Kurderne i Iran satser på USAs støtte til militær kamp mot Teheran

0
Kilde Stratfor.

De kurdiske opprørsgruppene i Iran er  blitt oppmuntret av USAs støtte til kurderne i Syria, og håper å få USAs støtte til væpnet kamp mot Den islamske republikken Iran, skriver al-Monitor.

Mustafa Hijiri, som er leder for Det kurdiske demokratiske partiet i Iran besøkte Washington 11.-17. juni 2018 for å diskutere situasjonen i Iran med tjenestemenn i US State Department, kongressrepresentanter og folk fra diverse tenketanker.

al-Monitor mener at den kurdiske delegasjonen denne gangen fikk mer av en VIP-behandling i Washington enn tidligere siden Hijiri fikk møte sjefen for Iran-kontoret i DU.

Trump-administrasjonen har sendt tydelige signaler om at den ønsker regimeskifte i Iran, og kurderlederne håper at det vil gi dem en mulighet til å få økt støtte fra USA. Men i likhet med Washington Post, for en gangs skyld, tror vi at dette vil ha motsatt effekt av det som var intensjonen. Utenlandsk innblanding i Iran får som oftest sjøl regimekritikere til å samle seg om flagget.

Stratfor, som av og til kalles et ”privat CIA”, mener også at det er de framgangene SDF/YPG, i det minste til nå, har hatt i det nordøstlige Syria, som har inspirert de kurdiske opprørsgruppene til å øke sin militære aktivitet. Men Strafor tror ikke at de vil lykkes i noen særlig grad. De kurdiske opprørsgruppene vil være en plage for sentralregjeringa i Iran, mener Stratfor, men neppe særlig mer. Stratfor mener også at stabiliseringa av situasjonen i Irak og Irans økte innflytelse der vil kunne frata de iranske kurdergruppene deres bakland og forsyningsruter.

Det kan føyes til at SDF/YPG nå står i en vanskeligere situasjon enn for noen måneder tilbake. Det blir mer og mer klart at USA er i ferd med å dumpe dem til fordel for sitt forhold til Tyrkia og YPG har sendt følere til Damaskus om betingelsesløse forhandlinger med den syriske regjeringa.

USA og Israel prøver å utnytte indre misnøye i Iran, misnøye som retter seg mot den økonomiske politikken og den økte vannkrisa, til å legge et politisk press på Iran. I denne situasjonen kan de komme til å spille det kurdiske kortet, enda en gang.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin-Sultan erklærte i 2017 at krigen mellom Saudi-Arabia og Iran vil bli utkjempet inne i Iran.

Uansett hvor undertrykkende det iranske styret måtte være, og uansett at det finnes mye reell misnøye, så er det ønsketenking fra de kurdiske opprørernes side og fra USA/Israel at den iranske staten skulle være på randen av et sammenbrudd. Iran har stryket seg kraftig gjennom krigen for å redde Syria fra undergang og Iran har skaffet seg solid økonomisk og handelsmessig ryggdekning fra Kina og Russland.

Hvis Midtøsten er et sjakkbrett, så er kurderne bønder. De imperialistiske stormaktene bruker dem gjerne i krigen, men er til enhver tid klare til å gjøre et bondeoffer så snart utviklinga går dem i mot. Det skjedde i Irak. Det vil skje i Syria, og alt tyder på at det også vil skje i Iran.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.