Utsikter til et sunt liv – også der har Kina passert USA

0

Den amerikanske eksepsjonalismen, forestillinga om USA som ”det skinnende huset på toppen av åsen”, som Hillary Clinton sa, har fått seg en og annen trøkk i de seinere årene. Ikke bare utkonkurrerer Kina USA på område etter område innen produksjon og teknikk, men nå har også Kina passert USA når det gjelder utsiktene til et sunt liv.

Dette går fram av en rapport fra Verdens helseorganisasjon, WHO, som sier at forventet sunn livslengde for et nyfødt kinesisk barn nå er på 68,7 år, mens en tilsvarende nyfødt i USA kan forvente å leve et sunt liv i 68,5 år.

Dette går fram av statistikken Healthy Life Expectancy at Birth. Fortsatt er forventet levealder for en nyfødt i USA med 78,5 år lenger enn i Kina med 76,4 år, men så var det dette med det sunne livet, da. USA er et av bare seks land der  ”forventet sunn livslengde” går tilbake. De andre er Afghanistan, Georgia, Grenadinene, Saint Vincent og Somalia.

Kina kan notere seg for en nærmest dramatisk framgang på denne statistikken etter 2000, og Reuters har regnet seg fram til at Kina vil passere USA også når det gjelder total forventet levealder i 2027.

Neste tiår blir altså svært interessant. Bloomberg har regnet ut at Kinas BNP totalt vil gå forbi USAs i 2029, mens Xi Jinpings plan for Kinas økonomiske utvikling setter året 2025 som det året da ”Made in China” skal sette landet i første rekke også når det gjelder innovasjon og utvikling.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelItalia: – Det er Tyskland som burde forlate eurosonen
Neste artikkelSpania: Rajoy ble sparket, men hva har PSOE å tilby?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).