Magasinene tappes – Norge økte krafteksporten med 25 prosent siste uke

9
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Også forrige uke fortsatte norske kraftselskaper sin nettoeksport av strøm ut av landet, viser ferske tall fra NVE. Det er ABC Nyheter som skriver dette, og nettavisa fortsetter:

«Norge tørker ut, beholdningen i kraftmagasinene reduseres uke etter uke og strømprisene er på skyhøyt nivå.
Samtidig viser NVEs kraftstatistikk for uke 30, som altså ble avsluttet søndag, at også denne uka hadde norske kraftselskaper en netto eksport av strøm til utlandet.

Ja, Norge økte nettoeksporten av kraft med 24,8 prosent fra uka før, til 277 GWh.

En gigawattime (GWh) utgjør en million kilowattimer.

Lite nedbør var ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, allerede i mai en årsak til usedvanlig høye strømpriser i Norge, i tillegg til at prisen på CO2-kvoter har økt. Norge økte strømproduksjonen fra 2.078 GWh i uke 29, til 2.126 GWh i uke 30. Forbruket sto omtrent stille på 1.849.

Økningen i strømproduksjon førte til at fyllingsgraden i vannmagasinene igjen minsket med 0,4 prosentpoeng, til 60,0 prosent. På tilsvarende tid i fjor var beholdningen 75,1 prosent. Ifølge NVE er kraftprisene enda høyere i resten av Europa, enn i Norge.»

I en tidligere artikkel om strømprisene skrev ABC Nyheter:

«Strømprisene er mye høyere i år, enn tidligere år på denne tiden. Den høye strømprisen henger sammen med mindre nedbør enn vanlig, og høyere priser på gass, kull og CO2 enn tidligere.

– Norge har en væravhengig strømforsyning. Når det regner lite, går prisene opp. Samtidig har det blitt dyrere å importere strøm til Norge fordi prisen på CO2-kvoter nesten har tredoblet seg i vinter, forklarer Sanderud i pressemeldingen.»

Vi har altså fått tredd nedover hodene vår et strømprissystem som gjør det lukrativt å eksportere kraft til utlandet når magasinene tørker ut, samtidig som systemet gjør strømmen enda dyrere for norske forbrukere på grunn av kvotesystemet.

Som Odd Handegård har pekt på her på steigan.no begynte galskapen tidlig på 90-tallet med liberaliseringen av kraftomsetningen (bransjen fikk selge strømmen hvor den ville), og med privatiseringen av kraftbransjen (etableringen av aksjeselskaper) som førte til at kraftverkene etter hvert fikk helt andre interesser enn å levere stabil og billig strøm til befolkning, industri og offentlige arbeidsplasser.

«Det er ikke bare kraftprodusenter og nettbedrifter som skal tjene penger på kraftproduksjonen vår,» skriver Handegård, «i tillegg til stat og kommuner. Det er også etablert ytterligere et mellomledd med mange betegnelser – dels kalles de «strømleverandører», dels «tradere» og dels kraftspekulanter (NRK). Disse selskapene produserer ikke strøm – de lever av å kjøpe og å selge strøm.»

En slik trader er Einar Aas, Grimstad. Han lever av å spekulere i dette systemet. Uten å tilføre noe av verdi tjente han i 2016 hele 833 millioner kroner. En stor del av den strømprisen vi betaler går til spekulanter som ham. Dette handler om klasse, det handler om massiv privatisering av norske naturressurser, og det handler om politikere fra mange partier som har ført og fortsetter å føre folket bak lyset.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det er klart det at samfunnstilliten går fullstendig opp i limingen når man leser om noe så trist. Men det er vel det som er meningen. Et samfunn uten tillit er enkelt å manipulere.

  Her er forresten en litt eldre rapport, hvis den skulle være av interesse for noen:

  -Energy Security For Whom? For What?

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Det ser ut som det trengs å innføre strengere regler for strømeksport i Norge når fyllingsgraden er lav. Blårussen må ikke få styre dette. (Men hva vil ESA og ACER si til strengere norske regler for nedtømming av magasiner?) Det ser ut som prisen på CO2-kvoter i EU slår direkte ut på strømprisen i Norge selv om strømmen her til lands er produsert med vannkraft. Noen tjener veldig godt på det som nå skjer, mens de fleste taper på dette.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg kunne ønske jeg ikke var enig med deg, men slik ser det ut for meg også.

 4. Slik har det alltid vært, som vi alle vet, igjennom historien at de\det store overkjører de/det små. Men la oss diskutere noen ekstra år til, ikke sant? Så selvet kan være fornøyd med sitt opphøyde sinn sånn som med så mye annet vi homo sapiens liv. Lurer du på hvorfor folk gikk ut i gata før i tiden men nå sitter inne å sutrer? Eliten vet å hagle ned med mat til selvet, så til slutt er det å ha en mening som er det viktige IKKE å spre\agere på den… Mannen som vet, kaller vi oss selv, the irony! Who flushed?!! :open_mouth:

 5. Et stabilt samfunn er umulig pr definisjon. Hvem prater om å øke stabilitet i dag? Er ikke akkurat etterkrigs-tilstander, hvor folk BRANT for å hjelpe, ikke i ord men i følelser - ikke av viten men av visdom! ALT koker ned til moralske verdier! -ikke etikk men moral! Vi har det i blodet, å den utrolig træge bevistheten gjør etikk til et moderne idiot prosjekt.

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Skrevet i hjertene våre, sier Bibelen.

 7. Geoengineering som gir tørke, og CO2 som er en vitenskapelig/politisk bløff.
  Snart på tide å avsløre klimasvindelen?

 8. <<Magasinene tappes - Norge økte krafteksporten med 25 prosent siste uke>>

  • Is it any wonder . . . . . . .

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere