Terrorangrep i Strasbourg. Hvem står bak?

0
Det var det tradisjonelle julemarkedet i Strasbourg som ble rammet av angrepet som kostet minst tre mennesker livet og skadet mange andre. Foto: Shutterstock.

En mann har skutt og drept minst tre mennesker og såret 12 andre i et angrep med skytevåpen mot et julemarked i Strasbourg 11. desember 2018. Det er innført en form for unntakstilstand der alle politiske demonstrasjoner er forbudt. Franske elitestyrker er sendt til byen og beredskapsnivået i hele landet er hevet.

Det hevdes at gjerningsmannen er kjent av politiet og at han skal stå på ei liste over «radikaliserte grupper» som også skal omfatte hjemvendte terrorister fra krigen mot Syria.

Strasbourg er også sete for Europaparlamentet, så angrepet skjer nær hjertet av det politiske apparatet i EU.

Det er for tidlig å si hva dette er eller hvem som virkelig står bak. Frankrike er djupt involvert med terroristene i Syria og har støttet dem hele tida med penger og våpen. Den franske sementgiganten Lafarge har beviselig jobbet for å IS og andre terrororganisasjoner og er i Frankrike anklaget for å ha gitt 13 millioner euro til IS. Magasinet Newsweekhar vist at franske spesialstyrker opererer i Syria.

Er det en av deres egne samarbeidspartnere som har kommet hjem for å spre litt terror før jul? Hva visste fransk etterretning om mannen og hans planer? Dette har vi foreløpig ingen svar på, men ett er sikkert: Franske militære og etterretningsorganer er notorisk upålitelige i alt som har med terror å gjøre. De har så mye blod på hendene fra Afrika og Syria og så mye å skjule at det ikke er noen grunn til å ta deres ord for god fisk.

Fransk etterretning opererer med ei liste som kalles fiché S, og som omfatter «radikaliserte» og mulige terrorister. Den harde kjernen av islamister blant dem skal være på hele 12.000 personer, ifølge Le Monde.

Les: Britisk rapport: – Algerisk etterretning var involvert i terroraksjonen i In Amenas

Frankrike har öppet stött terrorister i Syrien

Nordmannen Jacob Wærness arrestert i Paris for terrorfinansiering – hva har vært PSTs rolle?
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMacrons tilbud til de gule vestene koster skjorta
Neste artikkelStrømregninga kan bli 3000 kroner høyere, og det er bare starten
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).