Hvor ofte distribuerer NRK «fake-news»?

8
Det er ett år siden i dag at NRK ble avslørt som dobbel fake news-produsent.
Da jeg var i Syria i april 2017 foretok jeg en rekke intervjuer, også av myndighetspersoner.  Fotograf Tor Lindseth har jobbet mye for TV2-nyhetene og er en erfaren og profesjonell fotograf.  Han filmet mitt intervju med guvernøren i Homs Talal Barazi under evakueringen av terrorister.
Disse hadde takket nei til amnesti og fikk da fritt leide Idlib, der al Qaida har kontrollen. Dette er en avtale fremforhandlet av syriske myndigheter med terrorister, og til gjengjeld skal de slippe fri sivile i de byene bandene deres  kontrollerer.

Hverken NRK eller TV2 ville ha reportasjen vår

Tor og jeg laget en reportasje i passe lengde til en nyhetssending, men både NRK og TV2 takket nei til tross for at vi var de eneste vestlige som laget reportasje så tidlig.
Én måned senere kjøper de altså heller et innslag fra utlandet og roter det helt til . NRK oppgir i innslaget sitt at guvernøren er «opposisjonssoldat» og oversetter det han sier med rent oppspinn – han sier ingenting av det de oversetter med. Han sa: Akkurat nå er det våpenhvile. Det er ingen tvil om at myndighetene vil sloss mot terrorisme i Idlib, for Nusra-fronten er i Idlib”. 

Dette ble oversatt til: «Det er som et stikk i hjertet å måtte forlate Homs. Jeg håper å vende seirende tilbake en dag.»
De viser også film av terroristene og oppgir NRK-oppleseren som «reporter». Men han er ikke reporter, han driver opplesing av kommentarer. En reporter er på stedet.  Jeg var på stedet, det var ikke NRK.

FAKE: Dag Bredvei fremstilles som reporter. Det er han ikke i denne sammenhengen. En reporter er en som rapporter det han ser, ikke en som leser opp et manus.
I motsetning til NRK, var Tor og jeg ekte reportere på stedet. De fikk tilbud om reportasje samme dag som dette skjedde, men de var ikke interessert. Det kunne vært et skup for dem – første «vestlige» på plass som øyenvitner.
Hvor ofte er nyhetene på NRK fake?
Denne gangen ble det oppdaget fordi Tor og jeg hadde vært på stedet selv.
Det er uklart hva slags prosedyrer som finnes i NRK – denne «slapp unna» som de fremstiller det, men i så fall kan det ha skjedd mange andre ganger.
 Dette ble også omtalt i  fagbladet Journalisten og på steigan.no.
Viktig kommentar fra Pål Steigan:»Nå er det menneskelig å gjøre feil. Men det er jo en ganske grov feil å framstille en syrisk guvernør som «opposisjonssoldat» og tillegge ham uttalelser han aldri har kommet med.

Men det groveste er egentlig noe annet, nemlig at NRK så åpenbart stiller seg på terroristgruppa al-Nusras side og formidler deres sorg over å bli evakuert fra Homs.»

Amnestiprogrammet – unikt og sparer liv
Det syriske  amnestiprogrammet er en meget intelligent måte å få flest mulig tilbake til samfunnet på, og sparer sivile liv og soldaters liv.

Når den syriske hæren seirer i et området, eller er ferd med å gjøre det, forhandler de med terroristene i den okkuperte regionen. Det legges frem et tilbud der valget står mellom amnesti og tilbakevending til samfunnet, for noen å tjenestegjøre i det syriske forsvaret, eller å få fritt leide til Idlib, en region som fremdeles er kontrollert av al Qaida.

De fleste tar i mot tilbudet om amnesti og blir igjen en del av samfunnet. De som ikke vil får beholde sine våpen og reiser til sine med-terrorister. Ikke alle i Syria er positive til programmet, disse terroristene har tross alt begått ubeskrivelige forbrytelser og holdt befolkningen i «sine» regioner fanget  under et shariastyre.

