– Drapet på Khashoggi er en katastrofe for Israel

13
Jamal Khashoggi. Shutterstock.

«Den grusomme drapsaksjonen mot Khashoggi har virkninger langt ut over det å avsløre den saudiarabiske kronprinsen som brutal og hensynsløs. I Jerusalem og Washington sørger de over hele den strategiske planen sin – ikke minst når det gjelder å slå til mot Iran. Dette skriver USAs tidligere ambassadør til Israel, Daniel B. Shapiro i en kronikk i den israelske avisa Haaretz.

Shapiro mener at drapet og og konsekvensene av det reiser helt grunnleggende tvil om USAs og Israels strategi i Midtøsten. Både USA og Israel har satset på kronprins Mohammed bin Salman (MBS) som en strategisk partner. Men så avslører han seg så til de grader som en hensynsløs og opportunistisk morder samtidig som Saudi-Arabia lyver den amerikanske presidenten opp i ansiktet på en helt skamløs måte. Dette har ført til oppstandelse i Donald Trumps egne rekker, blant folk som har støttet Israel og Saudi-Arabia i tykt og tynt.

For Israel er dette et nederlag fordi det betyr at den aksen landet har forsøkt å bygge opp mot Iran, en israelsk-sunni-allianse under USAs paraply, ikke lenger kan fungere som tenkt.

Etter hvert som avsløringene av detaljene rundt drapet drypper og fosser ut fra Tyrkia blir det stadig vanskeligere for Trump å sparkle over drapet og late som om alt er som før.

Det kommer nå også fram at det var Saudi-Arabias dødsskvadron, den såkalte Tigerskvadronen som gjennomførte drapet, og den rapporterer til MBS personlig. Forhøret og drapet ble dirigert over Skype av den nære rådgiveren til MBS, nemlig Saud al-Qahtani. «Bring meg hodet til den hunden,» skal al-Qahtani ha ropt over telefonen. Og kanskje var det akkurat det de gjorde.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det blir spennende å se hva dette vil bety for de planlagte sanksjonene mot Iran.

  Man kommer til å balansere på kanten av en oljekrise.
  Et konfliktfylt samarbeid mellom USA og Saudi Arabia kan skape problemer for verdens oljeforsyning. Evt kan andre land klare å sabotere noe av verdens oljeforsyning.

  Sitat herfra:
  -Oljemarkedet i 2019 kommer til å bli dominert av et bratt fall i iransk oljeproduksjon og veldig lav reservekapasitet fra Opec.
  -I tillegg kan den høye utnyttelsen (98-99 prosent) av den globale tilbudskapasiteten fort resultere i større svingninger i oljeprisen ettersom vi kommer til å være veldig sårbare for plutselige tilbudsforstyrrelser og høy geopolitiske risiko, sier Martinsen, som peker på Venezuela, Libya, Nigeria og Irak som de største oljeprodusentene som typisk plutselig kan miste produksjon.

 2. Det blir litt ugreit for Israel/USA. Før kunne de sette opp Shia, Sunni mot hverandre, men nå blir det Shia som er mot Sunni, som igjen er splittet i Muslim Brotherhood/salafister og KSA/wahabister.
  En jævla røre, og Natolandet Tyrkia er jo Sunni/MB/Salafi, og er drittforbanna på KSA som drepte en av sine brødre.

 3. Går helt greit dette. Lær av british empire. Splitt og hersk.

 4. Liket rapporteres funnet. Det er sterkt mishandlet og særlig ansiktet er ødelagt etter tortur.
  Ikke rart de ikke ville ha det funnet.
  Og akkurat dette henspiller på århundregammel overtro hos ørkenfolkene.
  Når liket er mishandlet, eller deler mangler, kommer man ikke til det “lovede paradis”.
  Spesielt gelder dette ansiktet/hodet i overtroen.

  Slikt gjøres for å spre ekstra frykt, eller knuse motstandere.
  Og MSB vil signalisere at han har makt til å straffe både i levende live og etter døden.

  De bør få anledning til å smake sin egen medisin.

 5. Avatar for INK INK says:

  Eh … men er ikke egentlig dette normalen? Dvs. er det ikke normalen i verden i dag (som før) at ledelsen for militære stormakter består av folk som stort sett godt kan beskrives som nettopp “hensynsløse og opportunistiske mordere som lyver hvem som helst skamløst opp i ansiktet når det passer dem”?

  Mordet et selvfølgelig helt forferdelig, hjerterått og grotesk, hvis det vi får høre stemmer (og det er det vel ikke umulig at det gjør, dessverre). Men er slikt egentlig noe som med troverdighet kan tenkes å sjokkere de psykopatene som styrer vestlig elite/ det militær-industrielle komplekset i dag? Og er dette egentlig noe nytt fra Saudi-Arabias side, altså noe som ikke har skjedd før?

  Hvorfor får en slik sak plutselig så mye oppmerksomhet nå?

 6. Avatar for aford aford says:

  Og et Tyrkia som strekker seg helt til Rødehavet stopper vel f**n ikke frivillig der.

 7. Da er dette forlengst glemt, uten at hverken midtøsten eksploderte eller USA brøt sammen.
  Ikke en gang Saudiene merket noe…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere