IS-våpen kan spores til USA

0

En del våpen som ble kjøpt av USAs militære i 2015 endte opp i hendene til IS-krigere i Syria innen to måneder, ifølge en rapport fra Conflict Armament Research (CAR). CAR er en uavhengig organisasjon som jobber med å spore våpens opprinnelse. Den er delfinansiert av EU. Rapporten fra CAR kan lastes ned her (pdf).

CAR har undersøkt våpen etter produksjonsmerker og serienumre helt ned til enkeltskudd.

CAR brukte serienumrene til våpnene for å spore dem tilbake til opprinnelseslandet og har nitid forsøkt å sette sammen historikken deres. I ett tilfelle fant de et anti-tankmissil som tilhørte US-Army og som nådde IS innen 59 dager. Det er ekstremt kort tid, ifølge ekspertene, og betyr at det ikke hadde vært innom mange hender på vei til IS i Syria.
Om lag 90% av våpnene til IS som er undersøkt kan spores til tidligere Warszawa-paktland, mange av dem opprinnelig produsert i Kina og Russland. Dette stemmer med de omfattende undersøkelsene Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, gjorde da de avdekket at Pentagon kjøpte opp østeuropeiske våpen og fraktet dem ved hjelp av kriminelle nettverk til Syria. Der havnet de i hendene til jihadister, og deriblant altså også IS.

Pentagon har i hemmelighet sendt våpen, ammunisjon og annet militært utstyr til sine allierte militser i Syria til en verdi av 2,2 milliarder dollar. Dette er gjennomført ved hjelp av forfalskning av offentlige dokumenter, manipulasjon av regnskaper og i samarbeid med kriminelle nettverk på Balkan og i Øst-Europa.

En del av våpnene til IS ble erobret fra irakiske sikkerhetsstyrker eller fra andre jihadister i Syria. CAR skriver at den viktigste tilførselen av eksplosiver til IS er kommet via Tyrkia.
For å samle dataene har CAR samarbeidet med sikkerhetsstyrkene i Irak og med kurdiske styrker i Syria.

Rapporten fra CAR viser også at IS har skaffet seg eller blitt forsynt med avansert utstyr til å produsere våpen på stedet i Syria.

CAR skriver:

IS forces deploy a range of weaponry that can be traced to transfers destined for opposition forces in the Syrian conflict. While the exact circumstances of direct supply across Syria’s borders are unclear, the Jordanian and Turkish governments have
each acted as intermediaries in the provision
of weapons purchased by Saudi Arabia and
the United States. Background information gathered by CAR indicates that IS forces acquired the materiel through varied means, including battlefield capture and the amalgamation of disparate Syrian opposition groups. CAR cannot rule out direct supply to IS forces from the
territories of Jordan and Turkey, especially given the presence of various opposition groups, with shifting allegiances, in cross-border resupply locations.
CAR has documented and traced numerous weapon systems in service with IS forces.
Many derive from shipments made to the US government, or to entities operating under US government contracts. The United States has acknowledged its support to Syrian opposition forces, orchestrated primarily through resupply from the territories of Jordan and Turkey.26 All of the shipments originated in EU Member States; in most cases, US retransfers (exports made after purchase by the United States) contravened clauses in end-user certificates (EUCs) issued by the United States to EU supplier governments.

De obligatoriske sluttbrukersertifikatene står i grell motsetning til hvor våpnene faktisk havnet. Mange våpenoverføringer har brutt de forutsetningene for salg og eksport som er avtalt mellom våpenprodusentene, hovedsakelig i EU, og mottakerne i Saudi-Arabia og USA, skriver CAR i sin konklusjon.


 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEUs militære ambisjoner
Neste artikkelSkal EU styre norsk kraft?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).