Guvernøren tok seg tid til å snakke  å snakke med alle for å forsikre seg om at de visste om alternativet til å reise til Idlib, at de kunne bli re-integrert i samfunnet. Dette programmet har blitt gjennomført i flere regioner i Syria.

Fake news om Syria er utbredt

Syrere følger godt med på vestlige medier og vet godt hvem som lyver om situasjonen i landet deres. BBC en en av dem, noe BBC reporter Lyse Doucet fikk klar beskjed om. Hun forsøkte å belære syrere om deres eget land.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Igjen tusen takk for at du gjør den viktige journalistiske jobben som de etablerte mediene forsømmer! Dette kommer det til å bli ekstremt pinlig for dem å se tilbake på.

 2. NRK omtaler nå myndighetene i Venezuela som «regimet» også. Og VG har det travelt for tiden med sverteartikler om «regimet».

 3. Det er spesielt å se NRK i 2018 med overlegg fare med falske nyheter og fremstå som den reneste propagandakanalen, men at det er i en terroristorganisasjons tjeneste er det ganske ekstremt.

  Bra utlevert Kari.

 4. NRk er statseid og finansiert med lisenspenger, det gjør at en skulle kunne forlange at NRK er en nøytral nyhetsformidler, og skal belyse flere sider av en sak. NRK er viktigste nyhetskilden for folk i Norge, spesielt den eldre befolkningen, de over 70 har sett NRKs TV sendinger fra tidlig på 60 tallet, og er mer radiolyttere enn yngre. Nyheter for eldre er NRK P1 hver hele time, og har vært det daglig helt fra barndommen.
  NRK har vært en del av hverdagen for mange eldre, med flere timers sending med tv og radiolytting per dag siden tidlig på 60 tallet, og har høy troverdighet, er det ikke nevnt på NRK, så er det vel ikke verdt å nevne.

  NRK har ingen betydelige konkurrenter på nyheter på TV og radio her i Norge,og når det gjelder radio, har NRK ingen konkurrenter, de andre radiostasjonene er mer støysendere enn radiokanaler. Når NRK har generelt så høy kvalitet på sine sendinger, får nyhetsdelen med tilhørende aktualitetsprogrammer høy troverdighet også.

  Men gang på gang ser vi at NRK gjengir et nyhetsbilde tilpasset det militære-industrielle komplekset, og agendaen til global finanskapital. NRK som resten av vestlig presse og media, fremstiller USAs kriger som forsvar for Vesten, eller kriger mot tyranner og despoter, men krigene er i realiteten imperialistiske, krig for å få kontroll over naturressurser eller markeder og regioner.

  NRKs dekning av Libya før angrepet som Norge deltok i er et godt eksempel på dette, Norges befolkning fikk inntrykket at USA med Norge befridde Libya fra en tyrann, men sannheten var at Gaddafi skulle straffes for å forlate petrodollaren og opprette egen sentralbank uten kontroll av USA bankiere. En av de mest utviklede velferdsstater ble bombet tilbake til middelalderen. Nå gjentar NRK dette med Syria, og bringer USA/Israels versjon av krigen.

  Alternativpressen alt venstre leses bare av noen få prosent, og av meget få eldre, som er pliktoppfyllende velgere. Når deres verdensbilde er formet av NRK, ser de da noe problem med å stemme på partier som ga samtykke til bombing av Libya, og deler USA/Israels syn på Syria? NRK ble innklaget av over 500 personer for underdekning av ACER til Kringkastingsrådet. Er det da mulig å innklage NRK til Kringkastingsrådet for fake news og ensidig dekning av Syria?

 5. Ja, denne saken må være svært pinlig for NRK, om de i det hele tatt har noen som helst form for samvittighet. Tenk å føre størstedelen av Norges befolkning bak lyset med slik løgn og juks i journalistyrket? Helt utrolig. Takk og pris for alternativ media som kan dekke saken, ellers ville ingen fått innsikt i de åpenbare løgnene til NRK. Vi dekket også denne nyheten 22. mai 2017.

  https://ny1.no/2017/05/22/nrk-tatt-i-a-spre-falske-nyheter/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.