Edward Snowden: Israelsk programvare ble brukt til å spore Khashoggi

0
Til venstre inngangen til det saudiarabiske konsulatet. Shutterstock. Til høyre: Edward Snowde. Laura Poitras / Praxis Films

Teknologi som er utviklet av et israelsk selskap ble brukt til å spore journalister i ulike deler av verden og deriblant den drepte saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Dette sa varsleren Edward Snowden på en videokonferanse som ble arrangert av det israelske selskapet OH! Orenstein Hoshen. Dette skriver The Jerusalem Post.

Snowden kommenterte først det at han hadde valgt å stille opp på et israelsk event og sa at han «som de fleste amerikanere er imot Israels okkupasjon av Palestina og støtter dem som vil gjøre slutt på den». Men, tilføyde han, «jeg tror ikke det kan bli gjort framskritt uten dialog».

Snowden kritiserte det israelske selskapet NSO for å ha utviklet programvaren som ble brukt til å spore Khashoggi da han bega seg til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul der han kort etterpå ble drept.

Snowden sa at disse avanserte verktøyene kan føre til at det blir gjort alvorlige feil. «Overvåking handler ikke om sikkerhet, overvåking handler om kontroll.»

Snowden ble spurt om hvordan overvåkinga er i Israel sammenliknet med i USA og svarte at «alt som hender med dere her, hender også der, og verre.» Fra salen ble det sagt at Israel trenger sikkerhet, og at det av og til må gå ut over rettigheter. Til det sa Snowden at «Nazi-Tyskland var opphavet til denne tenkemåten og at en del land, deriblant USA, følger den samme veien.»

I oktober 2018 ble det også klart at Saudi-Arabia hadde brukt israelsk teknologi for å spionere på den opposisjonelle saudiaraberen Omar Abdulaziz i Canada.

Les mer om drapet på Jamal Khashoggi

Khashoggi, som var skribent for Washington Post forsvant 2. oktober 2018 etter at han hadde gått inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Til å begynne med påsto saudiaraberne at han hadde forlatt konsulatet kort etter, men det viste seg at en av deres agenter hadde iført seg hans klær for å gi inntrykk av at Khashoggi hadde gått ut i live. I virkeligheten ble han torturert og drept inne i konsulatet, og de som utførte drapet var ei gruppe med agenter som ikke minst kom fra den personlige livgarden til kronprins Muhammed bin Salman (MBS). Saudiarabiske myndigheter har innrømt at deres folk gjennomførte drapet og at det var planlagt.

Drapet har satt søkelyset på det brutale spillet MBS driver for å sikre seg kontroll over tronen i Saudi-Arabia etter sin far. Israel har oppfordret USA til ikke å bryte med MBS, men tvert om støtte ham, og mye tyder på at dette kan gli over. Vesten – og Israel – har altfor store interesser knyttet til det eneveldige og hensynsløse saudiske diktaturet til at de vil la drapet på en journalist være i veien for seg.

Den israelsk journalisten Ronen Bergman skriver at Israel og Benjamin Netanyahu støtter visjonen til MBS når det gjelder framtida for Midtøsten. De vil derfor gjøre svært mye for å redde ham.

Israelsk programvare ble altså brukt til å spore Khashoggi for de saudiarabiske morderne, men var Israel mer innblandet enn som så? Mossad er spesialister på likvidasjoner. Ga de sine allierte i Saudi-Arabia ytterligere støtte? At Israel støtter MBS behøver vi i hvert fall ikke spekulere på. Det sier Benjamin Netanyahu med reine ord.

Snowden om Facebook

Snowden fikk også spørsmål om den datainnsamlinga som Facebook driver, og til det svarte han: «Facebook bryr seg ikke om dere, landet deres, politikken deres eller hva som skjer med dere. Facebook bryr seg om dataene deres. De er overvåkingsfolk. Produktet deres er dere, fortellinga om livene deres  – og livene til deres naboer.»

 

– Drapet på Khashoggi ble beordret av kongehuset

– Drapet på Khashoggi er en katastrofe for Israel

Khashoggi: Tyrkia publiserer grusomme detaljer, Trump vil helst se en annen vei

 

Bli med på å støtte kritisk og uavhengig journalistikk, klikk her.

Forrige artikkelUnder den pakistanske vulkanen
Neste artikkelPrivatisering av jernbanene i Storbritannia koster skattebetalerne 5 milliarder pund i året
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).