Khashoggi: Tyrkia publiserer grusomme detaljer, Trump vil helst se en annen vei

0
Mike Pompeo i gemyttelig møte med kronprins MBS. "Jeg ville ikke snakke om fakta, og det ville ikke de heller."

Det pågår et høyt spill omkring drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, et spill som gjør alt snakk i USA om lov og rett til latter. Myndighetene i Tyrkia har tydeligvsi fullstendig oversikt over hvordan drapet på journalisten ble gjennomført inne i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, og de drypper nå grusomme detaljer om hvordan dette skjedde via mediene. De vet også hvem som gjennomførte drapet og at disse folkene tilhører den nærmeste kretsen av sikkerhetsfolk rundt kronprins Mohammed bin Sultan, Vestens yndling MBS.

Pressa i Tyrkia er hardt kontrollert av myndighetene, så når man ikke legger fram saka i sin helhet, men drypper den detalj for detalj, så er det en del av et spill fra president Erdogan. Han bruker denne saka i kampen mot Saudi-Arabia om en lederrolle i Midtøsten, og han vil tyne mest mulig ut av myndighetene i Riyadh, gjerne også i form av store pengebeløp under bordet.

På amerikansk side er Det hvite hus livredde for at drapet skal skade forholdet til oljediktaturet i Saudi-Arabia. Donald Trump sendte utenriksminister Mike Pompeo til Riyadh for å snakke med kongehuset. Han kysset kongens ring og det hele var svært jovialt da diktatorene bedyret sin uskyld og uvitenhet om det som skjedde i Istanbul.

«Jeg ville ikke snakke om fakta,» sa Pompeo til pressa etterpå, «og det ville ikke de heller.» Tenk det, de ville ikke snakke om fakta, men de lovte å undersøke det, da. Så betryggende.

Senatorer i Washington som den tradisjonelt svært prosaudiske Lindsay Graham, er rasende av det de oppfatter som et gigantisk cover-up. Men i Det hvite hus leter man nettopp etter måter å dekke over det hele på. Trump vet at det ikke er han som sitter med trumfen i dette spillet, men Saudi-Arabia. Oljediktaturet kan svare på eventuelle straffetiltak på måter som vil kunne være katastrofale for USA. De kan skrinlegge kjøp av amerikanske våpen til 110 milliarder dollar og heller kjøpe våpen av for eksempel Russland. De kan kjøre oljeprisen i taket og de kan dumpe amerikanske statsobligasjoner. I en situasjon der både Kina, Russland og Japan dumper USAs statsobligasjoner, vil et storsalg fra Saudi-Arabia side være et hardt slag for USAs økonomi. Dollarens hegemoni i verden er basert på en avtale mellom USA og nettopp Saudi-Arabia.

Inngangen til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Reaksjoner

Christine Lagarde, sjefen for Det internasjonale pengefondet vil droppe sitt planlagte besøk på en viktig konferanse i Riyadh neste uke. Mange toppsjefer og mediemoguler gjør liknende ting. Utenriksministrene i det som er igjen av G7 har krevd undersøkelser.

New York Times skriver at etterretningstjenestene i USA blir mer og mer sikre på at det var kronprins MBS som sto bak drapet på Khashoggi.

Men USA har ikke råd til å dumpe sin viktigste arabiske partner og sitt største våpenmarked. USA trenger Saudi-Arabia i kampen mot Iran. Dette vet man også i Ankara, derfor vil Erdogan nok fortsette å dryppe mens han venter på et tilbud som er godt nok til å bli enig med USA og Saudi-Arabia om å la det hele forsvinne i tåka. Spørsmålet er likevel om ånden nå til de grader er uta av flaska at det kan bli vanskelig å få den tilbake igjen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHelslakt av Angela Merkels «grønne» energipolitikk
Neste artikkelOmtrent halvparten av USAs soldater tror at det snart bryter ut en storkrig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).