Bare en stor krig kan hindre Kina i å gå forbi USA, og den krigen ønsker Kina å forhindre

0
USAs aggresjon mot Kina handler om å hindre framveksten av en likeverdig konkurrent.

Om det ikke er forstått av de lojale mediene i USA og Norge, så vet de virkelige strategene i USA at det er bare et tidsspørsmål når Kina vil parkere USA som verdens ledende stormakt. Pentagon har allerede for noen år siden innsett at dersom ikke USA går til krig mot Kina før 2025, vil vinduet være lukket. Og tida jobber mot USA, også når det gjelder høyteknologi og vitenskap.

«Made on China 2025»

Det er fortsatt dem i Norge og Vesten som ikke har fått med seg at kinesisk økonomi beveger seg raskt vekk fra lavkostproduksjon til høyteknologi. De trøster seg med at USA fortsatt på mange felter ligger foran Kina og innbiller seg at Kina vil bli sittende fast i «mellominntektsfella».

En leser skrev i en kommentar til våre artikler om USAs kommende fall at USA er fortsatt veldig stort i forhold til Kina, i økonomiske termer. Han skrev at USA står for 24% av verdensøkonomien og Kina bare 15%. Det er nok ikke så langt fra sannheten. Men fortsatt har Kina en vekst på rundt 7% og USA har ikke klart å få til mer enn 2% vekst i gjennomsnitt. Hvis disse trendene fortsetter, betyr det at Kina vil gå forbi USA innen 10 år. Med sju prosents vekst dobles nemlig økonomien på 10 år. Med 2% vekst tar det 35 år å doble økonomien. Dette er enkel matematikk. (I det lange løp er naturligvis eksponentiell vekst umulig, slik vi har vist her. Men på kort sikt er den mulig, og den pågår i høyeste grad for Kinas vedkommende.)

Det som er president Xi Jinpings svar på «mellominntektsfella» er det store prosjektet som kalles Made in China 2025.

I offisiell kode går denne planen ut på å ha en økonomi som er innovasjonsdrevet, som legger vekt på kvalitet over kvantitet, som har en sterk økologisk dimensjon og fostrer menneskelig talent.

For å bryte ned disse kodene kan man si at Kina ønsker å erobre den høyeste delen av den globale produksjonskjeden. Den hjemlig produksjonen av høyteknologikomponenter skal øke til 40% i 2020 og 70% i 2025.

Det dreier seg om:
1) Avansert informasjonsteknologi
2) Automatisert og robotisert maskinindustri
3) Luftfarts- og romteknologi
4) Skipsutstyr og høyteknologisk skipsfart
5) Høyteknologisk jernbaneutvikling
6) Kjøretøyer med nye energisystemer
7) Ny energiproduksjon
8) Moderne landbruk
9) Nye materialer
10) Biopharma og avanserte medisisnske produkter

Selv ikke en handelskrig kan hindre dette

Ikke en gang en handelskrig kan få det kinesiske toget til å spore av
Dette er en svært ambisiøs plan, og når den blir gjennomført vil verden se ganske annerledes ut. Skribenten Pepe Escobar argumenterer i Asia Times for at sjøl ikke en handelskrig fra USAs side vil kunne få Kina til å gå av skinnene.

Vi tror han har rett og i den neste delen av denne artikkelen vil vi argumentere for at dette sannsynligvis er slik.

Les:

Made in China 2025 er vendepunktet.

Forrige artikkelSåkalt «venstre» i Syria: – Jeg ønsker et stort luftangrep
Neste artikkelLøgner som krigen mot Syria bygger på
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).