Dobbelt-fake i Dagsrevyen 21

0

Dagsrevyen 21 klarte 16. mai 2017 å klemme inn en «dobbelt-fake» på et eneste lite innslag. Det var i en reportasje fra Syria som handlet om «opposisjonssoldater fra byen Homs». Reporter Dag Bredvei fortalte om at «disse opposisjonssoldatene forlater byen Homs med tungt hjerte».

Etter bildene å dømme dreier det seg om jihadister, men NRK kan trøste med at en mann som blir presentert som «opposisjonssoldat» angivelig sier at «Det er som et stikk i hjertet å måtte forlate Homs. Jeg håper å vende seirende tilbake en dag.» (Se klipp.)

Men det viser seg å være en helt annen mann. Kari Jaquesson, som nylig var i Syria, intervjuet denne mannen og skriver på Facebook: «Det er guvernøren i Homs Talal al-Barazi! Jeg har selv intervjuet ham da jeg var i Syria (har det på video, du ser håret mitt på bilde nr.2) »

Fra Kari Jaquessons reportasje

Og hva så med uttalelsen som NRK har gjengitt? Kari Jaquesson skriver: «I tillegg er oversettelsen av det han sier falsk! Han sier er ”Akkurat nå er det våpenhvile. Det er ingen tvil om at myndighetene vil sloss mot terrorisme i Idlib, for Nusra-fronten er i Idlib”.»

Altså dobbelt-fake! Ikke dårlig.

Nå er det menneskelig å gjøre feil. Men det er jo en ganske grov feil å framstille en syrisk guvernør som «opposisjonssoldat» og tillegge ham uttalelser han aldri har kommet med.

Men det groveste er egentlig noe annet, nemlig at NRK så åpenbart stiller seg på terroristgruppa al-Nusras side og formidler deres sorg over å bli evakuert fra Homs.

Det må være lov å spørre NRKs ledelse om hva de holder på med. Kanskje vaktsjef for programmet, Joakim Niklas Reigstad, har noe han skulle ha sagt?

Siden redaksjonen klarte å kludre det til så kraftig i Homs, hvorfor ikke gjøre et intervju med Kari Jaquesson? Hun har jo faktisk vært på stedet og hun er lett å få tak i. Det burde heller ikke være noen språkvansker.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.