Terroren i Nice

0
Lastebilen som drepte minst 80 mennesker i Nice 14. juli 2016

Franske nyhetskanaler melder om at minst 80 mennesker ble drept og flere titall hardt såret under det som omtales som en terroristaksjon på den franske nasjonaldagen 14. juli 2016. Blant de drepte er mange barn. President François Hollande sier at angrepet «utvilsomt hadde karakter av et terrorangrep».

Lastebilen som drepte minst 80 mennesker i Nice 14. juli 2016
Lastebilen som drepte minst 80 mennesker i Nice 14. juli 2016

Folk ble overkjørt med overlegg

Det er for tidlig å si noe sikkert om bakgrunnen og gjerningsmannen (eventuelt gjerningsmennene). (07.00 15.07.2016) Men det som foreligger av videoer og øyenvitneskildringer tilsier at det ikke dreier seg om noen ulykke, men om en overlagt massakre gjennomført med lastebil. Den tunge lastebilen ble ruset opp før den kjørte inn i folkemengden i femti kilometer i timen. Bilen kjørte siksak langs den populære Promenade des Anglais tilsynelatende for å ramme så mange fotgjengere som mulig. Bilen kjørte to kilometer langs promenaden før den ble stoppet. Promenaden var smekkfull av folk fordi dette skjedde umiddelbart etter fyrverkeriet som markerte den franske nasjonaldagen 14. juli. Svært mange barnefamilier var ute for å se på fyrverkeriet, derfor er det også mange små barn blant de drepte. Folk klarte ikke å komme seg unna og ble meid ned foran øynene på sjokkerte festdeltakere. Franske myndigheter sier at sjåføren til slutt ble skutt og drept og at det ble funnet ID-papirer for en fransk-tunisier i bilen. Bilen skal også ha inneholdt våpen.

President François Hollande sa på fransk TV få timer etter katastrofen at det utvilsomt hadde «karakter av å være en terroraksjon» og at unntakstilstanden i landet er forlenget med tre måneder.

Han sa også at Frankrike vil forsterke sin krigføring i Syria og Irak for å bekjempe terroristene.

Hvem står bak?

Det er altså neppe noen tvil om at Nice er rammet av en terroraksjon som føyer seg til terroren mot Charlie Hebdo og terroraksjonen i Paris. Men det er for tidlig å si noe sikkert om hvem som sto bak og om det kan ha vært flere gjerningsmenn. Tilhengere av IS/Da’esh skal ha skrevet på sosiale medier at dette er en hevnaksjon etter IS-lederen Abu Omar Shishani ble drept. En jihadi skrev på Twitter: «Oh France, you and the all Europe will never be secure until we will live secure on every inch in the land of the Caliphate.» Denne kontoen er nå stengt. En annen jihadi skrev på IS-forumet al-Minbar:

“This is the beginning of the attack to take the holy revenge for the killing of Abu Omar Shishani, may Allah accept him,”

IS har ikke offisielt påtatt seg ansvaret for terroraksjonen, men den samsvarer med den trusselen jihadistlederen Sheikh Abu Mohammad al-Adnani kom med i 2014:

O America, O allies of America…know that the matter is more dangerous than you have imagined and greater than you have envisioned,” … “You will pay the price as you walk on your streets, turning right and left, fearing the Muslims,” … “You will not feel secure even in your bedrooms.”

… “Single out the disbelieving American, Frenchman, or any of their allies. Smash his head with a rock, or slaughter him with a knife, or run him over with your car, or throw him down from a high place, or choke him, or poison him.” … “Kill him in any manner or way however it may be.”

IS har ikke gjort noen hemmelighet av at de ønsker å ramme enhver «vantro» i islams navn. De har også gjort det helt klart at de ønsker å føre sin jihad på europeiske gater og i europeiske byer. Det er ingen grunn til å tvile på at de mener alvor.

IS er en fremmedlegion som er finansiert og væpnet av arabiske oljediktaturer. USA har vært fullstendig på det rene med at intervensjonskrigen i Syria ville føre til opprettelsen av et jihadist-kalifat og Tyrkia har vært det fremste baklandet for jihadistene og deres viktigste kilde til inntekter via illegalt oljesalg.

Strategien til IS

I artikkelen Hva ønsker den islamske staten å oppnå? skrev jeg om dette:

Den islamske staten fører assymetrisk krig. Den kan ikke stå seg mot russiske bombefly. Men den kan sende krigere til å drepe hundrevis eller tusenvis av ubeskyttede sivile i vestlige byer. Det de ønsker er både å terrorisere oss vantro og å hogge ei branngate mellom vanlige muslimer i vest og resten av befolkninga. De ønsker å skape hat og utestenging av det muslimske mindretallet, fordi det vil øke deres eget rekrutteringsgrunnlag. De har neppe noen tro på at denne strategien vil vinne over noe flertall av muslimene på deres side. men for dem spiller det ingen rolle. De muslimene som ikke godtar deres salafisme, er etter deres syn like vantro som oss andre, og kanskje verre, siden de regner dem som frafalne. I likhet med oss kuffar fortjener de også å dø. Paris-massakrene rammet også muslimer.

Derimot kalkulerer de med at en konfrontasjon vil skape tilstrekkelig mange fanatiske rekrutter til at IS får oppfylt sitt behov.

IS har sagt at de vil terrorisere våre byer og drepe for fote. De har begynt. De har sagt at dette bare er første trinn i en stor storm. Vi bør gå ut fra at de vil fortsette.

IS har sagt at de vil gjenreise kalifatet. De har begynt. De har sikret seg store områder i Irak, Syria og Libya. (I Libya opptrådte jo som kjent Norge som deres flyvåpen og de som vårt infanteri.) Vi bør gå ut fra at de tenker å fortsette slik de har sagt.

Dessverre er det all grunn til å gå ut fra at Paris ikke blir siste gang, men tvert om er å regne som den nye normalen. Dette vil forandre Europa på måter vi knapt ønsker å forestille oss.

Det er ennå for tidlig å trekke noen konklusjoner etter terroren i Nice. Det vi kan være nokså sikre på er at det dreier seg om overlagt terror som hadde til hensikt å ramme flest mulig sivile. Dersom det skulle dreie seg om en aksjon fra IS eller tilsvarende jihadistgrupper, så kommer den i så fall ikke overraskende og den vil i så fall være i tråd med hva IS har sagt de vil gjøre.

Jeg kommer tilbake med flere kommentarer når situasjonen er blitt mer oversiktlig.

Forrige artikkelPetter Stordalen og kraftselskaper tjener millioner på salg av fiktiv vannkraft
Neste artikkelThe problem of the neoliberal left
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).