Utsikter til et sunt liv – også der har Kina passert USA

0

Den amerikanske eksepsjonalismen, forestillinga om USA som ”det skinnende huset på toppen av åsen”, som Hillary Clinton sa, har fått seg en og annen trøkk i de seinere årene. Ikke bare utkonkurrerer Kina USA på område etter område innen produksjon og teknikk, men nå har også Kina passert USA når det gjelder utsiktene til et sunt liv.

Dette går fram av en rapport fra Verdens helseorganisasjon, WHO, som sier at forventet sunn livslengde for et nyfødt kinesisk barn nå er på 68,7 år, mens en tilsvarende nyfødt i USA kan forvente å leve et sunt liv i 68,5 år.

Dette går fram av statistikken Healthy Life Expectancy at Birth. Fortsatt er forventet levealder for en nyfødt i USA med 78,5 år lenger enn i Kina med 76,4 år, men så var det dette med det sunne livet, da. USA er et av bare seks land der  ”forventet sunn livslengde” går tilbake. De andre er Afghanistan, Georgia, Grenadinene, Saint Vincent og Somalia.

Kina kan notere seg for en nærmest dramatisk framgang på denne statistikken etter 2000, og Reuters har regnet seg fram til at Kina vil passere USA også når det gjelder total forventet levealder i 2027.

Neste tiår blir altså svært interessant. Bloomberg har regnet ut at Kinas BNP totalt vil gå forbi USAs i 2029, mens Xi Jinpings plan for Kinas økonomiske utvikling setter året 2025 som det året da ”Made in China” skal sette landet i første rekke også når det gjelder innovasjon og utvikling.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.