Frankrike: Fra Charlie Hebdo til «Storebror ser deg»

0
Big Brother vous regarde

Etter drapene på redaksjonen i Charlie Hebdo demonstrerte tre millioner mennesker i Paris mot terroren og for ytringsfrihet. Nå innfører Frankrike en av de mest invaderende sikkerhetslovene i Europa. Overvåkingsagenter kan fra nå av, uten rettslig kjennelse, gå inn på eposten til enhver borger, avlytte telefonene til hvem som helst og til og med ta seg inn i private hjem for å montere overvåkingsutstyr.

Statsminister Manuel Valls begrunnet loven med å vise til angrepet på Charlie Hebdo. Han påsto at dette likevel ikke er Frankrikes Patriot Act, men mange demokratiforkjempere ser det annerledes. Nils Muiznieks, som er leder for Council of Europe’s human rights,
sier at dette setter franske borgeres ytringsfrihet i fare, og Privacy International sier at dette bringer Frankrike på linje med Storbritannia, som har den mest invaderende masseovervåkinga i Europa.

Nettopp det at det ikke behøver å foreligge noen mistanke eller noen rettslig kjennelse, bærer store likhetstrekk med den amerikanske loven. George W. Bush begrunnet Patriot Act med 11. september. François Hollande begrunner denne omfattende overvåkinga med Charlie Hebdo.

Le Figaro skriver at telekom- og internettselskapene vil bli avkrevd samarbeid med regjeringa om denne overvåkinga. Loven gir overvåkerne rett til full og umiddelbar tilgang til alle nettselskapenes data.

François Hollande tok nylig til orde for sterkere sensur og innskrenkning av ytringsfriheten. I en tale i forbindelse med Shoah-dagen 25.01.2015 sa han:

Det er nødvendig å være klar over at teser basert på konspirasjonsteorier blir spredd via internett og i sosiale medier. …. Vi må reagere på europeisk og til og med internasjonalt nivå for å skape et juridisk rammeverk for internettplattformer som driver sosiale medier slik at de gjøres ansvarlige og at det iverksettes sanksjoner i tilfelle brudd på rammeverket.

Med den nye loven har han fått dette «juridiske rammeverket» på fransk nivå. Nå kan vi bare vente på at denne «sosialisten» fører dette videre på europeisk og internasjonalt nivå.

Forrige artikkelUSAs aggresjon – dokumentert av USA
Neste artikkelDer er noget råddent i Danmarks rige
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).