Khashoggi: Tyrkia publiserer grusomme detaljer, Trump vil helst se en annen vei

6
Mike Pompeo i gemyttelig møte med kronprins MBS. "Jeg ville ikke snakke om fakta, og det ville ikke de heller."

Det pågår et høyt spill omkring drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, et spill som gjør alt snakk i USA om lov og rett til latter. Myndighetene i Tyrkia har tydeligvsi fullstendig oversikt over hvordan drapet på journalisten ble gjennomført inne i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, og de drypper nå grusomme detaljer om hvordan dette skjedde via mediene. De vet også hvem som gjennomførte drapet og at disse folkene tilhører den nærmeste kretsen av sikkerhetsfolk rundt kronprins Mohammed bin Sultan, Vestens yndling MBS.

Pressa i Tyrkia er hardt kontrollert av myndighetene, så når man ikke legger fram saka i sin helhet, men drypper den detalj for detalj, så er det en del av et spill fra president Erdogan. Han bruker denne saka i kampen mot Saudi-Arabia om en lederrolle i Midtøsten, og han vil tyne mest mulig ut av myndighetene i Riyadh, gjerne også i form av store pengebeløp under bordet.

På amerikansk side er Det hvite hus livredde for at drapet skal skade forholdet til oljediktaturet i Saudi-Arabia. Donald Trump sendte utenriksminister Mike Pompeo til Riyadh for å snakke med kongehuset. Han kysset kongens ring og det hele var svært jovialt da diktatorene bedyret sin uskyld og uvitenhet om det som skjedde i Istanbul.

«Jeg ville ikke snakke om fakta,» sa Pompeo til pressa etterpå, «og det ville ikke de heller.» Tenk det, de ville ikke snakke om fakta, men de lovte å undersøke det, da. Så betryggende.

Senatorer i Washington som den tradisjonelt svært prosaudiske Lindsay Graham, er rasende av det de oppfatter som et gigantisk cover-up. Men i Det hvite hus leter man nettopp etter måter å dekke over det hele på. Trump vet at det ikke er han som sitter med trumfen i dette spillet, men Saudi-Arabia. Oljediktaturet kan svare på eventuelle straffetiltak på måter som vil kunne være katastrofale for USA. De kan skrinlegge kjøp av amerikanske våpen til 110 milliarder dollar og heller kjøpe våpen av for eksempel Russland. De kan kjøre oljeprisen i taket og de kan dumpe amerikanske statsobligasjoner. I en situasjon der både Kina, Russland og Japan dumper USAs statsobligasjoner, vil et storsalg fra Saudi-Arabia side være et hardt slag for USAs økonomi. Dollarens hegemoni i verden er basert på en avtale mellom USA og nettopp Saudi-Arabia.

Inngangen til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Reaksjoner

Christine Lagarde, sjefen for Det internasjonale pengefondet vil droppe sitt planlagte besøk på en viktig konferanse i Riyadh neste uke. Mange toppsjefer og mediemoguler gjør liknende ting. Utenriksministrene i det som er igjen av G7 har krevd undersøkelser.

New York Times skriver at etterretningstjenestene i USA blir mer og mer sikre på at det var kronprins MBS som sto bak drapet på Khashoggi.

Men USA har ikke råd til å dumpe sin viktigste arabiske partner og sitt største våpenmarked. USA trenger Saudi-Arabia i kampen mot Iran. Dette vet man også i Ankara, derfor vil Erdogan nok fortsette å dryppe mens han venter på et tilbud som er godt nok til å bli enig med USA og Saudi-Arabia om å la det hele forsvinne i tåka. Spørsmålet er likevel om ånden nå til de grader er uta av flaska at det kan bli vanskelig å få den tilbake igjen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Harald Harald says:

  Nå må vi ikke la oss lure av inte-linfiltrert nyhetsoppsoppslag. Alt her kan være løgn og skuespill for å fremme en agenda.
  Ett hint er at onkelen til Khashoogi var verdens største våpenhandler under Iran Contra. Hvis vi kjenner til aktørene fra den gang, kan man spørre seg; er egentlig Khashoogi tatt av dage?

 2. Avatar for AndersP AndersP says:

  Harald skrev: “Er egentlig Khashoogi tatt av dage?” Vi minns ju den ryske journalisten som “dräptes” i Kiev och sedan lyckligen återuppstod.

 3. Avatar for K11 K11 says:

  Ja, jeg tenker det samme. Jeg har ikke studert saken i detalj, men det er påfallende hvor mye oppmerksomhet den har fått i MSM, noe som i seg selv er suspekt, og bør få oss til å tenke over hva agendaen egentlig er.

 4. Avatar for SHO SHO says:

  Det er selvfølgelig mange som kan ha interesse av at denne makabre sak blåses kraftig opp i media. Det er en lang rekke med land og grupper som ser seg tjent med at det oppstår en alvorlig konflikt mellom USA og Saudi Arabia feks før mellomvalget i USA og før sanksjonene mot Iran intreffer.

 5. Avatar for nemesis nemesis says:

  Nå har Saudi Arabia i prinsippet bekreftet sin rolle i drapet på Khashoggi, men hva så? Det er vel nå “blod viser seg å være tykkere enn vann”. Her har både Senat og Kongress tidliger diskvalifisert Trump fra ansvaret om å innføre sanksjontiltak. For øyeblikket tror jeg dette passer godt for Trump, og så får vi se hva Kongress og Senat stiller opp med tiltak. Har mistanke om at dette ikke blir rare saker, når medlemmene oppdager at de eksisterer på nåde av våpenprodusentene og SA.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.