Tyrkia har delt lydopptak av drapet på Khashoggi med vestlige ledere – hva gjør de?

0
Erdoğan vil utnytte drapet på Khashoggi til siste blodsdråpe – og han har en del svært gode kort på handa.

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan sa i en offisiell uttalelse 10. november 2018 at Tyrkia har delt lydopptakene fra drapet på journalisten Jamal Khashoggi med regjeringene i USA, Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Dette legger et enda større press på disse regjeringene.

Lydopptakene fjerner antakelig all tvil om hvor bestialsk det makabre drapet var. De vestlige regjeringene vil gjerne glemme dette og fortsette samarbeidet med hodekapperne i Saudi-Arabia som om ingenting var skjedd. Men det blir nå enda litt vanskeligere for dem. Ved å gi dem lydopptakene gir Erdoğan dem en mulighet til å reagere før han eventuelt gjør dem kjent for offentligheten.  Hvis de vestlige regjeringene ikke reagerer og deres undersåtter så får høre hva de ikke reagerer på, vil hykleriet deres framstå som enda grellere enn vanlig.

Krav om offentliggjøring av hvem morderne er

Erdoğan pekte på at det nå er kjent at morderen eller morderne var en av de 15 eller 18 saudiarabiske agentene som kom ens ærend til Tyrkia for å drepe Khashoggi, og han ba Saudi-Arabia sørge for at det blir gjort kjent hvem disse agentene er og at de blir framstilt for avhør. Dermed legger han også press på vestmaktene for at de skal stille det samme kravet, noe de har vist seg svært lite villige til å gjøre.

Det som har lekket ut om lydopptakene tilsier at det er ganske grisete stoff. Khashoggi skal ha blitt torturert – angivelig ble fingrene hans klipt av – før han ble kvalt og deretter partert. Likdelene skal så ha blitt fraktet bort i store vesker fra konsulatet og så oppløst i syre.

Avslørende kontrast til Skripal-saka

Spørsmålet nå er jo hva de sjøloppnevnte humanistene i de vestlige hovedstedene vil gjøre med dette. Kontrasten til deres behandling av Skripal-saka er jo allerede skrikende. Der hadde de ingen problemer med å angripe Russland for et påstått drapsforsøk, som ikke er bevist, for så å innføre alvorlige sanksjoner mot Russland. Men når Saudi-Arabia beviselig har begått et bestialsk drap på en journalist, sleper de føttene etter seg og vil helst fortsette det profitable samarbeidet med Riyadh som om ingenting var hendt.

Enda en journalist drept

Det kan jo også tilføyes at den saudiarabiske journalisten Turki Bin Abdul Aziz Al-Jasser ble drept under tortur i et saudiarabisk fengsel. Slik opptrer vår allierte og strategiske samarbeidspartner.

Erdoğan er ingen humanist. Han ønsker å overta lederskap blant de muslimske landene og sette rivalen Saudi-Arabia i skyggen. Nå har Saudi-Arabia gjennom drapet på Khashoggi spilt ham gode kort på handa, og dem har han tenkt å utnytte til siste blodsdråpe.

Israels Benjamin Netanyahu ber USA og Vesten om å tilgi Muhammed bin Salman (MBS). Israel og Saudi-Arabia er i virkeligheten svært nære allierte, og Edward Snowden har pekt på at israelsk overvåkingsteknologi ble brukt for å spore Khashoggi. Spørsmålet er jo hvor mye mer Mossad har hjulpet sine saudiske kolleger med i denne saka.

 

Forrige artikkelTyskland betalte nesten en halv milliard kroner til terrorister i Syria
Neste artikkelThe United State of Arms
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).