Årskavalkade 2018(1): Kampen mot krig og for frigjøring

0
Mannen med ljåen. Filippo Napolitano 1590 – 1629

Kampen mot krigen har stått helt sentralt på steigan.no i 2018. Verden vakler på kanten av storkrig og det er store økonomiske interesser som står bak. De driver også en psykologisk krigføring for å sørge for at folkene i ulike land støtter krigshysteriet, eller i det minste er passive. Derfor er slagene om opinionen noe av det viktigste vi kan gjøre i kampen mot krigen. Vi slo an tonen i 2018 med dette artikkelen:

Kampen mot de kreftene som ønsker krig blir enda viktigere i 2018

Selv om det militær-industrielle komplekset i USA rår over verdens mest avanserte og forferdelige våpen og har hundrevis av baser over hele verden, så vet strategene deres at ingen general kan vinne krigen uten også å vinne kampen om fortellingene. Derfor spiller mediene en så sentral rolle for krigsmaskineriet. De som ønsker å føre aggresjonskrig må pakke inn krigføringa i fortelliger som er så hjerteskjærende at de får pasifistiske prester til å kreve bombing.

Les mer her.

NATO gjør nye forsøk på å kjøre kvinnene foran seg for å forberede opinionen på nye kriger.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Hollywood-filmstjernen Angelina Jolie hevder at «NATO har ansvar og mulighet til å være en ledende beskytter av kvinners rettigheter.»

NATOs bedragerske krig for kvinner

I en nylig artikkel i the Guardian, med tittelen «Hvorfor NATO må forsvare kvinners rettigheter» hevdet NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Hollywood-filmstjernen Angelina Jolie at «NATO har ansvar og mulighet til å være en ledende beskytter av kvinners rettigheter.» NATO kan i tillegg, «bli den globale militære lederen i hvordan man kan forebygger og reagerer på seksuell vold i konflikt.» De to lovet å identifisere «måter NATO kan styrke sitt bidrag til beskyttelse av kvinner og deltakelse i alle aspekter av konfliktforebygging og løsning.»

Av George Szamuely

Les mer her.

Newsweek: Om hvordan IS fikk våpen fra USA og brukte dem for å ta Irak og Syria

Den islamske staten fikk tak i enorme mengder våpen ved å dra nytte av våpenforsyninger fra USA som kan ha brutt med internasjonale avtaler og bestemmelser som USA sjøl støtter. Dette skrev magasinet Newsweek i desember 2017.

Magasinet bygger på en rapport fra Conflict Armament Research (CAR), som vi har omtalt tidligere her på steigan.no.

Les mer her.

Det er ikke abstrakte «krefter» som driver fram krigene. Dette er kapitalsterke grupper som både har selskapsnavn og ansikter. Et av de foraene som driver fram den imperialistiske pffensiven er World Economic Forum. De møtes i Davos hver vinter:

Milliardærklubben samles for å sikre sine globale interesser

World Economic Forum er en privat stiftelse grunnlagt av 1000 internasjonale selskaper med mer enn 5 milliarder dollar i omsetning. På WEFs hjemmesider kan vi lese hvem som er strategiske partnere. Og vi kjenner straks igjen noen av de mektigste selskapene i verden. La oss bare kjapt nevne de 11 rikeste av dem, ifølge Forbes: JPMorgan Chase & Co., GE, Volkswagen AG, HSBC Holdings Plc, Chevron Corporation, Citi, Allianz SE, Bank of America Corporation, Microsoft Corporation, Nestlé SA, Google. Norske selskap finner man hakket under, blant partners, der Statoil og Telenor hører hjemme. Og nå er Børge Brende på plass som president og styremedlem i WEF.

Krigen mot Syria har gått gjennom et avgjørende år. Sammen med sine alliierte har Syria vunnet store seire over intervensjonsmaktene og deres jihadistiske leiesoldater. For å bekjempe Syria har de imperialistiske maktene ført en raffinert propagandakrig som langt på vei har paralysert fredsbevegelsen i de vestlige landa.

Den «humanitære» krigføringa mot Syria og løgnene vi blir fortalt

Det kalles «smart power» og det kalles «soft power». Det handler om å kombinere bruk av humanitære organisasjoner i samspill med militær makt. Dette kalles «liberal internasjonalisme», og har til fulle vist både sin styrke og sitt sanne ansikt i krigen mot Syria.

Les mer her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTidligere Obama-rådgiver sto bak «russisk» påvirkningskampanje i Alabama
Neste artikkelÅpent brev til Human- Etisk Forbund
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).