– Drapet på Khashoggi er en katastrofe for Israel

0
Jamal Khashoggi. Shutterstock.

«Den grusomme drapsaksjonen mot Khashoggi har virkninger langt ut over det å avsløre den saudiarabiske kronprinsen som brutal og hensynsløs. I Jerusalem og Washington sørger de over hele den strategiske planen sin – ikke minst når det gjelder å slå til mot Iran. Dette skriver USAs tidligere ambassadør til Israel, Daniel B. Shapiro i en kronikk i den israelske avisa Haaretz.

Shapiro mener at drapet og og konsekvensene av det reiser helt grunnleggende tvil om USAs og Israels strategi i Midtøsten. Både USA og Israel har satset på kronprins Mohammed bin Salman (MBS) som en strategisk partner. Men så avslører han seg så til de grader som en hensynsløs og opportunistisk morder samtidig som Saudi-Arabia lyver den amerikanske presidenten opp i ansiktet på en helt skamløs måte. Dette har ført til oppstandelse i Donald Trumps egne rekker, blant folk som har støttet Israel og Saudi-Arabia i tykt og tynt.

For Israel er dette et nederlag fordi det betyr at den aksen landet har forsøkt å bygge opp mot Iran, en israelsk-sunni-allianse under USAs paraply, ikke lenger kan fungere som tenkt.

Etter hvert som avsløringene av detaljene rundt drapet drypper og fosser ut fra Tyrkia blir det stadig vanskeligere for Trump å sparkle over drapet og late som om alt er som før.

Det kommer nå også fram at det var Saudi-Arabias dødsskvadron, den såkalte Tigerskvadronen som gjennomførte drapet, og den rapporterer til MBS personlig. Forhøret og drapet ble dirigert over Skype av den nære rådgiveren til MBS, nemlig Saud al-Qahtani. «Bring meg hodet til den hunden,» skal al-Qahtani ha ropt over telefonen. Og kanskje var det akkurat det de gjorde.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEU-kommisjonen avviser Italias statsbudsjett – Italia nekter å bøye seg
Neste artikkel”Northern Screen” – US Marines egen øvelse i Troms
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).