Dobbelt-fake i Dagsrevyen 21

0

Dagsrevyen 21 klarte 16. mai 2017 å klemme inn en «dobbelt-fake» på et eneste lite innslag. Det var i en reportasje fra Syria som handlet om «opposisjonssoldater fra byen Homs». Reporter Dag Bredvei fortalte om at «disse opposisjonssoldatene forlater byen Homs med tungt hjerte».

Etter bildene å dømme dreier det seg om jihadister, men NRK kan trøste med at en mann som blir presentert som «opposisjonssoldat» angivelig sier at «Det er som et stikk i hjertet å måtte forlate Homs. Jeg håper å vende seirende tilbake en dag.» (Se klipp.)

Men det viser seg å være en helt annen mann. Kari Jaquesson, som nylig var i Syria, intervjuet denne mannen og skriver på Facebook: «Det er guvernøren i Homs Talal al-Barazi! Jeg har selv intervjuet ham da jeg var i Syria (har det på video, du ser håret mitt på bilde nr.2) »

Fra Kari Jaquessons reportasje

Og hva så med uttalelsen som NRK har gjengitt? Kari Jaquesson skriver: «I tillegg er oversettelsen av det han sier falsk! Han sier er ”Akkurat nå er det våpenhvile. Det er ingen tvil om at myndighetene vil sloss mot terrorisme i Idlib, for Nusra-fronten er i Idlib”.»

Altså dobbelt-fake! Ikke dårlig.

Nå er det menneskelig å gjøre feil. Men det er jo en ganske grov feil å framstille en syrisk guvernør som «opposisjonssoldat» og tillegge ham uttalelser han aldri har kommet med.

Men det groveste er egentlig noe annet, nemlig at NRK så åpenbart stiller seg på terroristgruppa al-Nusras side og formidler deres sorg over å bli evakuert fra Homs.

Det må være lov å spørre NRKs ledelse om hva de holder på med. Kanskje vaktsjef for programmet, Joakim Niklas Reigstad, har noe han skulle ha sagt?

Siden redaksjonen klarte å kludre det til så kraftig i Homs, hvorfor ikke gjøre et intervju med Kari Jaquesson? Hun har jo faktisk vært på stedet og hun er lett å få tak i. Det burde heller ikke være noen språkvansker.

Forrige artikkelFlera tecknen på kommande censur i Sverige?
Neste artikkelKuppresidenten Michel Temer i Brasil i hardt vær
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).