NRK med kampanje mot Russland før fotball-VM

55
Bilde fra den amerikanske filmen Putin's Revenge som NRK har sendt fem ganger for så å sende enda en reprise 3. juni 2018.
Lars Birkelund

Av Lars Birkelund.

NRK varslet nylig at de skulle ha «Russland-uke». Og jeg ble naturligvis nysgjerrig på hva den ville bringe. Ikke helt uventet begynner NRK 2 i kveld 3. juni 2018 med å sende en hatsk propagandafilm som NRK har sendt fem – FEM – ganger tidligere i år. For det er viktig for NRK og andre NATO-medier å piske opp hatet mot Russland rett før fotball-VM.

Ved hvilke anledninger sender NRK et og samme program gang på gang på gang?

Når vi skal indoktrineres til å hate land og ledere som ikke finner seg i at USA/NATO/Norge skal diktere og styre verden. Når vi skal hjernevaskes til å akseptere kald/varm krig mot disse, altså sanksjoner, opprustning og enda mer propaganda og løgner. Da er dokumentarer som «Putins Hevn» svært nyttige, sendes i kveld for for sjette gang. I fjor ble en tilsvarende om Syrias Assad sendt 6-8 ganger.

Det er ingen tvil om at mektige krefter i verden og i Norge er glade for at NRK sender denne og at disse er villige til å betale NRK store summer for det. Jeg sier ikke at NRK har tatt i mot penger for å sende filmen. Men det er i alle fall rimelig å anta at NRK har fått den for en billig penge og at avtalen rommer retten til uendelig mange repriser.

Er dette en konspirasjonsteori? Ja, det kan man kanskje si. Men den er ikke mindre sannsynlig enn de konspirasjonsteoriene som fremmes i «Putins Hevn».

Som jeg skrev 20. februar, første gangen NRK sendte filmen:

«Allerede tittelen på dokumentaren forteller oss hva vi har i vente. Alle propagandatricksene blir tatt i bruk. Den dype bassen av en fortellerstemme kjenner man igjen fra utallige andre USA-produksjoner. Og den er der for å skape mer troverdighet og tyngde til spekulasjoner og konspirasjonsteorier. Her kommer sannheten, liksom. De er så drøye at de til og med tror at de vet hva Putin tenker.»

Legg bare merke til at alle som uttaler seg i filmen er negative til Putin, mens de hedrer den fryktelige fyllebøtta Boris Jeltsin som var nær ved å ødelegge Russland fullstendig. «The father of russian democracy», liksom. Kyss meg bak!

Putin begynte å stramme grepet, «consolidate power», straks han fikk makta, sies det. Men det måtte han jo, da Jeltsin, den stadig mer hjelpesløse fylliken, hadde gitt fra seg styringa av landet til oligarker som plyndret Russland.

NRK tror gjerne på at Russland har blandet seg inn i USAs valg, men ler av Putins påstand om at en del russiske demonstranter er betalt av USA for å demonstrere der.

Å tvile på den offisielle forklaringen om 11/09 er fy-fy i Norge. Da blir du kalt for konspirasjonsteoretiker eller det som verre er. Men å si at Putin sto bak terror som han ga tsjetsenere skylda for er helt stuereint.

Dette tullet, dette hatet, disse konspirasjonsteoriene brukte NRK to timer på i januar med en eller flere repriser. Det er bare å slå fast at NRK ikke en gang prøver å bedrive objektiv nyhetsformidling og at de til stadighet stiller seg til rådighet for USA/NATOs løgner og propaganda. Den ene konspirasjonsteorien om Russland, Syria osv avløser den andre.

Jeg trøster meg med at nesten ingen av de som kommenterer på Facebook lenger tror på NRK.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for aford aford says:

  Vi har det siste året++ blitt så ustoppelig og i tiltagende grad teppebombet av anti-russisk propaganda og Putin-demonisering fra NRK at det forlengst er langt over grensen til det parodiske.

