Blir dette den nye robotarbeideren?

0
Eksoskjelett, maskin montert på mennesket eller menneske inni maskin?

Salget av industriroboter nådde en ny topp i 2017 med 387.000 solgte enheter. Det er en vekst på 31 prosent fra året før. Det var Kina som sto for den største veksten med 58 prosent, mens salget i USA økte med 6 prosent og i Tyskland med 8 prosent. Dett går fram av World Robotics Report 2018. Men fortsatt er det Sør-Korea som har flest industriroboter per 10.000 innbyggere. Kina har verdens største omsetning av industriroboter og man regner med at antallet installerte roboter i industrien vil nærme seg millionen i 2020.

Kraftig vekst i antall industriroboter

Den helautomatiske fabrikken er ikke langt unna. For de første kapitalistene som lykkes med det, vil profittene være store, simpelthen fordi de vil konkurrere ut de andre produsentene. Men et problem er at det fortsatt bare er menneskelig arbeid som skaper merverdi. En maskin er en maskin. Dens produksjonskostnader går inn i produktene i løpet av dens levetid. Men den kan ikke skape merverdi. Derfor blir neppe menneskene borte fra produksjonen.

I masseproduksjonen er det faktisk slik at de store korporasjonene ofte heller bruker ekstremt billig arbeidskraft enn å sette inn avansert maskineri, simpelthen fordi det gir mer profitt. I den andre enden av skalaen er det mulig vi vil se mer av kombinasjonen menneske-maskin. Det er en stor industri som jobber med å utvikle såkalte eksoskjeletter, eller utvendige skjeletter. Dette er robotaktig utstyr som arbeideren spenner på seg og som bidrar til at det kan løftes tyngre gjenstander og gjøres mer krevende jobber. Arbeideren blir altså en slags cyborg. Et hjelpemiddel i arbeidsdagen eller et ekstremt hjelpemiddel for å tyne den siste dråpen av profitt ut av arbeidskrafta? Og hvor mye kunstig intelligens blir lagt inn i disse skjelettene, og hvor mye vil de få styringa over operasjonene?

Vi vil komme tilbake til dette temaet, fordi automatisering og robotisering er den nye store industrielle revolusjonen. Hvilken vei den utvikler seg vil ha svært store samfunnsmessige konsekvenser, og det vil også bli en arena for faglig kamp. Men foreløpig bare noen eksempler på eksoskjeletter:

Fabrikkarbeider Huyndai
Fabrikkarbeidere BMW

Og naturligvis har militærindustrien forlengst skjønt hva de kan gjøre med å montere eksoskjeletter på soldatene. Her fra Lockheed Martin.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.