Newsweek: Om hvordan IS fikk våpen fra USA og brukte dem for å ta Irak og Syria

0
Ei kasse med PG-9 73 mm raketter fra Romania kapret fra Jaysh Suriyah al-Jadid av IS i juni 2016

Den islamske staten fikk tak i enorme mengder våpen ved å dra nytte av våpenforsyninger fra USA som kan ha brutt med internasjonale avtaler og bestemmelser som USA sjøl støtter. Dette skrev magasinet Newsweek i desember 2017.

Magasinet bygger på en rapport fra Conflict Armament Research (CAR), som vi har omtalt tidligere her på steigan.no.

Rapporten har tittelen Weapons of the Islamic State, og er en svært grundig og veldokumentert rapport. CAR er delfinansiert av EU. Rapporten fra CAR kan lastes ned her (pdf).

I tillegg til at rapporten viser hvordan IS er væpnet gjennom USAs ulovlige våpeneksport til Syria, er det interessante at rapporten omtales i et MSM-magasin som Newsweek. Magasinet skriver:

As much as 90 percent of ISIS’s arms and ammunition were found to have originated in Russia, China and Eastern European states. The jihadis were able to obtain much of this arsenal as a result of former President Barack Obama’s support for rebels in Syria, U.K.-based Conflict Armament Research reported after analyzing 40,000 items recovered by its investigators along ISIS front lines between July 2014 and November 2017. By purchasing “large numbers” of European arms and ammunition and then diverting them to nonstate actors in Syria without notifying the sellers, the U.S. reportedly “violated the terms of sale and export agreed between weapon exporters…and recipients.»

Newsweek siterer rapporten som sier at «USA og Saudi-Arabia skaffet til veie de fleste av disse våpnene uten autorisasjon, tilsynelatende til syriske opposisjonsstyrker. Dette materielle, som ble avledet og erobret av IS-styrker, består helt og holdent av Warszawa-pakt-våpen og ammunisjon, som er kjøpt av USA og Saudi-Arabia fra EU-stater i Øst-Europa.» «Våpenforsyninger inn i Syria fra utenlandske stater, nemlig USA og Saudi-Arabia, har indirekte tillatt IS å skaffe seg betydelige mengder av panserbrytende våpen.»

Newsweek skriver også om hvordan USA lot hundrevis av kamptrente IS-krigere forlate Raqqa i oktober, noe USA har innrømt etter en BBC-reportasje, som også er omtalt her.

Fra BBCs oppslag

Etter hvert ble det tusenvis av IS-krigere som fikk flykte på denne måten, skriver Newsweek.

Magasinet bekrefter også, som vi tidligere har meldt, at en del av disse jihadistene ble sendt til Deir Ezzor for å kjempe mot den syriske hæren der.

Krigståka har letnet over Sria, og ettersom den driver bort får vi mer og mer bekreftet og dokumentert hvordan særlig USA og Saudi-Arabia, men også en rekke andre land, ikke minst Israel og Tyrkia, har stått bak terroristene i Syria og gitt dem våpen, forsyninger, materiell, finansiering og etterretningsmessig støtte. Dette er nå så klart at sjøl main stream media som Newsweek skriver det i klartekst. Men her hjemme fortsetter NRK å fortelle eventyret om «det syriske opprøret» og la al-Qaida-versjonen av krigen stå som uomtvilstelige fakta, jfr. kanoniseringa av White Helmets.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNord- og Sør-Korea vil marsjere under felles flagg under åpninga av OL
Neste artikkelStorkrigen mot Russland forberedes – og Norge er med for fullt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).