Serbia forbereder seg på militær konflikt med Albania

0
Serbisk militærøvelse i november 2018. Foto: Shutterstock.

Spenningen mellom Serbia, det albanskdominerte Kosovo og Albania skjerpes. Militærapparatet i Serbia forbereder seg tydeligvis på en mulig krig eller militær konflikt. Landet gjennomfører nå den største militærøvelsen i sin historie. Informerte kilder sier at øvelsen også omfatter paramilitære styrker, politiet og frivillige, slik at øvelsen er en god del større enn den ser ut på papiret.

Den politiske spenningen mellom de to hovedstedene Beograd i Serbia og Pristina i Kosovo er også blitt større. EUs «utenriksminister» Federica Mogherini hadde 8. november 2018 et møte med presidentene Aleksandar Vucic fra Serbia og Hashim Thaci fra Kososvo. Det gikk ikke så bra. Etter møtet sa Vucic at dialogen med Kosovo vil fortsette «så snart Kosovo gjør slutt på sine illegale handlinger».

Vucic kritiserer kosovarene for å ha sendt tropper til de nordlige områdene av Kosovo der serberne er i flertall, for å ha innført en ti prosent toll på serbiske varer og for å ville kople Serbia vekk fra kraftnettet i regionen. Vucic har gitt Serbias væpnede styrker ordre om å sette seg i maksimal kampberedskap.

Serbia er omringet av NATO-land eller kandidatland til NATO og forsøker derfor å drive en balansekunst for å unngå en ny krig. Samtidig er det klart at Balkan, som for hundre år siden, er den mest ustabile regionen i Europa. Hvis en krig skulle true Serbias eksistens, er det vanskelig å se for seg at Russland vil kunne sitte stille. Balkankrigene på 1990-tallet ødela det gamle Jugoslavia og skapte småstater som er lite mer enn protektorater under EU og NATO. Albania og Kosovo er under USAs militære kontroll, ikke minst gjennom den store amerikanske militærbasen Camp Bondsteel i Kosovo. Albania har invitert USA til å opprette militærbaser i landet.

USA og NATO har også sørget for at terrorister får etablere seg i regionen. USA evakuerte medlemmer av terroristgruppa Mojahedin-e-Khalq fra Irak og lot dem etablere seg i militærbasen Manez i Albania. NATO har dessuten overtalt Kosovo til å ta imot medlemmer sv Den islamske staten som overga seg til vestlige styrker i Syria og Irak. Kosovo har også levert flere rekrutter til Den islamske staten enn noe annet land i Europa, skriver Washington Post. Og New York Times skrev allerede i 2016 at Kosovo er omdannet til en fruktbar jord for IS. Avisa skriver at under USAs overvåking har saudiarabiske penger og spredning av wahhabismen ført til at dette en gang tolerante samfunnet er blitt en «frontlinje for islamsk ekstremisme og en rørledning for jihadister».

Hvis det skulle eksplodere igjen på Balkan og Kosovo og Serbia går i strupen på hverandre, vil det raskt kunne utvikle seg til en omfattende krig som vil trekke flere land og områder med seg.

 

Gave til leserne: Hefte om Balkankrigen (2000)

Den hvite manns byrde?

IS styrker seg på Balkan

KRIG I VÅR TID

Vær med på å utvikle den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her.

Forrige artikkelSverige: En brutal oppvåkning
Neste artikkelTyskland betalte nesten en halv milliard kroner til terrorister i Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).