Södra Syrien befrias från USA-stödda terrorister

0
Den syriske hæren har frigjort et stort antall landsbyer i det sørvestlige Syria.

Av Anders Romelsjö.

Under 7 års tid, sedan krigets start, har Sveriges radio och TV okritiskt återgett angriparen USA:s version. Jag har påtalat detta i många artiklar och har också anmält program till Granskningsnämnden. Granskningsnämnden accepterar propaganda för terrorism på SvT

Nu har reportern Johan Mathias Sommarström, Sveriges Radio haft flera vederhäftiga inslag med intervjuer som haft erfarenhet av att leva i terroristkontrollerade områden. En fruktansvärd brutalitet framkommer. Jag återgav den första intervjun, och en senare. Syrien: Sveriges Radio vaknar efter 7 års slummer?26/6 och Nya sakliga rapporter från Syrien av Sveriges Radio: Hårda strider väntas

Johan-Mathias Sommarström i en av tunnlar som de kidnappade tvingades att gräva. Foto: Sveriges Radio

Idag kom denna rapport De kidnappades och hölls i burar i Syrien

Intervjuerna är saklig och uppgifterna är i överensstämmelse med andra uppgifter och viktiga fakta som jag funnit under 7 års bevakning av frågan. Men som etablerade media underlåtit att rapportera. Vilken förstämning i svenska media då Aleppo befriades från terrorister (al Nusra eller mer korrekt Jabhat Fateh al-Sham, tidigare känd som Jabhat al-Nusra eller Nusrafronten är en salafistisk, jihadistisk rörelse i Syrien som bekämpar Bashar al-Assads regering). (Wikipedia). Och Jabhat Fateh al-Sham har bytt namn till Hayat Tahrir al-Sham. Det är inte lätt att följa med i alla namnbyten, som bl.a. sker för att framstå i bättre ljus då gruppens extremism och brutalitet framträtt alltför tydligt.

al Nusra/Hayat Tahrir al-Sham
Observera att man nu i Sverige ser salafismen som en växande fara. DN skriver 28/6 DN ”Salafismen, en fundamentalistisk inriktning inom islam, har vuxit sig starkare i Sverige, visar en ny rapport. Det finns en aningslöshet hos svenska myndigheter om hur verkligheten ser ut, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp, forskningsledare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier.”

I Syrien har nästa stora slag om ett rebellkontrollerat område inletts. Det är i Daraa nära gränsen mot Jordanien. Området kontrolleras av IS och al-Qaidagruppen Nusrafronten – båda en slags salafister. De senaste dagarna har uppemot 300 000 människor flytt undan striderna enligt radionyheterna idag.

Southfront som noga följer utvecklingen i Syrien rapporterar ”Regeringens styrkor och dess allierade har nu kontroll över 60% av den sydsyriska provinsen Daraa. Sedan slutet av juni har den syriska arabiska armén och dess allierade befriat cirka 1000 km2 från Hayat Tahrir al-Sham (tidigare Jabhat al-Nusra, den syriska gren av al-Qaida) och andra militära grupper, och har kontroll över 2.350 km2 i Daraa-provinsen.

Hayat Tahrir al-Sham och dess allierade har kontroll över 1.350km2 – 34% av provinsen. Den ISIS-länkade Khalid al-Walid Army kontrollerar 250km2 – 6% av provinsen – intressant nog nära Golanhöjderna som Israel ockuperar.
För närvarande pågår förhandlingar mellan Damaskus-regeringen och terrorist- och rebellgrupper av skilda slag i provinsen Daraa. Damascus föreslår dem försoningsavtal som gör att militanter kan få amnesti om de överlämnar sina vapen.”
Southfront 4/7

En som leder operationen på marken är major Rami.
Syrien major Rami
Major Rami, fältofficer i den syriska regeringarmén. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Det är ett gränsområde så det kommer att bli hårda strider. Grupperna i Daraa vill försvara gränsen och de både finansieras och får vapen av en rad andra länder, major Rami menar att han har bevis för att Saudiarabien, Qatar, USA, Turkiet och Israel på olika sätt varit med och stöttat grupperna.

Han hade hoppats på ett försoningsavtal säger han, sådant har nåtts mellan regeringsstyrkor och väpnad opposition på en rad andra ställen och innebär att rebellerna lägger ner sina vapen och i utbyte går fria.