  Og det er liksom ikke bare nyhets- og aktualitetssendingene og sk. “dokumentarer” som er konstant marinert i en helt urimelig hype av Russlands nærmest truende eksistens som nasjon i seg selv; de lar ingen sendeflate være uten et innslag av varierende grad av subtil, evt. åpenlys demonisering når det overhodet er mulig å få hengt ei bjelle på katta. I Nytt På Nytt, talkshows og all annen hjemmekokt graut speiles og sementeres nyhetsredaksjonens anstrengelser i sakens anledning, ved å legge den antatt overhengende russiske trusselen som implisitt grunnpremiss for den konsensuspregede virkelighetsoppfatningen som er utgangspunktet for alle diskusjoner, personlige beretninger, filosofiske samtaler, vitser og parodier.

  Og i natur- og miljørelaterte saker. Og i værmeldingen. Det heter f.eks. aldri trollkrabbe lenger, det digre skalldyret som de siste par tiårene har blitt et problematisk innslag i vår marine fauna, det heter nå alltid russerkrabbe.

  At leve er krig med trolde
  i hjertets og hjernens hvælv.
  At digte – det er at holde
  dommedag over sig selv.

  skrev Henrik Ibsen. At de kriger mot russiske trolde inni hodene sine er helt sikkert, og digte opp et aggressivt naboland gjør de sannelig også med flid. Dóg virker det som om den dommedag diktningen fra Ibsens synspunkt innbar, i NRKs tilfelle er noe trolljegeren holder over Russland, snarere enn over seg selv.

  Og forventer meteorologisk institutt en periode med kulde og østavind om vinteren, heter dette: Nå kommer sibirkulda!

  For å sette de fordreide proporsjonene i dette prosjektet i et meget illustrerende lys, kan jeg nevne at jeg kjenner et par tsjetsjenere som oppholder seg her i landet; patrioter med kamperfaring fra uavhengighetskampen mot Russland - nærmest fødte soldater, og med en viss skepsis mot Russland i ryggmargen, for å si det forsiktig. Gutter som, når jeg går sammen med en av dem nedover gata, alltid får meg til å føle at jeg går rundt med et skarpladd, livsfarlig våpen på to bein jeg ikke har lisens for. Men selv de bare flirer og rister oppgitt på hodene når jeg spør hva de synes om fremstillingen av Russland og Putin i NRK og norske hovedmedier generelt. Hvor mye de enn har en tydelig negativ bias mht. Russland til hverdags selv, får de seg faktisk ikke til engang å late som om de ikke ser at det vi driver med her nå er helt spinnvilt og mangler enhver troverdighet.

  Det er i ferd med å bli et ubehagelig kjølig klima, tavaritsj. Og det er ikke sibirkulda.

 2. “We’re going to take out seven countries in 5 years,
  starting with Irak, and then Syria, Lebanon, Libya, -
  Somalia, Sudan, and, finishing off - Iran”

  • American-Jewish General Wesley Clark
  https://www.youtube.com/watch?v=EsGm5ZUyvoc
 3. Avatar for Erland Erland says:

  Jøss! Er det så ille?

  Nei, ikke helt.

  Desverre er det slik at NRK, oftere og oftere, sender reportasjer, dokumentarer og for den saks skyld alt mulig rart både fem og seks ganger. Det er noe vi har blitt vant til. Jeg kan irritere meg over det jeg også. Men husk at NRK har en ganske stor sendeflate og relativt begrensede ressurser. Det unnskylder dog ikke alt.

  Men Oliver Stones film om Putin og Russland har også så vidt jeg vet blitt sendt flere ganger. Så hva sier dere til det, gutter? Det passer ikke helt inn i narrativet; at NRK bedriver en HETSKAMPANJE mot Russland, og derfor blir det ikke nevnt. (?). Men vent; det kan jo tenkes at NRK sender Olivier Stone-filmen for å liksom få det til å SE UT som de er balanserte, mens de i virkeligheten ikke er det. Ja, for pokker, sånn må det være. Altså en sammensvergelse, en konspirasjon.

  Norge er et Nato-land, et land godt plantet i vesten, både kulturelt og politisk. Så hva bør vi da forvente av statskanalen? Slapp nå litt av og tenk. NRK bikker litt over til den patriotiske siden, både hva gjelder søm, strikk, dans og leik. Og pollitikk. Vi er omsorgsfulle og vennesæle, tek hand om kvarandre. Og bortafor og utafor denne vare, vakre, vene vralten av vennskap og varme, er det både blåfolk og beduiner, bastskjørt, baksnakk, blodskam og BØLL. Tror neppe Bongard kunne sagt dette bedre, om jeg må få si det selv.

