Polen og Litauen sier de kan hjelpe til med å returnere vernepliktige ukrainske menn

0

Ukraina har avbrutt konsulære tjenester for menn i vernepliktig alder som bor i utlandet for å presse dem til å reise hjem og kjempe.

Byrået Reuters skriver:

Ukraina suspenderte tirsdag konsulære tjenester for mannlige borgere i militær alder frem til 18. mai, og kritiserte ukrainere i utlandet som de sa forventet å motta hjelp fra staten uten å hjelpe den med å kjempe for overlevelse i krigen mot Russland.

Hundretusenvis av ukrainske menn i tjenestepliktig alder bor i utlandet og landet står overfor en akutt mangel på tropper mot en større, bedre utstyrt fiende nesten 26 måneder etter Russlands invasjon.

Ukraina vedtok i forrige uke en lov som reviderer hvordan den mobiliserer sivile menn inn i de væpnede styrkene for å gjøre prosessen mer effektiv, og tar opp det militæranalytikere sier er en sentral utfordring hvis den skal holde ut mot fremrykkende russiske tropper.

Polen og Litauen har sagt at de kan bidra til å returnere ukrainske menn i militær alder til Ukraina, da Kiev leter etter flere vernepliktige å sette i frontlinjen, der ukrainske styrker står overfor en brutal kamp og en fremrykkende russisk hær.

Kommentarene kom etter at Ukraina kunngjorde at de suspenderte konsulære tjenester for menn i militær alder som bor i utlandet som en måte å presse dem til å reise hjem for å kjempe. Restriksjonene inkluderer å forby menn i alderen 18 til 60 år å søke om pass mens de er i utlandet.

Den polske forsvarsministeren Wladyslaw Kosiniak-Kamysz sa onsdag at Warszawa har «foreslått i lang tid at vi kan hjelpe den ukrainske siden med å sikre at personer som er underlagt [obligatorisk] militærtjeneste, drar til Ukraina». På spørsmål om Polen ville gå med på å transportere ukrainere tilbake til Ukraina, sa han: «Alt er mulig».

Litauens forsvarsminister Laurynas Kasciunas sa at Vilnius også var villig til å hjelpe til med å sende ukrainere tilbake for å kjempe. Han antydet at Litauen ikke ville være villig til å deportere ukrainere fysisk, men kunne presse dem på andre måter.

«Selvfølgelig vil ingen samle dem og ta dem til Ukraina – dette vil ikke skje», sa Kasciunas. «Men (det er mulig å lage begrensninger for disse personene) når det gjelder sosiale ytelser, arbeidstillatelser, dokumenter – dette er alternativer som jeg hører fra polsk side også. Så la oss vente og se hvilket alternativ de vil tilby, kanskje det også passer for Litauen».

Det er anslått at rundt 860.000 ukrainske menn bor utenfor Ukraina i Europa. Noen var i stand til å forlate Ukraina til tross for at krigsloven forbød menn i alderen 18 til 60 å forlate landet. Andre bodde utenfor Ukraina før Russland startet sin invasjon i februar 2022.

Tidligere forsvarssjef: – Stridsdyktige ukrainske menn i Norge bør sendes hjem

Totalt er det nå 15.860 ukrainske menn i «stridsdyktig alder» som har fått kollektiv beskyttelse i Norge per 31. mars.

Tidligere forsvarssjef og general Harald Sunde mener ukrainske menn i tjenestedyktig alder har en moralsk plikt til å reise tilbake til Ukraina for å slutte seg til forsvarskrigen mot Russland.

I Ukraina gjør menn i vernepliktig alder alt de kan for å slippe unne tjenesten, som de jo vet er noe nær den sikre dør.

New York Times skriver:

In Ukraine’s West, Draft Dodgers Run, and Swim, to Avoid the War

Vesten kan levere våpen, men det er ukrainerne som skal dø i dette forsøket på å skade og desimere Russland. Og da får de vær så god å dø for NATO og krigsindustrien. For våre hjemlige krigsentusiaster har vel ikke tenkt å verve seg?

Mer enn 100.000 ukrainske soldater har desertert fra de væpnede styrkene i Ukraina. uttalte Aleksey Arestovich, tidligere rådgiver for kontoret til presidenten i Ukraina, som flyktet til USA. Dette sa han i videobloggen «Alpha and Omega».

Og ved fronten deserterer soldatene:

Forrige artikkelOm prinsipper og diktatur
Neste artikkelLarry Johnsons tale til Sikkerhetsrådet om Nord Stream