Serbia forbereder seg på militær konflikt med Albania

2
Serbisk militærøvelse i november 2018. Foto: Shutterstock.

Spenningen mellom Serbia, det albanskdominerte Kosovo og Albania skjerpes. Militærapparatet i Serbia forbereder seg tydeligvis på en mulig krig eller militær konflikt. Landet gjennomfører nå den største militærøvelsen i sin historie. Informerte kilder sier at øvelsen også omfatter paramilitære styrker, politiet og frivillige, slik at øvelsen er en god del større enn den ser ut på papiret.

Den politiske spenningen mellom de to hovedstedene Beograd i Serbia og Pristina i Kosovo er også blitt større. EUs «utenriksminister» Federica Mogherini hadde 8. november 2018 et møte med presidentene Aleksandar Vucic fra Serbia og Hashim Thaci fra Kososvo. Det gikk ikke så bra. Etter møtet sa Vucic at dialogen med Kosovo vil fortsette «så snart Kosovo gjør slutt på sine illegale handlinger».

Vucic kritiserer kosovarene for å ha sendt tropper til de nordlige områdene av Kosovo der serberne er i flertall, for å ha innført en ti prosent toll på serbiske varer og for å ville kople Serbia vekk fra kraftnettet i regionen. Vucic har gitt Serbias væpnede styrker ordre om å sette seg i maksimal kampberedskap.

Serbia er omringet av NATO-land eller kandidatland til NATO og forsøker derfor å drive en balansekunst for å unngå en ny krig. Samtidig er det klart at Balkan, som for hundre år siden, er den mest ustabile regionen i Europa. Hvis en krig skulle true Serbias eksistens, er det vanskelig å se for seg at Russland vil kunne sitte stille. Balkankrigene på 1990-tallet ødela det gamle Jugoslavia og skapte småstater som er lite mer enn protektorater under EU og NATO. Albania og Kosovo er under USAs militære kontroll, ikke minst gjennom den store amerikanske militærbasen Camp Bondsteel i Kosovo. Albania har invitert USA til å opprette militærbaser i landet.

USA og NATO har også sørget for at terrorister får etablere seg i regionen. USA evakuerte medlemmer av terroristgruppa Mojahedin-e-Khalq fra Irak og lot dem etablere seg i militærbasen Manez i Albania. NATO har dessuten overtalt Kosovo til å ta imot medlemmer sv Den islamske staten som overga seg til vestlige styrker i Syria og Irak. Kosovo har også levert flere rekrutter til Den islamske staten enn noe annet land i Europa, skriver Washington Post. Og New York Times skrev allerede i 2016 at Kosovo er omdannet til en fruktbar jord for IS. Avisa skriver at under USAs overvåking har saudiarabiske penger og spredning av wahhabismen ført til at dette en gang tolerante samfunnet er blitt en «frontlinje for islamsk ekstremisme og en rørledning for jihadister».

Hvis det skulle eksplodere igjen på Balkan og Kosovo og Serbia går i strupen på hverandre, vil det raskt kunne utvikle seg til en omfattende krig som vil trekke flere land og områder med seg.

 

Gave til leserne: Hefte om Balkankrigen (2000)

Den hvite manns byrde?

IS styrker seg på Balkan

KRIG I VÅR TID

Vær med på å utvikle den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Nå er det 100 år siden slutten på WW1 og det ser ut som man i vestlige land har lært ytterst lite av dette. (Når det gjelder WW1 så kan man ikke skylde på hverken nazister, kommunister eller russere, man må rett og slett skylde på seg selv). Og nå kan det se ut som om man er i ferd med å legge grunnlaget for en ny stor krig.

    Det ser ut som Saudi Arabia i samarbeid med NATO og USA har etablert et militært jihadistisk brohode på Balkan og er klare til krig på Balkan. Den nazistiske Azov-brigaden er klar til krig i Ukraina. USA har opprettet baser i Øst-Syria og er sammen israelere, kurdere og jihadister klare til krig. Samtidig driver Saudi Arabia en brutal og blodig krig i Jemen, som er et folkemord på linje med utryddingene til Nazi-Tyskland. Avtalen om mellomdistanse raketter i Europa (INF) har nylig blitt skrotet av USA samtidig som Russland omringes av militære baser og av rakett utskytingsramper. Mot Russland og Iran er det innført økonomiske sanksjoner samtidig som det pågår en handelskrig mot Kina. Kan dette ende godt?

    På toppen av dette sier vestlige ledere at man har lært av WW1 og at man i vår tid ikke trenger å frykte noen ny storkrig. Disse ledere bør snarest mentalundersøkes.

  2. Avatar for Batte Batte says:

    Detta kanske åter är ett försök från USA.s sida att härska genom kaos, som i Libyen och som tänkt var i Syrien. Denna blogg har tidigare behandlat denna taktik att härska på, och det är väl vad som finns kvar för det döende imperiet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere