– Drapet på Khashoggi ble beordret av kongehuset

6
Illustrasjon: Shutterstock.

Saudi-Arabia har gitt et stort antall mer eller mindre sjølmotsigende versjoner av drapet på Jamal Khashoggi i kongedømmets konsulat i Istanbul. Dette har ikke bløffet mange. Til og med USAs utenriksminister Mike Pompeo sier nå at «De mistenkte kom fra Saudi-Arabias etterretningstjeneste, kongehuset, utenriksdepartementet og andre saudiarabiske departementer.»

Kronprins Mohammed bin Salman (MBS) sier at drapet var «en forferdelig forbrytelse» og «dessuten unødvendig», hva nå det siste måtte bety. Alle piler peker i retning ham når det gjelder det øverste ansvaret for forbrytelsen. USAs tidligere ambassadør i Riyadh, Robert Jordan, sier: «Mest sannsynlig hadde operasjonen den saudiarabiske regjeringens godkjennelse.»

USAs regjering har håndtert dette drapet ganske elendig. Donald Trump har latt som om han tror på forsikringene fra det saudiske kongehuset, siden det han er opptatt av er å redde våpensalget til landet, og Pompeos besøk gjorde ikke noe inntrykk på kommentatorene i USA. Han hadde jo ikke behøvd å smile så bredt når han møtte de ansvarlige, sier noen. Trump har riktignok sagt at den saudiske dekkoperasjonen er «den dårligste noen gang» i dekkoperasjonenes historie.

Frankrike sier de er klare til å utløse sanksjoner mot Saudi-Arabia «dersom det blir bevist at kongehuset er delaktig» i drapet. Men saudiaraberne har lang erfaring for at Vestens ledere har en betydelig evne til å glemme prinsipper hvis det legges tilstrekkelig mange milliarder dollar oppå dem.

USA har ikke råd til å tape det saudiske kongehuset som alliert. I Washington er man redde for at mer alvorlige sanksjoner derfra ville føre til at saudiene skifter parti og kjøper våpen fra Russland i stedet. Derfor vil det bli lagd en redningsoperasjon slik at spillet kan forsette mer eller mindre som før. Men en slik operasjon vil koste både politisk og økonomisk. Og det er grenser for hva president Erdogan i Tyrkia vil la saudiene slippe unna med uten å få rikelig med kompensasjon for det. Tyrkia har full oversikt over hva som skjedde og hvem som var ansvarlige, noe de har demonstrert gjennom de stadige dryppene av informasjoner fra etterretningstjenesten. Men også de kan være villige til å se en annen vei – hvis kompensasjonen er stor nok.

Hovedstrømsmediene i USA var lagt framme i jakten på de ansvarlige de første ukene, men det er nå en markant nedtrapping av saka både i New York Times og Washington Post. Har noen hvisket dem i øret at de må slutte med leken er god, eller har investorene gjort det klart at de ønsker fortsatt gode forbindelser med hodekapperne i Riyadh?

Her hjemme har Solbergregimet sittet helt stille i båten og ikke latt seg friste til å mene noe om et drap som åpenbart er utført på oppdrag fra toppledelsen i vår nære allierte på den arabiske halvøya.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Et drap som åpenbart er utført på oppdrag av fra toppledelsen… Ja, det er akkurat det - det er liksom litt for åpenbart. Da er det grunn til å være skeptisk.

  2. Fru Solberg gjør det fru Solberg kan. Hun gjør som hun får beskjed om. Derfor har hun ingenting å si om Saudi-Arabia, hverken i denne saken eller i forhold til den anspente og eksplosive geopolitiske konteksten landet befinner seg i for tiden. Det er verdt å merke seg hvor påfallende lite vår statsminister har å si om noe som helst utenrikspolitisk.

  3. Nei, det er utenriksministeren som uttaler seg om utenrikspolitikk.
    Ine Marie Søreide bør reside til Saudi Arabia og ta opp spørsmål
    om menneskerettigheter med MBS.

  4. Konutsi says:

    “Solbergregimet” - enig i den!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.