes sanksjoner i tilfelle brudd på rammeverket.

Med den nye loven har han fått dette «juridiske rammeverket» på fransk nivå. Nå kan vi bare vente på at denne «sosialisten» fører dette videre på europeisk og internasjonalt nivå.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.