Vis folkeskikk!

0
Kari Jaquesson i Syria (i midten). I motsetning til dem som sjikanerer henne har hun vært i Syria og snakket med vanlige folk der.

Kari Angelique Jaquesson, som har besøkt Syria to ganger og har lest og skrevet mye om Syria og den imperialistiske krigen mot landet, er invitert til å snakke hos Raudt Vågsøy. Og det burde være en helt ukontroversiell sak. Folkene i Vågsøy har stått sterkt i bygda i en generasjon, de er vel forankret i lokalsamfunnet og de er kjent for klassekamp og langvarig anti-imperialisme. Og de er rause og fine folk.

Men av en eller annen grunn har dette fått en del folk i Rødt til å gå i svart. En Rødt-skribent uttrykte at hun skulle «gjøre alt som er mulig for å hindre dette». En tillitsvalgt i partiet skrev: «Hvis Rødt blir klistret til Jaquessons synspunkter på utenrikspolitikk vil det være svært skadelig ja. Svært merkelig valg av innleder.»

En som presenterte seg som Rødt-medlem skrev: «Som Rødt-medlem og Rødt-velger så er det like flaut, kjipt og skamfullt hver eneste gang et lokallag har bestemt seg for å invitere Kari Jaquesson til å prate, spesielt siden det alltid er om noe konspiranoia-dritt hun egentlig ikke burde prate om.»

Disse personene prøver altså gjennom personangrep, skittkasting og grov sjikane å enten hindre at et politisk debattmøte blir gjennomført eller å diskreditere både arrangørene og innlederen så voldsomt at møtet mislykkes.

I skarp kontrast til opptredenen til Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes (Rødt) stilte Ine Eriksen Søreide til veggs i spørretimen på Stortinget om Libyakrigen. Men han gjorde det med verdighet og argumenter, ikke med sjikane. Skjermdump fra ABC Nyheter.

Dette er en svært grov og uhørt oppførsel, og den står i grell kontrast til den sakligheten og folkeskikken som partileder Bjørnar Moxnes opptrer med i alle sine offentlige oppdrag. Vi har til gode å oppleve at han bruker skjellsord eller angriper sine motstandere personlig. Hans periode på tinget har til nå vært eksemplarisk og i tråd med de beste tradisjonene i arbeiderklassen. For dette spørsmålet har klassekarakter.

De som driver med sin pøbelaktige mobbing av Kari Jaquesson har ikke hentet denne oppførselen fra arbeiderklassen eller arbeiderbevegelsen. I arbeiderbevegelsen har vi kunnet være rykende uenige med hverandre, men likevel er det noe som heter folkeskikk, og den må praktiseres også overfor folk du er uenig med.

Vi har ingen grunn til å tro at mobberne er representative for Rødt. Vi velger å tro at de representerer en liten og hatefull minoritet som ikke evner å argumentere for sine synspunkter og kompenserer med desto mer aggressiv oppførsel. Alle de andre burde gi dem beskjed om at de får se til å lære seg folkeskikk.

Hva slags «demokratisk sosialisme» representerer de?

Flere av dem vi har sitert sier at de er for en «demokratisk sosialisme». Men hva slags samfunn vil disse menneskene skape dersom de får maktposisjoner, når de ikke en gang vil tåle annerledes tenkende i dag? Hva om de fikk makt over mediene, skolen, kulturlivet – eller hjelpe oss – voldsapparatet. Er det vi hører fra dem i dag forsmaken på det samfunnet de ønsker?

Still opp hvis dere tør

Disse personene, som vi har valgt å ikke henge ut ved navn, er tydeligvis veldig tøffe når de sitter ved et tastatur og sjikanerer andre. Men hvis de tør kan de jo stille opp på møter med Kari Jaquesson og prøve ut sine argumenter i åpen debatt mot henne. Det skulle bli en artig opplevelse.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNå er det mulig å kjøpe steigan.no-produkter
Neste artikkelLibya i dag: Libyske statsinstitusjoner under militskontroll, grove overgrep, betydelig rasisme.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).