Helmut Kohl: – For euroen var jeg en diktator!

8

Den tidligere tyske forbundskansleren Helmut Kohl er død. Han var en av de mektigste politikerne i Europa i nyere tid, og er særlig kjent for sin rolle i gjenforeninga av Tyskland, eller Vest-Tysklands overtakelse av Øst-Tyskland, og for innføring av euroen. Helmut Kohl sa i et intervju i 2002 at han aldri hadde klart å få tyskerne til å godta overgangen fra mark til euro i en folkeavstemning. Derfor mente han at det var nødvendig å “opptre som en diktator” for å få euroen på plass.

Ingen demokratisk prosess

“Jeg visste at jeg aldri ville ha vunnet en folkeavstemning i Tyskland,” sa Helmut Kohl. “Jeg ville ha tapt sju mot tre.”

Intervjuet ble altså gjort i 2002, det året da Deutsche Mark måtte vike plassen for euroen. Men det ble først offentliggjort i 2013.

“Hvis en kansler skal prøve å press igjennom noe, så må han opptre som en mann med makt. Hvis han er smart, vet han når tida er moden. I ett tilfelle – euroen – var jeg som en diktator…”

Hele prosjektet var bygd på løgn

Der Spiegel publiserte i 2012 dokumenter som viser at tyske, franske og andre toppolitikere i EU-landa var fullstendig klare over at euro-prosjektet bygde på for dårlige forutsetninger. De satt med tall og utredninger som viste dette klart. Når de likevel gikk inn for det, var det fordi det tjente deres egne politiske spill, blant annet Helmut Kohls ønske om gjenvalg.

Forbundskansler Gerhard Schröder kalte euroen en sjuklig, prematur baby. Tallene viste at Italia aldri skulle ha sluppet inn i euroen. Italias gjeld var dobbelt så stor som Maastricht-kriteriene forlangte. Men det var helt klart at det politisk ikke gikk an å innføre en felles valuta uten Italia. Derfor trikset man med tallene slik at det skulle se ut som om kriteriene var oppfylt. Reint juks og bedrag.

Dette har folkene særlig i Sør-Europa fått betale dyrt for, og de betaler fortsatt veldig dyrt for denne reformen som ble tredd ned over hodene på dem. Og opphavsmannen til euroen gjorde det altså klart at han måtte opptre som en diktator for å få den igjennom.

 

En tysk leder som opptrer som en diktator – nå har man hørt det også!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Ikke bare som diktator i Tyskland, men også som diktator i EU, når det gjelder Euro. Politikk som ble gjennomført bevisst basert på løgn og bedrag av folk og nasjoner, for at sentrale maktpersoner skulle få sine særinteresser gjennom.

  EU er fundert på at befolkninger er løyet for og bedratt mht. den egentlige agenda. Gang på gang er EU land og folk løyet for og bedratt. Når tid har Europas folk fått nok av dette? Er det ikke hva vi ser begynnelsen på i disse tider med økende radikalisering av fløyene, og oppløsning i sentrum?

 2. Det är lätt att i efterhand se saker och ting på ett annat sätt som då det begav sig. Visserligen är det sant att Kohl fick tyskarna att acceptera euron. Att kalla det diktatoriskt är fel att säga, eftersom Kohl ju var beroende av ett demokratiskt valt parlament. Införandet av euron var ett pris för Tysklands återförening, som bl a Mitterrand försökte förhindra i det längsta. Det räcker att komma ihåg hans statsbesök i Östtyskland en kort tid före murens fall. Införandet av euron var ett krav från Frankrikes sida för att acceptera det tyska enandet. http://www.spiegel.de/politik/ausland/historischer-deal-mitterrand-forderte-euro-als-gegenleistung-fuer-die-einheit-a-719608.html
  Kohl var emot införandet av euron, men för honom var införandet ett pris som fick betalas för Tysklands enande. Mitterrand och Frankrikes (och inte enbart Frankrikes politiker) trodde att införandet av euron skulle bryta den tyska ekonomiska dominansen i EU. Det var ett feltänk. En tid såg det ut att stämma. Den dryga dekad som den tyska ekonomin tyngdes av kostnaderna för enandet, d v s transfereringar av kapital till de f d östtyska områden. Men Tyskland klarade av detta galant och uppstod som en ekonomisk fågel fenix efter sekelskiftet.
  Självfallet vill ingen fransk politiker (eller italiensk, spansk, grekiskt m m) idag erkänna att den snara som man velat fånga tyskarna i inte höll. Men det ändrar inte faktum.

 3. Under samlingsprosessen i 1990 hadde Tysklands politikere sjansen til å få en helt ny og mer progressiv grunnlov. Loven gav dem full anledning til det. Men nei, det skjedde ikke. den gamle grunnloven skulle gjelde, og det ble ikke noen samling bare at Vesttyskland overtok Østtyskland ti spottpris,

 4. Det er vel slik at Tyskland er det EU-land som har tjent mest på å ha euro? De andre euro-landene trekker ned vekslingskursen til euro, slik at kursen blir lavere enn det som ellers ville ha vært et naturlig leie for et land som Tyskland. Hadde Tyskland gått tilbake til Deutsche Mark ville tysk eksport ha fallt kraftig, Tyskland hadde mistet store deler av sitt eksportoverskudd. Mulig at også Frankrike (den franske eliten) tjener på å ha euro. Men for Italia ser det ut som euro er i ferd med å skape en katastrofe i landet. Bare såkalt intern devaluering er mulig for et land med euo, det betyr i praksis Austerity som skaper arbeidsledighet og som svekker etterspørselen i landet.

 5. Det er tragisk å se og høre på Tysk TV’s Propaganda om dette «Store Statsmann» – som var mannen som var lengst ved makten i Vest Tysjkland og kjørte Angela Merkel frem fra «INTET» og DDR- som et nyttig redskap i å omforme Europa’s Golbale Agenda for å matche med Den Amerikanske. Tyskere jeg møter her i Spanien sier de ble helt kvalme av så mye overveldende ros og hyldest av en POLITIKER som har vært med på å ruinere Tyskland og Deutsche D.Mark – og måtte skru av sine fjernsyn.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.