CIA-sjefen: Kina er vår strategiske hovedmotstander

0

CIA-sjef Mike Pompeo er blitt spurt om hvilket land som utgjør USAs langsiktige motstander, og ikke helt overraskende svarer han at det er Kina.

Det har gått opp for de herskende kretsene i USA at USAs rolle som enerådende supermakt er over, og som vi allerede har nevnt skriver Pentagon i sin siste strategirapport at USAs hegemoni er i ferd med å kollapse.

Det er journalisten Bill Gertz som har intervjuet CIA-sjefen og som blant annet har spurt ham om hvem som er USAs umiddelbare motstander og hvem som utgjør den største trusselen på lengre sikt. Svaret fra Pompeo er litt nølende, men han ender med å peke på Kina som den langsiktige motstanderen:

I think China presents probably the most … well it’s hard to pick between China, Russia and Iran to be honest with you. I guess if I had to pick one with a nose above the others, I’d probably pick China. They have a real economy that they have built, unlike Russia that lives and dies on how many barrels of oil they can pluck out of the ground. And Iran that is similarly very single sector derivative and not to the scale of China population wise.
I think China has the capacity to present the greatest rivalry to American of any of those over the medium and long term.

Pompeo lever fortsatt under den illusjonen at Kinas framgang kommer av at landet har stjålet teknologi og løsninger fra USA. Akkurat som USA vant sin posisjon ved å rappe teknologiske løsninger fra Tyskland og Storbritannia, har naturligvis også Kina gjort det. (Foreign Policy: We Were Pirates, Too.) Men den tida er forbi da det var hovedtrenden. Nå står Kina for flere patentsøknader enn USA, Japan og Sør-Korea til sammen. En kommer ikke dit ved bare å kopiere andre.

Men Pompeo har rett når han mener at Kina utfordrer USAs hegemoni, og da er det ikke minst Kinas storstilte plan om å knytte minst femti land til den nye silkeveien, (One Belt One Road).
Derfor driver også USA sine krigsspill i Sør-Kinahavet. Men også der blir USA utfordret av et stadig mer sjølbevisst Kina. Og når USA har valgt å provosere både Russland og Kina var det nokså logisk at kinesiske marinefartøyer deltok i en fellesøvelse med Russland i Østersjøen.

Kinas utfordring mot USA er ikke først og fremst militær. Det er økonomisk og teknologisk USA taper for Kina, og alle tall peker mot at Kina vil ha gått forbi USA på de fleste områder innen 2030.
Målt i kjøpekraft er Kinas BNP allerede på høyde med eller forbi USA, men i absolutte tall vil Kina også passere USA om ganske få år, kanskje innen ti år, ifølge PriceWaterhouseCoopers.

Men også militært mener USA at Kina er i ferd med å gå forbi dem. Stabssjefen i US Air Force mener at det kinesiske flyvåpenet vil gå forbi US Air Force innen 2030, skriver Business Insider.

Det gjelder ikke bare antall, men også teknologi ifølge general Mark Welsh.
Kina vil også ha dobbelt så mange ubåter som USA i 2030, samt at både romteknologien og missilteknologien vil matche eller gå forbi.

Kinas svar på sabelrasling fra USA har hele tida vært at det Kina ønsker er samarbeid, og ikke krig, men når det eneste man er utstyrt med er en hammer, har alle problemer en tendens til å se ut som en spiker. Slik er det med USAs ledere også, som er vant til at med sin økonomi og sin militære styrke kan de gjøre hva de vil. Den tida er i ferd med å ta slutt, og det bekymrer tydeligvis Mike Pompeo.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.