Hvor ofte distribuerer NRK «fake-news»?

0
Det er ett år siden i dag at NRK ble avslørt som dobbel fake news-produsent.
Da jeg var i Syria i april 2017 foretok jeg en rekke intervjuer, også av myndighetspersoner.  Fotograf Tor Lindseth har jobbet mye for TV2-nyhetene og er en erfaren og profesjonell fotograf.  Han filmet mitt intervju med guvernøren i Homs Talal Barazi under evakueringen av terrorister.
Disse hadde takket nei til amnesti og fikk da fritt leide Idlib, der al Qaida har kontrollen. Dette er en avtale fremforhandlet av syriske myndigheter med terrorister, og til gjengjeld skal de slippe fri sivile i de byene bandene deres  kontrollerer.

Hverken NRK eller TV2 ville ha reportasjen vår

Tor og jeg laget en reportasje i passe lengde til en nyhetssending, men både NRK og TV2 takket nei til tross for at vi var de eneste vestlige som laget reportasje så tidlig.
Én måned senere kjøper de altså heller et innslag fra utlandet og roter det helt til . NRK oppgir i innslaget sitt at guvernøren er «opposisjonssoldat» og oversetter det han sier med rent oppspinn – han sier ingenting av det de oversetter med. Han sa: Akkurat nå er det våpenhvile. Det er ingen tvil om at myndighetene vil sloss mot terrorisme i Idlib, for Nusra-fronten er i Idlib”. 

Dette ble oversatt til: «Det er som et stikk i hjertet å måtte forlate Homs. Jeg håper å vende seirende tilbake en dag.»
De viser også film av terroristene og oppgir NRK-oppleseren som «reporter». Men han er ikke reporter, han driver opplesing av kommentarer. En reporter er på stedet.  Jeg var på stedet, det var ikke NRK.

FAKE: Dag Bredvei fremstilles som reporter. Det er han ikke i denne sammenhengen. En reporter er en som rapporter det han ser, ikke en som leser opp et manus.
I motsetning til NRK, var Tor og jeg ekte reportere på stedet. De fikk tilbud om reportasje samme dag som dette skjedde, men de var ikke interessert. Det kunne vært et skup for dem – første «vestlige» på plass som øyenvitner.
Hvor ofte er nyhetene på NRK fake?
Denne gangen ble det oppdaget fordi Tor og jeg hadde vært på stedet selv.
Det er uklart hva slags prosedyrer som finnes i NRK – denne «slapp unna» som de fremstiller det, men i så fall kan det ha skjedd mange andre ganger.
 Dette ble også omtalt i  fagbladet Journalisten og på steigan.no.
Viktig kommentar fra Pål Steigan:»Nå er det menneskelig å gjøre feil. Men det er jo en ganske grov feil å framstille en syrisk guvernør som «opposisjonssoldat» og tillegge ham uttalelser han aldri har kommet med.

Men det groveste er egentlig noe annet, nemlig at NRK så åpenbart stiller seg på terroristgruppa al-Nusras side og formidler deres sorg over å bli evakuert fra Homs.»

Amnestiprogrammet – unikt og sparer liv
Det syriske  amnestiprogrammet er en meget intelligent måte å få flest mulig tilbake til samfunnet på, og sparer sivile liv og soldaters liv.

Når den syriske hæren seirer i et området, eller er ferd med å gjøre det, forhandler de med terroristene i den okkuperte regionen. Det legges frem et tilbud der valget står mellom amnesti og tilbakevending til samfunnet, for noen å tjenestegjøre i det syriske forsvaret, eller å få fritt leide til Idlib, en region som fremdeles er kontrollert av al Qaida.

De fleste tar i mot tilbudet om amnesti og blir igjen en del av samfunnet. De som ikke vil får beholde sine våpen og reiser til sine med-terrorister. Ikke alle i Syria er positive til programmet, disse terroristene har tross alt begått ubeskrivelige forbrytelser og holdt befolkningen i «sine» regioner fanget  under et shariastyre.

Guvernøren tok seg tid til å snakke  å snakke med alle for å forsikre seg om at de visste om alternativet til å reise til Idlib, at de kunne bli re-integrert i samfunnet. Dette programmet har blitt gjennomført i flere regioner i Syria.

Fake news om Syria er utbredt

Syrere følger godt med på vestlige medier og vet godt hvem som lyver om situasjonen i landet deres. BBC en en av dem, noe BBC reporter Lyse Doucet fikk klar beskjed om. Hun forsøkte å belære syrere om deres eget land.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHaaretz: – Stopp blodbadet
Neste artikkel60 drepte på Gaza og slutten på israelsk samvittighet.