Vårt första val är inte att slåss, vi vill hellre nå försoning och det vill också regeringen och presidenten. Men om rebellerna inte går med på det har vi inget val, då måste vi slåss.

Den syriska regeringsarmén har vid flera tillfällen anklagats för att använda kemiska stridsmedel, men major Rami viftar bort anklagelserna.

Vi behöver inte använda sådana vapen. 80 procent av våra segrar kommer efter samarbete och stöd från civila, säger han.

– Som stridande är vi själva ofta nära de ställen där vi anklagas för att ha använt sådana stridsmedel. Vi behöver inte använda sådana och vi skulle dessutom försätta oss själva i fara. Dessutom samarbetar vi med inspektörerna i OPCW.
IS i farten
Han menar istället att det är rebellgrupperna som antingen själva använt kemiska vapen eller spridit falska nyheter för att få omvärldens stöd. När han jämför situationen i Syrien i dag med hur det såg ut för sju år sedan, i början av konflikten, säger han att det är stor skillnad.

Det är 80 procent bättre än för sju år sedan. Vi kan säga att Syrien reser sig och tvättar bort det som tidigare hänt.

Nu har 27 byar ingått försoningsavtal med regeringen och massor av ”militanter” har kapitulerat. Southfront 4/7: Civila lämnar terroristkontrollerade områden i södra Syrien

På dette kartet ser man de områdene som er nevnt i teksten. Dara’a i sørvest er allerede mer frigjort enn dette kartet viser. Al-Tanf kan komme til å bli frigjort snart. IS taper ved El Dezzor og SDF kan komme til å oppgi Raqqa. Kilde Stratfor.

En större del av Dara’a än vad som framgår av kartan har befriats. Källa Stratfor och Är detta slutspelet i kriget i Syrien?

* Enligt uppgifter pågår förhandlingar mellan den syriska armén och kurdiska SDF om att SDF ska lämna över kontrollen av Raqqa till regeringen. SDF kanske lämnar över kontrollen av Raqqa

* Vidare lär den syriska regeringen ha beslutat att befria al Tanf som USA fullständigt illegalt ockuperar sedan ett par år – medan FN, ”Världssamfundet” och Sverige tiger. MoonofAlabama

* Sedan återstår bland annat SDF-kontrollerade områden i norra Syrien, där SDF allierat sig med USA. Men även om detta pågår förhandlingar med Syriens regering. Mintpress

Olika signaler pekar mot att USA:s stöd till terrorister och kurder är under debatt. Jordanien och Israel sägs inte längre släppa igenom (och hjälpa) terrorister som förr. Debatt om kurdernas roll i Syrien

Befolkningen gläds åt befrielsen
* Dessa framgångar för Syrien och allierade mot terrorism som dels stöds av USA & allierade i Väst och dels av salafistiska Saudiarabien är till stor glädje för alla som är för feminism och mot kvinnoförtryck, som är för demokrati och nationellt självbestämmande och mot extremism, brutalitet och religiös intolerans.

Vad gör Sverige regering?
Sveriges regering har konsekvent stött USA:s terroriststödjande politik. Detta är ett tillräckligt skäl att kräva att utrikesminister Margot Wallström och ambassadör Niklas Kebbon avskedas. Regeringens Syrienexpertör Niklas Kebbon: Seriös ambassadör eller rapportör i angriparnas intresse?

Nu har Sverige och Kuwait kallat till säkerhetsrådet i morgon med anledning av den syriska arméns stora framgångar och då många tusen människor klokt har flytt från striderna, uppmuntrade därtill av armén. Ska Sverige som vanligt fokusera på kritik av att Syrien med stöd av FN-stadga och folkrätt befriar sitt territorium från utlandsstödd terrorism?

 

Några artiklar om USA:s stöd till terrorister.
USA:s färska och äldre stöd till terrorister i Syrien VIKTIG ARTIKEL.
USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien
Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien

 

Denne artikkelen ble først publisert på jinge.se.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTrump sendte krasse brev til Norge og andre NATO-land – Betal, ellers…
Neste artikkelKurderne i Iran satser på USAs støtte til militær kamp mot Teheran