Blir dette den nye robotarbeideren?

4
Eksoskjelett, maskin montert på mennesket eller menneske inni maskin?

Salget av industriroboter nådde en ny topp i 2017 med 387.000 solgte enheter. Det er en vekst på 31 prosent fra året før. Det var Kina som sto for den største veksten med 58 prosent, mens salget i USA økte med 6 prosent og i Tyskland med 8 prosent. Dett går fram av World Robotics Report 2018. Men fortsatt er det Sør-Korea som har flest industriroboter per 10.000 innbyggere. Kina har verdens største omsetning av industriroboter og man regner med at antallet installerte roboter i industrien vil nærme seg millionen i 2020.

Kraftig vekst i antall industriroboter

Den helautomatiske fabrikken er ikke langt unna. For de første kapitalistene som lykkes med det, vil profittene være store, simpelthen fordi de vil konkurrere ut de andre produsentene. Men et problem er at det fortsatt bare er menneskelig arbeid som skaper merverdi. En maskin er en maskin. Dens produksjonskostnader går inn i produktene i løpet av dens levetid. Men den kan ikke skape merverdi. Derfor blir neppe menneskene borte fra produksjonen.

I masseproduksjonen er det faktisk slik at de store korporasjonene ofte heller bruker ekstremt billig arbeidskraft enn å sette inn avansert maskineri, simpelthen fordi det gir mer profitt. I den andre enden av skalaen er det mulig vi vil se mer av kombinasjonen menneske-maskin. Det er en stor industri som jobber med å utvikle såkalte eksoskjeletter, eller utvendige skjeletter. Dette er robotaktig utstyr som arbeideren spenner på seg og som bidrar til at det kan løftes tyngre gjenstander og gjøres mer krevende jobber. Arbeideren blir altså en slags cyborg. Et hjelpemiddel i arbeidsdagen eller et ekstremt hjelpemiddel for å tyne den siste dråpen av profitt ut av arbeidskrafta? Og hvor mye kunstig intelligens blir lagt inn i disse skjelettene, og hvor mye vil de få styringa over operasjonene?

Vi vil komme tilbake til dette temaet, fordi automatisering og robotisering er den nye store industrielle revolusjonen. Hvilken vei den utvikler seg vil ha svært store samfunnsmessige konsekvenser, og det vil også bli en arena for faglig kamp. Men foreløpig bare noen eksempler på eksoskjeletter:

Fabrikkarbeider Huyndai
Fabrikkarbeidere BMW

Og naturligvis har militærindustrien forlengst skjønt hva de kan gjøre med å montere eksoskjeletter på soldatene. Her fra Lockheed Martin.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Birgitta Birgitta says:

  Ja ,vi går da inn i robotalderen.
  Ingen aner konsekvensene av dette eksperiment !

 2. Gamlefar dreide 640 topputstyr på en 8-timers dag. 640! En vanlig irriterende arbeider dreide sjelden mer enn 50, og jeg, selv om jeg la meg i hardsælan, klarte ikke mer enn 150. Aldri vil noen industrirobot eller ekoskjelett-arbeider gjøre opp igjen dette etter han, garanterert!

  Selv sendte jeg vel gjennom omkring 20.000 m3 plank gjennom kløyva etc. under min tid på gølvet, før jeg plutselig ble kastet ut ei eftasstund, som takk for innsatsen. Men nå ser det jammen ut til at utkasteren blir nødt til å sende gjennom 20.000 m3 plank gjennom kløyva etc. selv, skal han klare seg. Det hadde han nok ikke regnet med! Slik jeg forstod ham mente han at han var så kul at alle ville arbeide for ham og yte full innsats for en slik likandes fyr, men nå er nok realitetene i ferd med å innhente ham. Faktum er at skal dette gå bra må han opp klokka 5 og arbeide til klokka 5, og fylle to flissekker om dagen. Når han har sendt gjennom sine 20.000 kubikk plank og slitt ut 20 par arbeidssko, da skal jeg jammen ta ham i hånda og gratulere ham som likeverdig :wink:

 3. Avatar for Fredrik Fredrik says:

  Dette er ikke noe eksperiment. Det er en utvikling, og det er kapitalismen som undergraver seg selv. Kapitalproduksjonen stopper opp.
  Spørsmålet er om dagens superkapitalister er avhengig av å produsere ny kapital eller om de kan gå over til andre styringsformer. De har ressursene og de har våpen. Oss driter de i.

 4. Avatar for SHO SHO says:

  Man må huske på at roboter ikke er gratis, de må produseres og de må også driftes.

  For et land slik som USA er det viktig å få bygget opp sin egen robotproduksjon for å ikke få for store underskudd på handelsbalansen (produksjon av roboter vil også skape arbeidsplasser). Store land kan på sikt få flere millioner roboter. Disse bruker strøm og denne strøm må også produseres. Blir det energimangel vil robotiseringen kunne stoppe opp, og kanskje øker også energiprisene kraftig. Noen kan lide den skjebne at først blir de arbeidsledige pga robotisering, dernest øker energiprisene pga robotisering og fattigdommen forsterkes. (Og på toppen av dette opplever man kanskje også at jorbruket begynner å produsere bioenergi fremfor mat, de med mest størst kjøpekraft bestemmer).

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere