Norge har trøbbel med folkeretten

15
Opprørsmilitsen Den revolusjonære kommandohær (MaT) sier Norge trente dem i Syria. Og at de slåss for regimeskifte. FOTO: HAMMURABI JUSTICE NEWS

Flere jusseksperter mener Norge kan ha brutt folkeretten da regjeringen støttet syriske opprørere som sier de kjemper mot Bashar al-Assad. Dette skriver avisa Klassekampen, og fortsetter:

«Denne uka har Klassekampen skrevet flere saker om at opprørere som Norge har støttet i Syria, har hatt kamp mot Bashar al-Assads regime som sitt hovedmål. Nå sier flere eksperter at Norge kan ha brutt folkeretten.

– Sannsynligheten for at Norge har brutt folkeretten er ganske høy, sier professor Malcolm Langford ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

Den amerikanske folke­retts­eksperten Mary Ellen O’Connell sier at Norge «kan ha brutt prinsippet om ikke-intervensjon».

«Det virker ikke mulig for Norge å skille mellom støtte til anti-ISIS- og anti-Assad-kamp», skriver hun i en e-post til Klassekampen.»

Klassekampen er på rett spor her. Vi skrev allerede i juni 2017 at Norges krig mot Syria bryter mot folkeretten, og vi viste at den også bryter mot vurderinga til UDs eget juridiske kontor:

«Det er pekt på her tidligere at Norges deltakelse i krigen mot Syria gjennom å sende styrker inn i landet, bryter med FN-pakten, og er å betrakte som en krigsforbrytelse. Vi kan nå også vise at krigen, slik den nå føres bryter med den juridiske vurderinga som UDs rettsavdeling gjorde i 2016. Den vurderinga rettsavdelinga gjorde, viser i seg sjøl at det er svært syltynt grunnlag for å påberope seg «sjølforsvar» etter FN-paktens artikkel 51. Det forutsetter blant annet at Syria ikke «er villig til eller i stand til» å forsver eget territorium. Man kan se av teksten at juristene virkelig har slitt med å hale fram noe som under tvil kan betraktes som hjemmel.

Men slik krigen nå føres, med angrep fra USA-koalisjonen mot Syrias egne styrker, så bryter den fullstendig med UDs egen juridiske betraktning.

Det folkerettslige grunnlaget omfatter ikke maktbruk mot andre grupperinger i Syria eller mot Assads styrker. Det anses i dagens situasjon ikke å foreligge et folkerettslig grunnlag for operasjoner mot Assad-styrkene, ei heller andre aktører.»

Solberg snakker ikke sant

I en annen artikkel har Klassekampen vist at statsminister Erna Solberg ikke snakker sant når hun hevder at hevder norskstøttede opprørere i Syria først begynte å kjempe mot regimet etter at Norge trakk seg ut. Denne påstanden kom hun med i en diskusjon i Stortinget der Rødts Bjørnar Moxnes utfordret henne på at den militsen i Syria som Norge støtter ikke bare kjemper mot IS, men også mot regjreringshæren og dens allierte. Moxnes spurte om ikke dette ikke var i strid med mandatet, og da svarte Solberg følgende fra Stortingets talerstol:

– De opplysningene som nå har framkommet, er hva disse styrkene har gjort etter at Norge har avsluttet sitt oppdrag.

Ifølge Solberg har ikke opprørerne Norge bisto i Syria, kjempet mot Assad-lojale styrker før Norge avsluttet den operative delen av oppdraget 20. oktober i fjor. Dette stemmer ikke med de kildene Klassekampen har eller med og lokale nyhetsrapporter: «En militsleder sier til og med at han i juni 2017 ba norske soldater delta i kamp mot regimevennlige styrker.»

 

 

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  Sprengstoff. Vrir hun seg unna denne gangen også med vage formuleringer om hva hun trodde? Norge er da med i koalisjonen. Vi er også med å leverer til USAs proxy-krig i Yemen.

 2. Olaf, du troller. Steigan.no er STAPPFULL av tekst som gir deg svar på spørsmålene dine - er du et barn, må du mates?

 3. For alle som har fulgt denne konflikten, helt fra 8. Mars 2011 da skytingen startet fra hustakene i Homs, og frem til angrepet i regi av USA, Frankrike og UK, har Norge vært på feil side.
  Norge har gitt politisk, økonomisk og militær støtte til navngitte terrororganisasjoner, samt støttet humanitære organisasjoner som igjen har støttet terroristene.
  Dette kan umulig vær ukjent for Erna Solberg, hennes Regjeringsmedlemmer, eller opposisjonen på Stortinget.
  Ei heller for NRK og Norske medier.
  Politi og Rettsvesen synes lammet, i og med at etterforsking av forholdene aldri har blitt iverksatt.
  Konklusjonen kan kun bli som følger:
  Våre Folkevalgte, støttet av Presse, Politi og Rettsvesen går andre Makters ærend.
  Disse handlingene, er å sammenlikne med Vidkund Quislings i perioden før WWII.
  Vi snakker her Landssvik, så ubehagelig det enn måtte bli oppfattet.

 4. Det ser ut til at Norge har trøbbel med mer enn folkeretten. Et sett av velgere som bakker opp en regjering av Høyre og FrP tyder på at venstresiden enten sover, eller har glemt hva den ville.
  Den norske (nordiske) øknoomiske modellen, med en stor offentlig sektor med forholdsvis høye skatter, og tilsvarende stor andel av statlige ytelser er i ferd med å uthules til et skall, med flere og flere av statens ytelser overgitt til privat drift, slik at privat sektor gradvis overtar det som skulle være skattebetalernes ansvar og goder.
  Privatkapitalismen har fortrengt sosialdemokratiet, i den grad at selv AP nå ledes av en gjeng av privatkapitalister og akademikere, som ikke ville gjenkjent en klassekamp om den hoppet opp og bet dem i kneleddet.

 5. “And those who were seen dancing were thought insane by those
  who could not hear the music.” . . . . . . . .

  • Friedrich N.:kissing_heart:
 6. Samtidig meg denne megga - skulle jesuitt-mangemillionær Støre, pluss
  “Norge-ut-av-Nato-AUF”-Jens også blitt foreholdt sitt personlige ansvar her;

  Gerna%20at%20the%20ICC

 7. Avatar for Johnny Johnny says:

  Her er et intervju som du bør se Olaf. Intervjuet er med Dr Tim Anderson (The University of Sydney). Dr Tim Anderson har forsket på syriakrigen i flere år, og han dokumenterer alltid sine påstander.

  https://www.youtube.com/watch?v=LF21hR0PgbQ
 8. Latskap er ingen unnskyldning, men jeg kan hjelpe deg litt på veg- siden du så tydelig trenger det:

  Legg merke til at ingen av disse er suget av Steigans bryst, men er ærlig rapportering av andre stemmer.
  Hvis det ikke holder, må du søke hjelp andre steder.
  Et kurs i internettsøk kunne kanskje være noe?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

15 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.