Haaretz: – Stopp blodbadet

0

Den israelske avisa Haaretz tar på lederplass avstand fra den måten den israelske hæren har opptrådt på overfor de palestinske demonstrantene. Avisa setter ikke spørsmålstegn ved Israels rett til å forsvare grensene sine, men skriver st det ikke betyr at landet kan gjøre hva som helst mot dem som forsøker å krysse grensa.

Avisa skriver om ”den atmosfæren av arroganse som har grepet det politiske systemet, støttet opp av en sympatiserende amerikansk president som har applaudert alle innfall fra en israelsk statsminister som nekter å vurdere fred”.

Haaretz peker på at ingen av de israelske soldatene eller israelsk innbyggere er blitt drept eller såret mens IDF har møtt de ubevæpnede demonstrantene med skarpskyttere som har drept og lemlestet.

Avisa setter opp kontrasten mellom feiringene av Israels seier i MGP mot titusener av desperate folk uten framtid som roper om hjelp. Israelsk TV har hatt reportasjer fra Gaza som har vist hvor forferdelige forhold folk lever under der, to millioner beleirede og fangne mennesker. ”Disse bildene er hjerteskjærende og forferdelige og det er dette som er bakgrunnen for protestene ved gjerdet. Dødelige våpen vil ikke stoppe mennesker som ikke har noe igjen å tape.”

”Menneskene på begge sider av gjerdet er stort sett i samme alder. På den ene sida bevæpnede israelske soldater, hvis liv for det meste ikke er i fare og som ikke er blitt skadd, som er frie borgere av sitt land og med framtida foran seg. Mot dem står unge folk fra Gaza, stort sett ubevæpnet, ubeskyttet, det store flertallet arbeidsløse og uten håp så lenge blokaden fortsetter. De fleste av demgår til demonstrasjonene ved gjerdet bare for å rope ut og uttrykke sin fortvilelse.”

Kommentar:

Vi har fått mange kommentarer på vår korte omtale av demonstrasjonene ved gjerdet mot Gaza. Noen av dem har vært fra nordmenn som regner seg som tilhengere av Israel og som har støttet den brutaliteten IDF har vist. Dette er trist. Ved siden av en manglende empati overfor djup menneskelig lidelse, viser slike reaksjoner at man ikke skjønner at denne volden også korrumperer voldsutøveren. Det er sagt at den som undertrykker andre ikke sjøl kan være fri. Og det er sant.

Det er derfor godt å kunne vise til at det tross alt finnes noen fornuftens stemmer bak skarpskytterne til IDF.

Ingen annen stat i verden kunne opptre slik som Israel nå gjør, uten at det ville fått alvorlige konsekvenser for den staten sjøl og dens ledere. Og den eneste grunnen til at Israel kan opptre med en slik hensynsløshet og brutalitet er at landet har blankofullmakt fra USA. Men Israels ledere bør være klar over at internasjonale maktforhold skifter og at supermakter ikke er supermakter i evig tid. Den beskyttelsen de er så arrogant trygge på, kan rakne før de aner. Ikke nå eller til neste år, men i overskuelig framtid. Og hvor står de da, med alt det hatet de har skapt?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIran-avtalen: Markant splittelse mellom USA og EU
Neste artikkelHvor ofte distribuerer NRK «fake-news»?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).