Bare en stor krig kan hindre Kina i å gå forbi USA, og den krigen ønsker Kina å forhindre

6
USAs aggresjon mot Kina handler om å hindre framveksten av en likeverdig konkurrent.

Om det ikke er forstått av de lojale mediene i USA og Norge, så vet de virkelige strategene i USA at det er bare et tidsspørsmål når Kina vil parkere USA som verdens ledende stormakt. Pentagon har allerede for noen år siden innsett at dersom ikke USA går til krig mot Kina før 2025, vil vinduet være lukket. Og tida jobber mot USA, også når det gjelder høyteknologi og vitenskap.

«Made on China 2025»

Det er fortsatt dem i Norge og Vesten som ikke har fått med seg at kinesisk økonomi beveger seg raskt vekk fra lavkostproduksjon til høyteknologi. De trøster seg med at USA fortsatt på mange felter ligger foran Kina og innbiller seg at Kina vil bli sittende fast i «mellominntektsfella».

En leser skrev i en kommentar til våre artikler om USAs kommende fall at USA er fortsatt veldig stort i forhold til Kina, i økonomiske termer. Han skrev at USA står for 24% av verdensøkonomien og Kina bare 15%. Det er nok ikke så langt fra sannheten. Men fortsatt har Kina en vekst på rundt 7% og USA har ikke klart å få til mer enn 2% vekst i gjennomsnitt. Hvis disse trendene fortsetter, betyr det at Kina vil gå forbi USA innen 10 år. Med sju prosents vekst dobles nemlig økonomien på 10 år. Med 2% vekst tar det 35 år å doble økonomien. Dette er enkel matematikk. (I det lange løp er naturligvis eksponentiell vekst umulig, slik vi har vist her. Men på kort sikt er den mulig, og den pågår i høyeste grad for Kinas vedkommende.)

Det som er president Xi Jinpings svar på «mellominntektsfella» er det store prosjektet som kalles Made in China 2025.

I offisiell kode går denne planen ut på å ha en økonomi som er innovasjonsdrevet, som legger vekt på kvalitet over kvantitet, som har en sterk økologisk dimensjon og fostrer menneskelig talent.

For å bryte ned disse kodene kan man si at Kina ønsker å erobre den høyeste delen av den globale produksjonskjeden. Den hjemlig produksjonen av høyteknologikomponenter skal øke til 40% i 2020 og 70% i 2025.

Det dreier seg om:
1) Avansert informasjonsteknologi
2) Automatisert og robotisert maskinindustri
3) Luftfarts- og romteknologi
4) Skipsutstyr og høyteknologisk skipsfart
5) Høyteknologisk jernbaneutvikling
6) Kjøretøyer med nye energisystemer
7) Ny energiproduksjon
8) Moderne landbruk
9) Nye materialer
10) Biopharma og avanserte medisisnske produkter

Selv ikke en handelskrig kan hindre dette

Ikke en gang en handelskrig kan få det kinesiske toget til å spore av
Dette er en svært ambisiøs plan, og når den blir gjennomført vil verden se ganske annerledes ut. Skribenten Pepe Escobar argumenterer i Asia Times for at sjøl ikke en handelskrig fra USAs side vil kunne få Kina til å gå av skinnene.

Vi tror han har rett og i den neste delen av denne artikkelen vil vi argumentere for at dette sannsynligvis er slik.

Les:

Made in China 2025 er vendepunktet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Hvordan regner man seg fram til at USA står for 24% av verdensøkonomien og Kina bare 15%?

  Kinesiske varer er sterkt underpriset på verdensmarkedet. I vesten har man kanskje sluttet å produsere de varene som Kina og andre land produserer, slik at man ikke lenger ser hvor stor prisforskjellen egentlig er. Vi tror at de kinesiske varene av natur er så veldig billige, men det skyldes i stor grad den lave kinesiske vekslingskursen og lavt lønnsnivå. Et eksempel: Et norsk forlag har oversatt en norsk barnebok til kinesisk og produserer den nå på kinesisk i Kina. Utsalgsprisen for boken i Kina er bare 1/10 av hva boken koster i Norge. Det er mulig at sammenligning av BNP mellom USA og Kina ikke fanger opp slike forskjeller som dette på helt nøyaktig vis?

  Det ser ut som Kina bare kan vente på at det blir økonomisk krise i USA.

 2. Det ville vært interessant med et diagram som viste hvorledes denne veksten har økt/avtatt over tid. Om jeg ikke husker helt feil var Kinas vekst adskillig høyere, kun for noen få år siden. Jeg antar at Kinas økonomiske vekstrate er for nedadgående, men hvor raskt? Og om den fortsetter sin nedtur, hvor mye lenger vil det ta å ta igjen USA? Er det mulig at Kina rett og slett aldri kan ta igjen USA? I det minste ikke før den revolusjonen som jeg ser for meg vil ramme USA, før eller senere.

 3. USA forbeholder seg altså retten til å gå til krig også når USA ikke trues militært (hvem vil vel det), men også hvis et land går forbi USA økonomisk og teknologisk. Et bevis på at USAs krigsmaskin brukes for å beholde eller få hegemoni over verdenshandel, nå uttalt ganske så uinsvøpt av kilder som fra Pentagon.

  Dette skulle alene være nok til å utrope USA, (les en prosenten ikke befolkningen) som verdens største terrorstat, hvor corporate America egentlig styrer, og bruker USAs krigsmaskin som sin jernneve for å true all handel på alle markeder til å foregå til deres fordel.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

 1. Håper de som ser på Kinas vekst som en trussel er i mindretall. I virkeligheten er Kinas vekst noe av det beste som har skjedd i verdensøkonomien. Kina er et lokomotiv som trekker andre økonomier med seg. Det er gunstig både for vestlige utviklede økonomier, og det er ikke minst gunstig for fattige land at Kina utvikler sin økonomi og bidrar til større verdenshandel.

  Vi kan håpe på at India vil klare å følge i Kinas fotspor og bli den neste økonomiske stormakt som i sin tur går forbi økonomiene i EU og USA.

  Det farligste som kan skje er at fattige land stagnerer i en ond sirkel av korrupsjon, dårlig helsevesen, manglende utdanning og høy befolkningsvekst.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.