  Denne SIBIRKULDA! Det er jo to slags kulder i Norge - hykleriske Norge! Det er den kveike, krame, kveldsgode heimekulda, og så den stive, seige, stalinblanke SIBIRKULDA! Makan!

  Det lurer farer utenfra. Alltid. Sånn er livet, som Ibsen pleide å si til kona når han ikke ville legge seg.

 4. Avatar for aford aford says:

  Gode Erland, vi kan kaste ball med konseptet når jeg har litt bedre tid enn akkurat nå, men helt kort:

  Ja, jeg har ofte tenkt at det må være nettopp sånn som du en anelse ironisk skisserer; at NRK “ivaretar ytringsfrihet og balansert formidling uten tung politisk slagside” - på liksom - ved å kjøre noen greier av typen Oliver Stone-doku’en som avlat og pynt midt i det sidetunge, generelle bildet. Dette ville i så fall ikke være noen propagandamessig nyskapning eller særlig kontroversielt, utover at det i dette tilfellet er akkurat NRK det gjelder, og at det - i Norge, blant nordmenn av TV-baby-generasjonene - finnes en rørende barnetro på at statsfinansierte kanaler, med mange tiårs forhistorie som nasjonal monopolinnehaver i kringkastingsbransjen og sin viktigste oppbyggingsfase gjennom den kalde krigens decennier, ikke er propaganda i Norge, selv om det dessverre selvfølgelig er det alle andre steder.

 5. Avatar for baluba baluba says:

  Det er sjelden jeg ser på tv2. Var på besøk hos en som hadde denne kanalen. Da kom selsagt det de kaller “nyheter”. De var en latterliggjøring av at Putin hadde satt av en halv dag til å svare på spørsmål fra folk flest. Det var ikke måte på negative spørsmål redaksjonen hadde funnet. den som leter han finner, heter det. Hva om Erna hadde gjort noe slikt i stedet for å renne verden rundt og dele ut våre penger?

 6. Ta deg en tur og få litt sjøsprøyt i ansiktet
  Hvis du åpner disse to videoene i hvert sitt vindu, og setter på lyden fra den siste og kjører begge så kan du høre litt gladmusikk til ferden . :stuck_out_tongue_winking_eye:
  Du kan kjøre videoene forbi reklamen og stopp dem til begge er klare, og kjør sjøsprøytfølelse !
  For ekstra dimensjon : Fukt håret med iskaldt vann først, og hold en isbit i venstre hånd som du gnir deg i ansiktet med under visning : )

  1.https://www.youtube.com/watch?v=6bTkmG5b-VQ ( storskjerm, og pauses til begge er klare og den første kjøres to ganger da den neste er dobbelt så lang. )
  2 https://www.youtube.com/watch?v=L6Cn8Gfiz90 ( pauses og siden legges ned etterpå)
  Bonusvideo interessant kuriositet , selv om det er ekstreeeeemt langt til din sjanger : )
  https://www.youtube.com/watch?v=TgOh1b2dDzs
  RobotBoys X

 7. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  Et hovedargument i forbindelse med forslag om OL i Norge har vært den muligheten det gir for å presentere og promotere Norge og den økonomiske verdien det ikke minst har for turistindustri og andre økonomiske konsekvenser. Fullstendig legitimt selvsagt.

  Når russerne tenker og handler på samme måten heter det propaganda for Putin og hans Russland. Svaret i Vesten er sabotasje.

  Således ble den fantastiske gallakonserten på Den røde plass som avsluttet med et gigantisk flott fyrverkeri med den vakre katedralen på den røde plass som forgrunn ikke vist på NRK eller TV 2 i går. Man var henvist til RT. En fantastisk kulturbegivenhet i en stor kulturnasjon vi ble nektet adgang til. Barnslig sabotasjetrass spør du meg.

 8. Avatar for aford aford says:

  Dette ligner egentlig en variant av det klassiske løgnerparadokset, der en løgner påstår at han lyver - en løgn som må bety at han egentlig snakker sant, som betyr at det stemmer at han lyver, osv.

  Språkets utilstrekkelighet og iboende potensiale for selvmotsigelser og selvrefererende (sirkel)argumentasjon …

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

47 flere kommentarer

Deltakere