Tyskland betalte nesten en halv milliard kroner til terrorister i Syria

0
Den tyske regjeringa gir støtte til terrorister i Idlib under dekke av "humanitær bistand". Foto: Al Masdar News.

Den tyske regjeringa har betalt nesten 50 millioner euro, nesten en halv milliard kroner, til terrorister i Idlib, skriver den tyske avisa Tagesspiegel. Dette går fram av et svar fra statssekretær i utenriksdepartementet Walter Lindner (SPD) på et spørsmål fra risdagsmedlem Evrim Sommer (Linke).

Lindner prøver å bortforklare dette med at støtten betales til «sivile aktører», men det er ingen sivile aktører i Idlid som ikke er under terroristenes militære kontroll. Dette understrekes av at forbundsregjeringa ikke vil oppgi hvem man har betalt pengene til, siden det vil kunne provosere særlig Tyrkia og Russland som Tyskland og Frankrike nylig møttes for å diskutere en fredsløsning i Idlib. Denne avsløringa er også gjengitt i britiske Telegraph og i AlMasdarNews, men er den gjengitt i norske medier?

Det må tilføyes at Tyskland er en smågutt når det gjelder økonomisk støtte til terrorister i Syria som settes fullstendig i skyggen av et annet land, nemlig Norge. Som Eva Thomassen har vist her på steigan.no har Norge under dekke av å gi «humanitær bistand» via «hjelpeorganisasjoner» bidratt med milliarder av norske kroner til terroristene. Denne støtten fortsetter, og heller ikke Norsk folkehjelp, Kirkens nødhjelp, Norwac eller Redd barna oppgir hvem de gir støtte til i Syria. Det som er sikkert er at støtten deres ikke gis til regjeringskontrollerte områder, og da er det bare terroristkontrollerte områder igjen. Solbergregimet lovte i 2016 å gi 10 milliiarder kroner «til Syria», men vi har ikke fått vite hvem som har fått denne pengeflommen fra Norge.

Som vi skrev i 2016:

Men vårt viktigste bidrag til krigen har vært finansielt. Norge har vært «Nasjonalkoalisjonens» lommebok og gullkort. I 2015 ga Norge 1,57 milliarder. I 2016 ble beløpet økt til 2,4 milliarder og for perioden 2016–2019 har vi forpliktet oss til å gi i alt 10 milliarder kroner.

Bistandsmidler til opprørskontrollerte områder i Syria: Hvor går pengene egentlig?

Ingen av hjelpeorganisasjonene kan redegjøre for hvor Syria-pengene er gått

 

Vær med på å støtte kritisk og uavhengig journalistikk. Klikk her!

Forrige artikkelSerbia forbereder seg på militær konflikt med Albania
Neste artikkelTyrkia har delt lydopptak av drapet på Khashoggi med vestlige ledere – hva gjør de?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).