Kurderne i Iran satser på USAs støtte til militær kamp mot Teheran

0
Kilde Stratfor.

De kurdiske opprørsgruppene i Iran er  blitt oppmuntret av USAs støtte til kurderne i Syria, og håper å få USAs støtte til væpnet kamp mot Den islamske republikken Iran, skriver al-Monitor.

Mustafa Hijiri, som er leder for Det kurdiske demokratiske partiet i Iran besøkte Washington 11.-17. juni 2018 for å diskutere situasjonen i Iran med tjenestemenn i US State Department, kongressrepresentanter og folk fra diverse tenketanker.

al-Monitor mener at den kurdiske delegasjonen denne gangen fikk mer av en VIP-behandling i Washington enn tidligere siden Hijiri fikk møte sjefen for Iran-kontoret i DU.

Trump-administrasjonen har sendt tydelige signaler om at den ønsker regimeskifte i Iran, og kurderlederne håper at det vil gi dem en mulighet til å få økt støtte fra USA. Men i likhet med Washington Post, for en gangs skyld, tror vi at dette vil ha motsatt effekt av det som var intensjonen. Utenlandsk innblanding i Iran får som oftest sjøl regimekritikere til å samle seg om flagget.

Stratfor, som av og til kalles et ”privat CIA”, mener også at det er de framgangene SDF/YPG, i det minste til nå, har hatt i det nordøstlige Syria, som har inspirert de kurdiske opprørsgruppene til å øke sin militære aktivitet. Men Strafor tror ikke at de vil lykkes i noen særlig grad. De kurdiske opprørsgruppene vil være en plage for sentralregjeringa i Iran, mener Stratfor, men neppe særlig mer. Stratfor mener også at stabiliseringa av situasjonen i Irak og Irans økte innflytelse der vil kunne frata de iranske kurdergruppene deres bakland og forsyningsruter.

Det kan føyes til at SDF/YPG nå står i en vanskeligere situasjon enn for noen måneder tilbake. Det blir mer og mer klart at USA er i ferd med å dumpe dem til fordel for sitt forhold til Tyrkia og YPG har sendt følere til Damaskus om betingelsesløse forhandlinger med den syriske regjeringa.

USA og Israel prøver å utnytte indre misnøye i Iran, misnøye som retter seg mot den økonomiske politikken og den økte vannkrisa, til å legge et politisk press på Iran. I denne situasjonen kan de komme til å spille det kurdiske kortet, enda en gang.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin-Sultan erklærte i 2017 at krigen mellom Saudi-Arabia og Iran vil bli utkjempet inne i Iran.

Uansett hvor undertrykkende det iranske styret måtte være, og uansett at det finnes mye reell misnøye, så er det ønsketenking fra de kurdiske opprørernes side og fra USA/Israel at den iranske staten skulle være på randen av et sammenbrudd. Iran har stryket seg kraftig gjennom krigen for å redde Syria fra undergang og Iran har skaffet seg solid økonomisk og handelsmessig ryggdekning fra Kina og Russland.

Hvis Midtøsten er et sjakkbrett, så er kurderne bønder. De imperialistiske stormaktene bruker dem gjerne i krigen, men er til enhver tid klare til å gjøre et bondeoffer så snart utviklinga går dem i mot. Det skjedde i Irak. Det vil skje i Syria, og alt tyder på at det også vil skje i Iran.

Forrige artikkelSödra Syrien befrias från USA-stödda terrorister
Neste artikkelDet kurdiske PYD og Syrias regjering skal ha inngått en viktig avtale
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).