– Drapet på Khashoggi ble beordret av kongehuset

0
Illustrasjon: Shutterstock.

Saudi-Arabia har gitt et stort antall mer eller mindre sjølmotsigende versjoner av drapet på Jamal Khashoggi i kongedømmets konsulat i Istanbul. Dette har ikke bløffet mange. Til og med USAs utenriksminister Mike Pompeo sier nå at «De mistenkte kom fra Saudi-Arabias etterretningstjeneste, kongehuset, utenriksdepartementet og andre saudiarabiske departementer.»

Kronprins Mohammed bin Salman (MBS) sier at drapet var «en forferdelig forbrytelse» og «dessuten unødvendig», hva nå det siste måtte bety. Alle piler peker i retning ham når det gjelder det øverste ansvaret for forbrytelsen. USAs tidligere ambassadør i Riyadh, Robert Jordan, sier: «Mest sannsynlig hadde operasjonen den saudiarabiske regjeringens godkjennelse.»

USAs regjering har håndtert dette drapet ganske elendig. Donald Trump har latt som om han tror på forsikringene fra det saudiske kongehuset, siden det han er opptatt av er å redde våpensalget til landet, og Pompeos besøk gjorde ikke noe inntrykk på kommentatorene i USA. Han hadde jo ikke behøvd å smile så bredt når han møtte de ansvarlige, sier noen. Trump har riktignok sagt at den saudiske dekkoperasjonen er «den dårligste noen gang» i dekkoperasjonenes historie.

Frankrike sier de er klare til å utløse sanksjoner mot Saudi-Arabia «dersom det blir bevist at kongehuset er delaktig» i drapet. Men saudiaraberne har lang erfaring for at Vestens ledere har en betydelig evne til å glemme prinsipper hvis det legges tilstrekkelig mange milliarder dollar oppå dem.

USA har ikke råd til å tape det saudiske kongehuset som alliert. I Washington er man redde for at mer alvorlige sanksjoner derfra ville føre til at saudiene skifter parti og kjøper våpen fra Russland i stedet. Derfor vil det bli lagd en redningsoperasjon slik at spillet kan forsette mer eller mindre som før. Men en slik operasjon vil koste både politisk og økonomisk. Og det er grenser for hva president Erdogan i Tyrkia vil la saudiene slippe unna med uten å få rikelig med kompensasjon for det. Tyrkia har full oversikt over hva som skjedde og hvem som var ansvarlige, noe de har demonstrert gjennom de stadige dryppene av informasjoner fra etterretningstjenesten. Men også de kan være villige til å se en annen vei – hvis kompensasjonen er stor nok.

Hovedstrømsmediene i USA var lagt framme i jakten på de ansvarlige de første ukene, men det er nå en markant nedtrapping av saka både i New York Times og Washington Post. Har noen hvisket dem i øret at de må slutte med leken er god, eller har investorene gjort det klart at de ønsker fortsatt gode forbindelser med hodekapperne i Riyadh?

Her hjemme har Solbergregimet sittet helt stille i båten og ikke latt seg friste til å mene noe om et drap som åpenbart er utført på oppdrag fra toppledelsen i vår nære allierte på den arabiske halvøya.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEU-kommisjonens angrep på Italia er utpresning og kan bety sanksjoner
Neste artikkelSaudi-Arabia går inn som partner i et stort kinesisk-russisk fond
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).