Italia: – Det er Tyskland som burde forlate eurosonen

4

Av Pål Steigan.

Den nye EU-ministeren i Italia, Paolo Savona, sier i en uttalelse at det ikke er Italia som bør forlate eurosonen, men Tyskland. Han får støtte av den nye økonomiministeren Giovanni Tria, som sier at han er ”fullstendig enig”.

I intervjuer og artikler har Savona tidligere kritisert Tyskland for å bruke euroen mot de andre medlemslandene, og han har også sagt at ”euroen er et tysk bur” som sperrer økonomien inne.

Giovanni Tria har også sagt at den måten euroen administreres på i dag skaper en stor ubalanse i EU, som er til fordel for Tyskland på bekostning av de andre eurolandene.

Euroen er vel så mye et politisk prosjekt som et økonomisk. Det var den daværende tyske forbundskansleren Helmut Kohl som trumfet igjennom euroen, og han sa i ettertid at ”for euroen var jeg en diktator”. Ideen var at en felles valuta med en streng stabilitetspakt ville tvinge landene med de svakeste økonomiene til å disiplinere økonomien sin.

Italia skulle aldri ha vært med i euroen. Det hadde ikke landet økonomisk styrke til, men for Tyskland og Frankrike var det viktig at Italia var med, som et av grunnleggerlandene i EU. Det italienske politiske eliten syntes også det var fint, fordi det løftet dem opp i en slags elitedivisjon.

Men dermed ga Italia fra seg muligheten til å devaluere valutaen for å styrke italiensk eksportindustri, slik landet hadde gjort med lire. Italiensk økonomi har vørt skadelidende siden. Årene med euro har vært en periode med stagnasjon i italiensk økonomi som sakner sidestykke i nyere tid.

Bare mellom 1999 da euoren ble innført og 2007 skjedde følgende: Tysklands handelsoverskudd ble fire ganger så stort. Italia og Frankrike gikk fra et overskudd på rundt 25 milliarder euro til underskudd. Spania handelsunderskudd ble fem ganger så stort. Tyskland har et ekstremt handelsoverskudd med omverdenen som bare overgås av Kina. Dette går på bekostning av de andre landene i eurosonen.

Nå er ikke Savona og Tria alene om å hevde at Tyskland burde gå ut av eurosonen. Forslaget har vært framme mange ganger, og ble for eksempel støttet i magasinet Foreign Policy, som står nær eliten i USA.

Det har også vært framme forslag om å gjeninnføre lire i Italia eller å innføre en digital parallellvaluta, men det har vært hevdet at det som ville skape minst kaos i EU er om Tyskland gikk tilbake til tyske mark og den resterende eurosonen kunne devaluere euroen tilstrekkelig til å kunne konkurrere på det europeiske markedet.

Italia er ofret på euroens alter, som Thomas Fazi og Giacomo Bracci skriver i Jacobinmag.com.

”Den europeiske unionen er konstruert for å produsere de resultatene vi ser i dag – undergraving av folkelig suverenitet, massiv overføring av rikdom fra underklassen og middelklassen til overklassen, svekkelse av arbeiderklassen og mer generelt å drive tilbake de demokratiske og sosioøkonomiske seirene som tidligere er oppnådd av de lavere klassene i samfunnet.”

Dette er en artikkel som argumenterer fra et venstrestandpunkt for å forlate euroen.

Tyskland knuste gresk økonomi gjennom sin nedskjæringspolitikk. En tilsvarende taktikk overfor Italia ville neppe la seg gjennomføre. Det ville sannsynligvis føre til at EU sprekker.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Kan det tenkes at Italia kan få drahjelp fra Trumps handelspolitikk? Det Trump er forbannet på er Kinas og Tysklands store handelsoverskudd. Disse store handelsoverskudd betyr bla at andre land må ta opp gjeld/lån for å konsumere det som er Kinas og Tysklands eksportoverskudd hvis verdensøkonomien skal gå i balanse. Tyskland kan oppleve at USA innfører økt toll på import av biler fra EU (Tyskland) til USA. Hvordan vil Tyskland svare på noe slikt? (USA har etter det jeg har fått med meg foreslått at USA er villig til å redusere den nye tollen på import av stål og aluminium fra EU hvis EU fjerner dagens toll på import av biler fra USA). Hvis Tyskland går ut av euro vil Tyskland handelsoverskudd bli redusert.

  2. Den mest presise beskrivelsen jeg har sett på EU, den bør bli sitert flittig, for dette kan vi se spesielt i de landene som har vært medlem i EU lengst, det er resultatet av markedsøkonomien som den globale finanskapitalen vil innføre i alle land. Den skal lures på Europa som overnasjonale organer som EU/EØS, og avtaler som TISA etc, eller tvinges på land når IMF har fått taket på et land med statsgjeld-våpenet, IMF forlanger “restrukturering”, dvs privatisering av økonomien for å gi lånene.

    Når markedsøkonomi ble vedtatt å være fundament for EU i Lisboa traktaten av 2009, og som APs ledelse etter Nordli har sluttet seg til, bør en kunne forlange at AP skifter navn. Arbeiderpartiet representerer ikke lenger arbeiderklassen og svake grupper spesielt, og heller ikke lavere middelklasse.

  3. Avatar for Frimann Frimann says:

    Problemet er at det ikke er markedsøkonomi. Hadde det vært det, skulle politikere og byråkrater holdt seg unna, og latt markedet være alene. Men det gjør de ikke, da de ivrer etter å regulere og fordele, gi subsidier og støtteordninger til noen, mens andre ikke får. I tillegg lar politikerne og byråkratene seg villig påvirke av de mektige store konsern og deres lobbyister. Det vi ser i EU, og Norge, er korporatisme, bedre kjent som fascisme.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere